Tel Aviv'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Tel Aviv, İsrail'in en önemli kentlerinden biridir. Ekonomik, ticari, kültürel ve bilimsel açıdan ülkenin lokomotif merkezi olan kent tarihi ve turistik yerleri ile de meşhurdur. Tel Aviv seyahatinde gezip görmeniz gereken yerleri sizlerle paylaşıyoruz.
Tel Aviv'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

İsrail'in Kudüs'ten sonraki en büyük şehri konumundaki Tel Aviv'in nüfusu 400 binin üzerindedir. Tam 51,8 kilometrekarelik alana kurulan kent, ülkenin ekonomik açıdan en değerli merkezidir. Bilimsel, tekniki, ticari ve birçok farklı yönden İsrail'e en büyük katkıyı sğlayan Tel Aviv, tarihi ve turistik yerleriyle ülke turizmine de önemli katkı sağlamaktadır. Dini yapıları, müzeleri ve çeşitli sosyal alanlarıyla dikkat çeken Tel Aviv'in gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.

 

Tel Aviv Limanı

tel-aviv-limani.jpg

Akdeniz'e kıyısı olan kentin kuzeybatısı boyunca uzanan bir ticaret ve eğlence bölgesidir. Otzar Mifalei Yam tarafından 1936 yılında kurulan liman, her yıl 4 milyondan fazla ziyaretçisiyle Tel Aviv'in en turistik yerlerinden biri olmayı başarmıştır. Civardaki kafe ve restoranlar limanın popülaritesini daha da artırmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda büyük bir restorasyon sürecinden geçirilen liman, New York'taki Times Meydanı'na benzer eğlence ve kültürel mekanlarla zenginleştirilmiştir.

 

Yarkon Parkı

yarkon-parki.jpg

Kentin en merkezi noktasında yer alan ve yaklaşık 4 kilometrekarelik alanı kapsayan büyük bir kamu parkıdır. Yıl boyunca ziyarete açık olan parkta geniş çimenliklerin yanı sıra, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, suni göller ve oyun parkları mevcuttur. Geniş konser alanları, su parkı ve kuş evinin buluduğu park, yılda 16 milyonun üzerinde misafir ağırlamaktadır. Tel Aviv seyahatinde huzurlu dakikalar yaşayabileceğiniz bu parkı keşfetmeden kentten ayrılmayın.

 

Palmach Müzesi

palmach-muzesi.jpg

İsrail devleti kurulmadan önce bağımsızlık savaşı yıllarında mücadele veren savunma örgütleri, eylemcilere ait ögeler içeren kurum, daha sonra ülkenin savunma kuvvetleri'ne de entegre edilmiştir. Bağımsızlık mücadelesi verenlerin bugünkü İsrail'in kurulmasına yaptığı önemli katkılara ithafen 2000 yılında açılan müze, İsrailli mimarlar Zvi Hecker ve Rafi Segal tarafından dizayn edilmiştir. Multi-medya katkılı müze, Tel Aviv'in gezilecek yerleri arasındadır.

 

Tel Aviv Sanat Müzesi

tel-aviv-sanat-muzesi.jpg

Tel Aviv'de bulunan sanat müzesi, 1932 yılında faaliyete başlamıştır. Her geçen gün daha da büyüyen kurumda Yahudi ressam Maurycy Gottlieb'in Jews Praying in the Synagogue on Yom Kippur ve Fransızların ünlü empresyonist ressamı Claude Monet'in Grainstack at Giverny adlı eserleri de sergilenmektedir. Yerli sanatçıların heykel ve resimlerine ev sahipliği yapan kurum, ülkenin en büyük sanat müzelerinden biridir.

 

Büyük Sinagog

buyuk-sinagog-001.jpg

Shalom Kulesi'nin doğu kısmında bulunan dini yapı, 1922 yılında Yehuda Magidovitch tarafından tasarlanmıştır. Allenby Caddesi'nde 1926 yılında hizmete açılan sinagog, son kez 1970'de yenilenmiştir. Cam, beton ve çelik materyallerinden oluşturulan manevi yapı, Tel Aviv'de Yahudi halkının en fazla ilgi gösterdiği ibadethanelerin başında gelmektedir. Tel Aviv'in turistik yerlerinden birine çevrilen Büyük Sinagog, mutlaka keşfedilmelidir.

 

Al-Bahr Camii

al-bahr-camii.jpg

İsrail'de ayakta kalan birkaç tarihi camiden biri olan Al-Bahr Camii kelime anlamı olarak 'deniz camii' demektir. Kentin Jaffa semtinde HaAliya HaShniya Caddesi üzerinde deniz kenarında bulunan cami, Tel Aviv'in en tarihi yerlerindendir. Tek minareli camide Osmanlı mimarisinin izleri açıkça fark edilmektedir. 16. yüzyıldan kalma cami, yüzyıllara meydan okuyor.

 

İmmanuel Kilisesi

immanuel-kilisesi.jpg

Amerikan ve Alman kolonisi döneminde bölgede inşa edilen bir Protestan kilisesidir. 1904 yılında oluşturulan kutsal yapı, Paul Ferdinand Groth tarafından tasarlanmıştır. Neo-Gotik mimari tarzını yansıtan kilise kumtaşı ve kireçtaşı materyalinden yapılmıştır. 1955 yılında Lutheran World Federation adlı kuruma tansfer olan kilise, bu örgüt tarafından kontrol edilmektedir. Tel Aviv'de yaşayan Hristiyanların en değerli ibadethanelerinden birine çevrilen İmmanuel Kilisesi'ni mutlaka görmelisiniz.

 

Charles Clore Park

Kentin güneybatısında sahil boyunca uzanan bir kamu parkıdır. Akdeniz kenarında yaklaşık 30 dönümlük alana kurulan park, mülkiyet patronu ve hayırsever İngiliz Charles Clore tarafından finanse edildiği için bu isimle anılmaktadır. 1974 yılından bu yana Tel Avivlilerin hizmetinde olan park, önemli etkinliklere ev sahipliği yapmasının yanı sıra her yıl haziran ayında büyük katılımla gerçekleştirilen Tel Aviv Pride Parade (Gurur Geçit Töreni'nin) gerçekleştirildiği alandır. Sakin ve huzurlu bir ortam arayanların sık sık uğradığı kamusal park, kentin en önemli istirahat köşelerindendir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.