Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları Nelerdir?

Yaz mevsiminin en rahatsız edici canlılarının başında gelen sivrisineklerden korunabilmeniz için doğal yolları araştırdık, yapmanız gerekenleri sıraladık.
Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları Nelerdir?

Yaz mevsiminin başlangıcıyla beraber sivrisinekler insanlar için hayli büyük bir sıkıntı haline geliyor. Bu sorunu çözmek için herkes çeşitli sinek ilaçları kullanıyor. Ancak bilinçsizce kullanılan bazı sinek zehirleri sağlığınız için tehlike oluşturabiliyor. Bunun yerine doğal yöntemlerden yardım alarak sineklerden zararsız şekilde kurtulabilirsiniz.

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Sivrisinekler sulak alanlara, bağ ve bahçe gibi yerlere, yemek artıklarına ve ışığa gelirler. Çok sayıda bulunan canlılar olduğu için bulundukları ortamda ısırıklarından kaçınmak zordur. Bazı doğal yöntemlerle sivrisineklerin verdiği zarar azaltılabilir.

İşte sivrisineklerden korunmanın doğal yolları:

1. Sirke

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Bir kaba veya bardağa bir miktar elma sirkesi koyun. Bu sirkeyi pompalı bir şişede muhafaza edin. İçeride ve bahçede dilediğiniz alanlara bunu püskürterek sinekleri kovabilirsiniz. Doğal bir sinek kovucu olan bu karışıma bulaşık deterjanı ekleyerek etkisini artırabilirsiniz.

3. Sarımsak

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Bu yöntem pek hoşunuza gitmeyebilir ancak sivrisineklerin de hoşuna gitmeyecektir. Sarımsağı ikiye bölerek gece yatarken baş ucunuza koyabilir ya da evin farklı yerlerine yerleştirebilirsiniz. Sarımsağın keskin kokusu sinekleri uzak tutmaya yeter.

4. Naneli Su

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Nane ve limonu karıştırarak doğal bir sinek kovucu elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz spreyi evinizin her yerine sıkabilirsiniz. Bunun yanı sıra nane sinek ısırıklarına da iyi gelmektedir. Naneli suyu ısırıkların bulunduğu bölgeye sürüp bekletebilirsiniz.

5. Fesleğen

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Fesleğenin keskin kokusunu herkes bilir. Sivrisinekler bu kokuyu sevmez. Bulunduğunuz odadaki saksı içerisinde fesleğen yetiştirebilirsiniz. Hatta fesleğeni odanızın penceresinin önüne koymak bile sivrisinekleri kovacaktır. Böylece sinekler evinize dahi giremeyecektir.

5. Limon ve Karanfil

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Limon ve karanfil bir araya geldiğinde mükemmel bir sinek kovucu ortaya çıkar. Bunu yapmak için limonun üzerine taze karanfil koyarak odanızın bir köşesinde bulundurabilirsiniz. Bu sayede sivrisinekleri uzaklaştırabilirsiniz. Bu doğal yöntemin kokusu rahatsız etmeyeceği için bebek odalarında da kullanılabilir.

6. Aynısefa Çiçeği

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Aynısefa çiçeğinin yağını sivrisinekleri kovmak için kullanabilirsiniz. Yağı vücudunuza sürdüğünüzde sivrisinekler ısırmak için size yaklaşamaz. Bu yağ aynı zamanda böcekleri de kovar.

Sinek İlaçlarının Sağlığınıza Zararları Nelerdir?

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Sinek ilaçlarında kullanılan bir madde olan DEET, beyin hücrelerini etkilediği düşünülen bir kimyasaldır. Sinek kovucu hemen hemen bütün ürünlerde bu kimyasal kullanılır. Bu madde sağlığa zarar verdiği gibi tehlikeli alerjik reaksiyonlara da neden olabilmektedir. Özellikle çocuklara çok etki eden bu madde, öğrenme güçlü ve hafıza sorunlarını da beraberinde getirebilir.

