Tarihin En Büyük Katilleri: Sivrisinekler

Yaz mevsimiyle beraber hayatımıza girmeye hazırlanan canlılar, sivrisinekler... Uykularımızı kaçıran bu canlıyı tanımanız ve sivrisineklerden korunmanın yolları neler, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir öğrenmeniz için bu yazıyı hazırladık.
Tarihin En Büyük Katilleri: Sivrisinekler

Sivrisinek Nedir?

Sivrisinek, Culicidae familyasına ait bir canlıdır. Yaklaşık 3.000 farklı türü bulunmaktadır. Karınları esnek yapıdadır ve kendi ağırlıklarından fazla kan emmeye olanak sağlarlar. Bu kanı emebilmesine yeterli basıncı sağlaması için gereken kas gücü baş kısmında bulunmaktadır. Başının iç kısmı güçlü mikro kaslarla kaplı boşluklar şeklindedir. Bu kasları kasıp-gevşeterek boru biçimli ağzının baş kısmı ile deri altındaki uç kısmı arasında oluşturduğu basınç farkı yaklaşık 2 atmdir. Bu fark ile kan 5 metre/saniye hızla vakumlanır. Bu vakum gücü sayesinde hızlı bir şekilde kılcal damarlardan istediği kadar kanı emebilir. 15 dakika içinde ağırlığının 5-6 katı kadar kan emebilirler.

sivrisinek-nedir.jpeg


Sivrisinek Nasıl Yaşar?

Erkek sivrisinekler insan ve hayvanlara karşı zararsızdırlar. Bitki ve meyve sularından besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Kan ihtiyacı sadece dişide vardır. Bunun sebebi yumurtalarıdır. Dişi sivrisinek yavrulamak için kana ihtiyaç duyar. Kan emme süreci şöyle olur, çenelerindeki bıçak benzeri cisim ile deriyi delerler ve dama ulaşırlar. Bu bıçaksı yapıda o bölgeyi uyuşturan ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen bir hormon salgılar. Kanın donmasına engel olur ve başındaki kasların yardımıyla kanı emerek karnına gönderir.

sivrisinek-nasil-yasar.jpg


Sivrisinek Nasıl Çoğalır?

Sivrisinekler;  yumurta, larva, pupa ve ergin dönem olmak üzere yaşarlar. Ergin dönem hariç hayatları suda geçer. Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kış mevsiminde de yaşamlarını sürdürebilirler. Çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da bir kapta birikmiş bir su gibi durgun sularda yaşarlar. Yavrular ergin döneme ulaştıklarında pupadan çıkarak su dışında yaşamaya ve çiftleşmeye başlarlar. Dişiler kanat sesleriyle erkeklere çiftleşme sinyalini iletir ve çiftleşme havada gerçekleşir. Çiftleşme süresi yaklaşık 15-20 saniye kadardır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra erkek çok yaşamaz ve ölür. Dişi sivrisinek ise erkeğin spermlerini saklayarak, haftalarca döllenmiş yumurta bırakabilir. Çiftleşmeden itibaren yumurtaların gelişimi için dişi sivrisinekler kan emmeye başlarlar.

Dişi sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Sarıhumma, Fil Hastalığı ve Sıtma gibi parazit hastalıklarını taşıyabilirler. AIDS'e sebep olan HIV ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler sivrisineklerin sindirim sisteminde yok edilirler.

sivrisinek-nasil-cogalir.jpg


Sivrisinekler Hakkında İlginç Bilgiler

  • 175 milyon yıldır yani dinozorlar çağından itibaren yaşamaktadırlar.
  • Tarih boyunca taşıdıkları hastalıklar sebebiyle en çok canlı ölümüne sebep olmuş türdür.
  • Sadece insanların değil hayvanların da baş belalarıdır.
  • Doğaya faydası olanlar erkek sivrisineklerdir. Bitkiler ile beslendiği için polen taşırlar. Dişilerin biyolojik denge içindeki görevleri türlerin nüfus kontrolünü sağlamaktır.
  • Aslında teorik olarak ısırmazlar, kan emerler.
  • Dişiler 2-3 ay kadar yaşar ve 3.000 yumurta bırakabilirler.
  • Ortalama bir insanın kanının tükenmesi için yaklaşık 1.200.000 sivrisineğe gerek vardır.
  • Erkek sivrisinekler yalnızca bitki özü ve bitki suları ile beslenirler.
  • Milyonlarca yıl önce sivrisineklerin boyutu günümüzdekinden üç kat daha büyüktü.
  • Bristol Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, erkek sivrisineklerin kulakları insan kulağındakine denk sayıda duyu hücrelerini barındırıyor.
  • Sivrisineklerin gözleri termal kameralar gibi görür. Saklansanız bile bozuk para kadar açık bir teniniz varsa orayı bulacaklardır.
  • Aşırı sıcak saatleri sevmezler. Gece ya da gün doğumunda harekete geçerler.
  • Japonya’ da yapılan araştırmaya göre 0 (Sıfır) grubu kana sahip olanları daha çok ısırırlar.
  • Nefesinizdeki karbondioksit ve ter onları çeker.

