Slovenya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Slovenya Orta Avrupa'nın mütevazı ülkelerinden biridir. Bulunduğu bölge itibarıyla köklü tarihe ve coğrafi güzelliklere sahiptir. Slovenya gezilerinize rehber olabilmek adına ülkenin gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Slovenya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Slovenya, Orta Avrupa'nın güney kısmında bulunmaktadır. Nüfusu 2 milyon 100 bin dolayındaki ülke, 20 bin 273 kilometrekarelik arazi alanına sahiptir. Adriyatik Denizine kıyısı bulunan Slovenya Hırvatistan, Avusturya, İtalya ve Macaristan'la komşudur. Yugoslavya'nın dağılmasıyla ortaya çıkan devletlerden biridir ve 1991'de bağımsızlığını elde etmiştir. 2004'ten bu yana Avrupa Birliği ülkesi olan Slovenya, tarihi ve turistik yerleriyle bölgenin değerli noktalarından biridir. Slovenya seyahatiniz için ülkenin gezip görmeniz gereken yerlerine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bled Gölü

bled-golu-001.jpg

Deniz seviyesinden 455 metre yükseklikte Julian Alpleri'nda bulunan Bled Gölü, Slovenya'nın turistik yerlerinden biridir. 145 hektarlık araziyi kapsayan 2,12 km uzunluğundaki göl, ülkenin başkenti Ljubljana'ya 55 km mesafede yer almaktadır. Tektonik ve buzul oluşumlu bu gölün en derin noktası yaklaşık 30 metredir. Burası su sporları ve gezi meraklılarının en fazla seyahat ettiği alanlardan biridir. Uluslararası alanda da çok meşhur olan Bled Gölü, defalarca Dünya Kürek Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır. Zengin bitki örtüsünün koynunda muazzam manzaralar oluşturan Bled Gölü Slovenya seyahatinizin ilk duraklarından biri olmalıdır.

Postojna Mağaraları

postojna-magaralari-001.jpg

Postojna Mağaraları adını bulundukları en yakın yerleşim birimi olan Slovenya'nın güneyindeki Postojna kasabasından almaktadır. 24,12 km. uzunluğa sahip olan dev mağaralar ülkenin en uzun ikinci mağarala sistemidir. Pivka Nehri'nin oluşturduğu bu karstik oluşumlu mağaralar Slovenya'nın turistik yerlerindendir. 1818 yılında keşfedilen mağaralar Dünya Savaşı yıllarında Alman işgal güçleri tarafından yakıt ambarı olarak kullanıldı. Daha sonra burada çıkan yangında mağaralar ağır şekilde tahribata uğradı. Şu anda mağaraların yaklaşık 5 km'lik bölümü turizme açıktır.

Skocjan Mağaraları

skocjan-magaralari-001.jpg

Slovenya'da bulunan Skocjan Mağaraları sistemi yeryüzünün en önemli doğal hazinelerinden biri olarak kabul görmektedir. 1986 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Doğal ve Kültürel Mirasları Listesi'nde yer almayı başaran mağaralar, 1991 yılında Slovenya'nın Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını elde ettiği yıllarda koruma altına alınmıştır. Bunun üzerine Skocjan Mağaraları Park Kamu Hizmeti Ajansı kurularak bölgenin turizmini artırmaya yönelik çalışmalar yürütülmüş ve başarıya ulaştırılmıştır. Mağaraların uzunluğu tam 6200 metre olup 300 metre kalınlığındaki kalker tabakalardan meydana gelmektedir. Karstik oluşumlu mağaranın alt katmanlarında su birikintileri, çöküntüler vb. bulunuyor. Slovenya gezi rehberinizde bu doğa mirası alan muhakkak yer almalıdır.

Triglav Ulusal Parkı

triglav-ulusal-parki.jpg

838 kilometrekarelik bir bölgeyi içine alan Triglav Ulusal Parkı, Slovenya'nın ilk ve tek milli parkıdır. Julian Alpleri'nin bulunduğu alanı da kapsayan milli park alanı, 1981 yılından beri bu statüyü elde etmiştir. Slovenya'nın gezilecek görülecek yerlerinden biri olan bölge, her yıl 1,5 milyonun üzerinde turist çekmektedir. Soca ve Sava Nehirleri'nin derin vadileri yararak aktığı Triglav Ulusal Parkı birçok bitki ve canlı türlerini de barındırmaktadır. Onlarca yıldır Slovenya'nın en önemli sembolü olan bölge coğrafi güzelikleri açısından tam bir cennettir.

Triple Bridge (Üçlü Köprü)

triple-bridge.jpg

Ljubljana Nehri üzerine 1842 ve 1932 yılları arasında kurulan tarihi bir kemer köprüdür. Adından da anlaşıldığı gibi yan yana 3 köprüden oluşan bir komplekstir. Kireçtaşı ve betondan inşa edilen köprü, başkent Llubljana'nın modern ve tarihi parçalarını birbirine bağlamaktadır. Son kez 1992 yılında restore edilen Triple Bridge (Üçlü Köprü) 2007'den bu yana yalnızca insan geçişine açıktır. Joze Plecnik'in tasarladığı muazzam köprü kompleksi Slovenya'nın tarihi yerlerinden biridir. Ljubljana Nehri'ni bu köprüden izleyerek bol bol fotoğraf çektirmelisiniz.