Sinek kovucu ürünler kullanırken pencereler kapalı olduğunda bu ilaçların içeriğindeki zararlı maddeler odada yayılır ve solunum yoluyla vücuda girer. Alerji problemi olan insanlarda sinek zehirleri; hapşırma, deride kızarıklıklar, tehlikeli ödemler meydana getirebilir.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?

Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Yolları

Sivrisinek ısırığının verdiği kaşıntı ve yanma hissinin geçirmek için su ile tuz karışımı önerilir. Bir çay kaşığı tuz yeteri kadar su ile karıştırılarak kaşınan yerlere sürülür. Alternatif olarak soğan parçası, aloe vera, bal, fesleğen, karbonatlı su ve şeker de kaşıntıyı engeller. Buz ve soğuk su da kaşıntıyı en çok önleyen doğal yöntemlerdendir.

Sineğin ısırdığı bölge eğer çok kaşımaktan tahriş olmuşsa yakıcı şeylerin bölgeye sürülmemesi gerekir. Çünkü bu durum yarayı daha da tahriş edebilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sivrisineklerden Geçen HastalıklarEn Ölümcül ve Tehlikeli Hastalıklar

Sivrisinek ısırdığında ne yapmalı?

Sivrisinek ısırdığında mümkünse bölgeyi kaşımamalısınız. Çünkü el ve tırnaklarda bulunan bakteriler yaralar yoluyla kana karışabilmektedir. Aynı zamanda bölgenin çok fazla tahriş olması iyileşmeyi de geciktirir, yara izi uzun süre kalabilir. Isırığa buz ya da soğuk su gibi doğal yöntemler uygulayabilir, kaşıntıyı geciktirebilirsiniz.

Sivrisinek ısırığı ne zaman tehlikelidir?

Sivrisinek ısırığı eğer normalden büyük bir alana yayıldıysa, çevresinde morarma ve çok fazla şişme görüldüyse, lenf bezlerinde şişme ve tüm vücudu etkileyen farklı belirtiler ortaya çıktıysa tehlikeli olabilir. Bu durum sivrisineğin sizde alerji etkisi yaptığını ya da bir zararlı mikrop bulaştırdığını gösterebilir.

Sivrisinek ısırığı zararlı mı?

Sivrisinek ısırığı çoğu zaman zararsızdır. Sadece kaşıntı ve şişmeye neden olur. Ancak bazen virüs taşıyan zehirli sivrisinekler büyük sorunlar yaratabilir. Bu sineklerin taşıdığı ölümcül virüsler insana geçer ve kısa sürede kişinin hasta olmasına neden olabilir. Ancak bu durum ülkemizde çok fazla görülmez.

Sivrisinek hangi kokuyu sevmez?

Sivrisinek portakal, limon, ada çayı, reyhan, fesleğen, sarımsak, soğan ve biberiye gibi kokuları sevmez, bu kokuların bulunduğu alanlara yaklaşmamaya çalışır. İmkanınız varsa bu kokuları yayacak şeyleri evinizin çeşitli yerlerine koyabilir ya da vücudunuza sürebilirsiniz.

Kolonya sivrisinekten korur mu?

Kolonya tek başına sivrisinekleri kovmaya yetmese de karanfilli, lavantalı ve portakallı kolonyalar sivrisinekleri uzak tutabilir. Çünkü bu karışımlar sivrisineklerin sevmediği kokulardır. Bu kolonyaları evinizde bulundurarak ya da vücudunuza sürerek bir süre sivrisinekleri kendinizden uzak tutabilirsiniz.

Sivrisinek ısırığına kolonya sürülür mü?

Sivrisinek ısırığı ciltte tahriş ve yaraya neden olabilir. Bu bölgeye kolonya gibi alkollü ve yakıcı şeylerin sürülmesi tahrişi daha da artırarak yaranın geç iyileşmesine neden olabilmektedir. Bölgede leke oluşmaması için alkollü ürünlerin cilde sürülmemesi gerekir. Bunun yerine rahatlatıcı ve onarıcı kremler tercih edilebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.