 sivrisinekler-hakkinda-ilginc-bilgiler.jpg


Sivrisineklerden Korunma Yolları

Sivrisineklerden korunmak için uygulayabileceğimiz bazı yollar mevcut. Eczane ve marketlerde satılan losyonlar bunların başında geliyor. Bunların haricinde yapmamız gerekenlere bakarsak:

  • Karbondioksit miktarı ve ter sizi daha çekici hedef haline getirir. Bu yüzden hızlı nefes alıp verecek hareketler yaptıysanız ve terlediyseniz vücut ısınız da yükseldiyse daha çok ısırılırsınız. Bu yüzden terlediğinizde üstünüzü değiştirip duş alarak daha az hedef haline gelirsiniz.
  • Fesleğen, reyhan, karanfil gibi bitkilerin kokularını sevmezler. Masanızda ya da başucunuzda bulunacak bir fesleğen onları itecektir.
  • Siyah ve koyu renkli kıyafetleri giymeniz sizi hedef yapacaktır. Bu yüzden açık renkli kıyafetleri tercih etmelisiniz.
  • Karadeniz’de kullanılan ve işe yaradığı görülen ilginç bir yöntem kullanabilirsiniz.  Poşetin içine su koyup ağzını bağlayarak tavan lambasının yanına astığınızda sineklerin o bölgeye gelmediğini göreceksiniz.
  • Tuzlu ve potasyumlu yiyeceklerden uzak durmak işe yarayacaktır. Sebebiyse terlediğinizde deri yüzeyine çıkacak bu mineraller ve laktik asitler sivrisinekleri size doğru çeker.
  • Okaliptüs, tarçın, biberiye, nane, Limon otu, sedir, sardunya, çam, lavanta, yenibahar,  sarımsak, soya ve mine yağları da sivrisineklerin sevmediği aromalardır. Bunları cildinize sürerek onları uzak tutabilirsiniz.
  • Bahçenizde çalı gibi bitkileriniz varsa onlar için sığınaktır. Ayrıca çimlerdeki ya da giderlerdeki su birikintileri ya da küçük süs havuzları da üremeleri için uygun ortamı sağlayacaktır. Bu yüzden bahçede su birikintisi olmamasına özen gösteriniz.

korunma.jpg


Sivrisinek Isırığı ve Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Sivrisineğin ısırdığı yerin kaşınmasının sebebi, salgıladığı uyuşturucu hormonun etkisidir. Bu tükürüksü hormon sinek gittiğinde vücut tarafından parçalanır ve o bölgede alerji meydana getirir. Kaşınmanın sebebi budur. Bu kaşınma sineğin bıraktığı hormon miktarına göre değişir. Bu kaşıntıyı gidermek için uygulanacak yöntemler nelerdir?

  • İlk yöntem tuzdur. Kaşıdığınız bölgeye bir miktar su damlatır ve üzerine tuz döker ve kuruyana kadar beklerseniz kaşıntının geçtiğini görürsünüz. Tuzun yoğunluk farkı sebebiyle deride kaşıntı yapan kimyasalları emer.
  • Sirke de aynı şekilde, içeriğindeki asit sayesinde kaşıntıyı alacaktır.
  • Buz kullanın. Isırık bölgesini güzelce yıkadıktan sonra buz eriyene kadar üzerinde gezdirin. Kaşıntının hafiflediğini göreceksiniz.
  • Limon damlatın. Yine ısırığı yıkayıp üzerine limon damlatırsanız kaşıntıyı aldığını göreceksiniz.
  • Bir diğer yöntem bal sürmektir. Bal sürdüğünüzde kaşıntı ya şişliği aldığını göreceksiniz.
  • Sarı kantoron yağı da ısırılan bölgeye uygulandığında kaşıntıyı giderir.

isirik.jpg 

Önerilen İçerik; Sivrisineklerden Kurtulmanın Doğal Yolları

Neoldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.