Bled Kalesi

bled-kalesi.jpg

Slovenya'nın Bled kentinde Bled Gölü'ne bakan ve bölgenin en hakim noktalarından birine konuşlandırılmış muhteşem bir Ortaçağ Kalesi'dir. Bled Kalesi, Slovenya seyahatlerinin en fazla tercih edilen ziyaret alanı olarak bilinmektedir. Yaklaşık 600 metre yükseklikteki kale, bölgenin adeta simgesi haline gelmiştir. Brixen Piskoposları lehine İmparator II. Henry tarafından 11. yüzyılın başında inşa ettirilen şahane yapı, Romanesk ve Rönesans mimari stillerini aksettirmektedir. Bled Kalesi'nin kuleleri de yapıya mükemmel bir ambiyans kazandırıyor. 

Julian Alpleri

julian-alpleri.jpg

Triglav Ulusal Parkı'nı da kapsayan ve yüksekliği 2,864 metreye kadar varan Slovenya'da bir dağ sırasıdır. Julian Alpleri ortalama 4400 metrekarelik alanı içine almaktadır. Bu bölgede bulunan zirveler, kayalık bölgeler gezi ve dağcılık meraklıları için Avrupa'nın en ideal noktaları olarak kabul edilmektedir. Ayrıca dağ sırasının doğu kesiminde ovalar da bulunmaktadır. Julian Alpleri Slovenya tatiliniz için en uygun gezi mekanlarındandır.

Tivoli Şehir Parkı

tivoli-sehir-parki.jpg

Burası başkent Ljubljana'da bulunan üyük bir kamusal parktır. Başkentin Vic İlçesi ile Roznik İlçesi Siska Bölgesi'ne uzanmaktadır. 1984 yılından bu yana bölge, Tivoli-Roznik Tepe-Siska Tepesi Doğa Parkı tarafından koruma altına alınmıştır. Onlarca kuş türünü barındıran park, tarihi bina, kompleks, kale, heykel gibi sanat çalışmalarının yanı sıra gölet, gül bahçesi gibi alanları da kapsamaktadır. Slovenya tatilinizde başkentin güzide noktalarından Tivoli Parkı'nda gezip yeşil alanlar ve tarihi yapılarla tanışmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Slovenya Ulusal Müzesi

slovenya-ulusal-muzesi.jpg

Başkent Ljubljana'da Tivoli Park yakınlarında şehrin merkez ilçesinde bulunmaktadır. 1821 yılında kurulan müze, Slovenya Doğal Tarih Müzesi ile aynı binayı paylaşmaktadır. Bu kurumlar ülkenin en eski bilim ve kültür mekanları olarak ünlenmiştir. 1992 yılına kadar birkaç farklı isimle anılan müze, bu tarihten itibaren Slovenya Ulusal Müzesi adını almıştır. Müzede Arkeolojik eserler bölümü, nümizmatik sergiler bölümü, baskı, çizim, uygulamalı sanat gibi bölümlerin yanı sıra tarih bölümü de hizmet vermektedir. Tarihe ilgi duyanların Slovenya gezi rehberinde kesinlikle bulunması gereken bir müzedir.

Fransisken Müjde Kilisesi

fransisken-mujde-kilisesi.jpg

Başkentin en meşhur alanlarında Preseren Meydanı'nda bulunan tarihi bir kilisedir. Kilisenin ön kısmı 1703-1706 yılında Barok tarzında inşa edilmiştir. 19. yüzyılda yeniden tasarlanan kilise, 2008 yılından bu yana ülkenin ulusal öneme sahip kültürel eserlerinden biri olarak koruma altına alınmıştır. Kabartmaları ve heykelleriyle ünlü kilisenin yanında 13. yüzyıldan kalma bir de Fransisken Manastırı bulunuyor. Bu manastırda Ortaçağ'dan kalma yaklaşık 70 bin elyazma kitaplı bir kütüphane vardır. Slovenya'nın tarihi yerlerinden Fransisken Müjde Kilisesi'ne gitmişken hemen yanındaki tarihi Fransisken Manastırı'nı da ihmal etmeyin.

Ljubljana Katedrali

ljubljana-katedrali-001.jpg

Başkentin en değerli kutsal yapılarından biri olan Ljubljana Katedrali, Aziz Nikolas Katedrali olarak da anılmaktadır. Bu Roma Katolik Kilisesi başlangıçta Gotik bir yapıyken daha sonra tamamıyla Barok mimarisi ile değiştirildi. 1706 yılında oluşturulan katedral, 1 yıl sonra kutsanarak hizmete açılmıştır. 2 kulesi bulunan yapının kubbe yüksekliği tam 24 metredir. Andrea Pozzo'nun tasarladığı mükemmel kilise, Slovenya'nın gezilecek görülecek yerleri arasında yer alıyor.

Slovenya Ulusal Sanat Galerisi

slovenya-ulusal-sanat-galerisi.jpg

Bu meken kar amacı gütmeyen ve ülkenin sanatçılarının çalışmalarını sergileyen milli bir kuruluştur. 1918'de Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı'nın kurulmasıyla açılan galeri 1925 yılından bu yana şu anki yerinde hizmet vermektedir. Galeri 20. yüzyılın başlarında Ortaçağ'dan kalma muhteşem sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Ulusal Sanat Galerisi, sanatseverlerin Slovenya tatilinde uğraması gereken noktalardan biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum