Mısır Şurubu Nedir, Neden Kullanılır ve Zararları Nelerdir?

Birçok paketli gıdada mısır şurubu yer alıyor. Peki, mısır şurubu nedir, zararları nelerdir? Sürekli tükettiğimiz bu tatlandırıcıyı sizin için araştırdık.
Mısır Şurubu Nedir, Neden Kullanılır ve Zararları Nelerdir?

Mısır Şurubu Nedir?

Mısır şurubu, özellikle paketli olan birçok yiyeceği tatlandırmak için kullanılan sıvı bir tatlandırıcı türüdür. Günümüzde pek çok ürünün içinde bulunan mısır şurubunun, bir kaç farklı ismi bulunmaktadır. Bilim dünyası her ne kadar mısır şurubunun zararları konusunda gıda sektörünü uyarsa da pek çok nedenden dolayı mısır şurubundan vazgeçilmemektedir.

Mısır Şurubu Nedir?

Birçok kişi mısır şurubundan uzak durmak için marketten aldığı ürünün içeriğini inceler. Ürünün içindekiler kısmında mısır şurubunun yanı sıra glikoz şurubu, fruktoz şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve glikoz fruktoz şurubu gibi ifadeler yer alıyorsa bu da mısır şurubunun varlığına işaret eder. Bu yiyeceklerin tüketilmemesi sağlığınız açısından daha yararlı olabilir.

Mısır Şurubunun Zararları Nelerdir?

Mısır şurubunun içinde bulunmadığı ürünleri bulmak oldukça zor. Aynı zamanda insan vücuduna olan zararları da uzun vadede kendini sert bir biçimde göstermektedir. Mısır şurubunun bilinen zararlarından birisi, kullanan kişilerin hızla kilo almasıdır. Zararlar elbette kiloyla sınırlı değil.

İşte mısır şurubunun zararları:

1. İştah Açar

Mısır Şurubu Nedir?

Mısır şurubu olan ürünler tüketildiğinde vücuttaki doyma hormonunu etkisiz hale getirir. Böylelikle kişi sürekli aç olduğu için hep bir şeyler yemek isteği duyar. Bu durum hızla kilo almaya neden olur.

2. Bağırsakları Bozar

Mısır Şurubu Nedir?

Mısır şurubunun bağırsakta emilmesi diğer şekerlere göre daha uzun sürede olur. Emilim gerçekleştirilirken ise bağırsaklar çok fazla enerji harcar. Sonucunda da kolit gibi bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkar.

3. Pankreasa Zarar Verir

Mısır Şurubu Nedir?

Zararlı olmadığı ispatlanamayan mısır şurubu tüketimi, bazı bilim insanlarına göre pankreas kanseri riskini artırmaktadır. Bu konunun ispatlanabilmesi için birçok farklı araştırma bulunur. Araştırmalardan henüz kesin sonuç çıkmasa da birçok bilim insanı mısır şurubunun zararlı olduğunda hem fikir.

4. Karaciğeri Yorar

Mısır Şurubu Nedir?

Mısır şurubu yüksek miktarda fruktoz içerir. Fruktoz işlenmesi zor bir şeker türüdür. Direkt olarak kullanılamaz ve sonra kullanılmak için karaciğerde depolanır. Ancak mısır şurubu gibi yüksek fruktoz içeren besinler tüketildiğinde fazla fruktoz depolanamaz ve direkt olarak yağa dönüşür. Bu durum hem kilo alımına hem de karaciğerin yorulmasına ve yağlanmasına neden olabilir.

5. Diyabet Riskini Artırır

Mısır Şurubu Nedir?

Mısır şurubu çok fazla şeker içerdiği için diyabet riskini artırır. Sürekli mısır şuruplu yiyecekler yemek vücutta şekerin yükselmesine, bir süre sonra da insülin direncinin gelişmesine neden olur. Bu durum da diyabet hastalığını beraberinde getirir.

6. Kanserli Hücreleri Besler

Mısır Şurubu Nedir?

Bazı uzmanlara göre kanserli hücreler gücünü şekerden alır. Şekerle beslenen kanser hücreleri giderek büyür. Bunun için çok şekerli olan mısır şurubu da kanseri tetikleyebilir, tümör ve kötü hücrelerin büyümesini hızlandırabilir.

Mısır Şurubu Neden Kullanılır?

Mısır Şurubu Nedir?

Mısır şurubu zararlarına rağmen özellikle paketli gıdalarda halen yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni ticari kazançtır. Mısır şurubunun maliyeti azdır ve gıdaların raf ömrünü de uzatmaktadır. Aynı zamanda şekerin katılaşmasını önler ve yiyeceklerin yapısını yumuşak tutar.

Zararları nedeniyle pek çok Avrupa ülkesinde mısır şurubunun kullanımı yasaklanmış, bazı ülkelerde ise üretimine kota getirilmiştir. Özellikle çocukların tükettiği ürünlerin içindeki maddelere göz atmamız gereklidir. Çocukların mısır şurubu içeren yiyecekleri her gün tüketmelerinin önüne geçilmeli ve onların şeker ihtiyacını meyvelerden karşılamaları sağlanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hipoglisemi Nedir?Şeker Nedir?
GDO'lu Ürünler Nasıl Anlaşılır?GDO Nedir?

Mısır şurubu yerine ne kullanılabilir?

Mısır şurubu yerine sofra şekeri önerilir. Ancak bu da pek sağlıklı bir tercih olmaz. Bunun yerine meyve, bal, pekmez, tarçın ve hindistan cevizi gibi doğal tatlandırıcılardan yardım alınabilir. Böylece doğal şekerle vücut enerji kazanır, kan şekerinde ani dalgalanmalar yaşanmaz.

Mısır şurubu ne işe yarıyor?

Mısır şurubu özellikle paketli gıdaların raf ömrünü uzatmaya ve yapılarının yumuşak ve hacimli kalmasına yarar. Aynı zamanda gıdaların bekledikçe içerisindeki şekerin katılaşmasını önler ve aromalarını artırır. Bu özellikleri yüzünden birçok marka mısır şurubu kullanmayı tercih eder.

Mısır şurubu hangi ülkelerde yasak?

Mısır şurubunun yasak olduğu ülkeler Fransa, Portekiz, İrlanda, İsveç, Avusturya, Hollanda, Yunanistan, Danimarka ve İngiltere'dir. Mısır şurubu sağlığa zararlı olduğu için bu ülkelerde üretilen paketli gıdalarda mısır şurubuna yer verilmemektedir. Bunun yerine farklı tatlandırıcılar kullanılır.

Mısır şurubunda en yüksek ne bulunur?

Her mısır şurubu farklı oranlar içerse de genelde şurubun yarıdan fazlasını fruktoz oluşturur. Fruktozun fazla tüketilmesi karaciğeri yorar ve fazla fruktoz vücutta yağa dönüştürülür. Bu sebeple yüksek fruktoz içeren mısır şurupları sağlığa zararlıdır. Bu tatlandırıcı bazı paketli gıdaların içeriğinde yüksek fruktozlu mısır şurubu diye de belirtilir.

Tatlıda mısır şurubu nasıl anlaşılır?

Tatlılarda mısır şurubunun varlığını anlamak için yapısına bakmak gerekir. Eğer tatlı çok parlak ve açık renkteyse mısır şurubuyla yapılmış olabilir. Aynı zamanda mısır şuruplu tatlılar bekletildiğinde kolayca şekerlenmez. Doğal şekerle yapılan tatlılar ise bir süre sonra katılaşır ve şekerlenir. Mısır şuruplu tatlılar mide yanmasına da neden olmaktadır.

Kolada mısır şurubu var mı?

Kolada tatlandırıcı olarak glikoz fruktoz şurubu yani mısır şurubu kullanılır. Bazı ülkelerde kolanın üretiminde tatlandırıcı olarak şeker de kullanılabilir. Bunun öğrenmek için içtiğiniz kola markasının içindekiler kısmına göz atabilir, mısır şurubunu ifade eden maddelerin bulunup bulunmadığına bakabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.