Şanghay'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük şehri konumundaki Şanghay Dünya'nın en önemli tarihi ve turistik yerlerinden biridir. Şanghay'ın gezip görmeniz gereken yerlerini sizler için derledik.
Şanghay'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Şanghay, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük merkezi konumundadır. Ülkenin doğu kısmında Yangtze Irmağı'nın oluşturduğu deltada oluşturulan kent aynı zamanda Çin'in en değerli liman şehridir. Ülke ekonomisine yön veren Şanghay yaklaşık 25 milyonluk nüfusuyla Dünya'nın da en büyük 10 şehri içerisinde yer almaktadır. Kentin nüfusu işgücü çokluğu ve ucuzluğu gerekçesiyle dünyaca ünlü binlerce markayı Şanghay'a çekmiştir. Ayrıca kentte birçok tarihi ve turistik mekan mevcuttur. Şanghay'ın gezilecek görülecek yerlerini tatilseverlerle paylaşıyoruz. 

Bund

burn.jpg

Bund veya Waitan olarak bilinen Şanghay'ın merkezinde bulunan bir kıyı yürüyüş alanıdır. Huangpu Nehri'nin batı yakası boyunca uzanan Bund, Şanghay'ın en ünlü turistik yerlerinden biridir. Bund, kelime anlamı olarak 'iskele' demektir. Tarihi binalar ve modern gökdelenlerin yakınında nehirle kenti buluşturan bu yol Şanghaylıların ve kente gelen turistlerin uğrak mekanlarından birine çevrilmiştir.


Yu Garden (Mutluluk Bahçeleri)

yu-garden.jpg

Burası Ming Hanedanı döneminde 1559 yılında inşa edilmiştir. Pan Yunduan tarafından yapılan tarihi ibadethane 1577 yılında tamamlanmıştır. Bahçesiyle beraber Şanghay'da ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen yapı, 1760 ve 1780 yılları arasında yenilenerek yeniden hizmete sunulmuştur. 1982 yılından bu yana da hükümet tarafından 'ulusal anıt' kapsamına alınmıştır. Bir göletin içine şekillendirilmiş kayaların üzerine kurulan koridor vasıtasıyla geçişin sağlandığı bahçe Şanghay'in en önemli gezi noktalarından biridir. Bölgedeki yapıların ihtişamı ve bitki örtüsünün ahengi sizleri büyüleyecek. 


Doğu'nun İncisi Kulesi

dogunun-incisi-kulesi.jpg

Şanghay'ın sembollerinden biri haline gelen bu ikonik yapı, bir TV kulesi olarak kullanılmaktadır. Kentin Pudong İlçesi'nde Huangpu Irmağı kıyısında bulunur. Jia Huan Cheng, Zhang Xiulin ve Lin Benlin gibi usta mimarların ortak tasarımı olan kule Şaghay'ın en turistik yerlerindendir. Yapımına 1991'de başlanan kulenin tamamlanması 1994 yılını bulmuştur. 14 katlı kule tam 468 metre yüksekliği ile inşa edildiği günden 2007'ye kadar Çin Halk Cumhuriyeti'nin en yüksek yapısı olmuştur.


Jade Buda Tapınağı

jade-buda-tapinagi.jpg

Jade Buda Chan Tapınağı olarak da anılan manevi yapı, Çin'in en önemli Budist tapınaklarından biri olarak önemlidir. Mahayana Budizm Chan geleneklerinin izlerini taşıyan tapınak deniz ticaretiyle Burma'dan Şanghay'a getirilen 1.95 metre boyunda ve 3 ton ağırlığındaki iki Jade Buda heykelleri ile 1882 yılında kurulmuştur. Son dönemlerde tapınak Singapur'dan bağışlanan mermerlerle tamamlanmıştır. Ging Hanedanı'nın ülkeye bağışladığı en değerli ibadethanelerinden biri olan Jade Buda Tapınağı, Şanghay'ın gezilecek turistik yerleri arasında bulunur.


Şanghay Müzesi

sanghay-muzesi.jpg

Kentin Huangpu İlçesi'nde Halk Meydanı üzerinde yer alan antik Çin sanat müzedir. 1952 yılında kurulan müze her yıl yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır. Ülkenin dünya standartlarındaki ilk müzelerinden biri olması bakımından da önemli olan Şanghay Müzesi çeşitli kurumlar tarafından desteklenerek ürünleri artırılmaktadır. 120 bin dolayında koleksiyon içeren müzede bronz, seramik, hat, mobilya, jades, antik sikke, resim, mühürler, heykeller, azınlık sanat ve yabancı sanat eserleri bulunmaktadır.


Jin Mao Kulesi

jin-mao-kulesi.jpg

Kentin simgelerinden biri olarak bilinen ve tatilcilerin ilgi odağı haline gelen kule, 1994 ve 1998 yılları arasında tamamlanmıştır. ABD'li ünlü mimar Adrian Smith'in tasarladığı yapı tam 88 katlı olup 421 metre yüksekliğe sahiptir. Kentin Pudong İlçesi'nde yer alan kule Çin Mimarisi'nin en eşsiz örneklerinden biridir. Dünyanın en yüksek 11. yapısı olarak da ünlenen Jin Mao Kulesi Şanghay'ın görülmesi gereken yerlerindendir.


Şehir Tanrı Tapınağı

sehir-tanri-tapinagi.jpg

Çince Chenghuang Miao veya The City God Temple isimleriyle bilinen eski şehir duvarları arasında bulunan mükemmel bir tarihi ibadethanedir. İçerisindeki heykeller ve tarihi eserlerle büyük ilgi gören efsane tapınak Ming Hanedanı Yongle döneminde 1403'te bir şehir tapınağı haline getirilmiştir. 1994 yılında geniş bir onarma çalışması geçiren tapınak 2005 ve 2006 yılları arasında Taocu din adamları tarafından kutsanmıştır. Şanghay seyahatine çıkanların ilk adreslerinden biri haline gelen ibadethaneyi mutlaka görmelisiniz


Şanghay Kulesi

sangay-kulesi.jpg

Şanghay'ın merkez ilçelerinden biri olan Pudong'da bulunan devasa yapı, 380 bin metrekarelik taban alanına sahiptir. Ünlü mimarlar Marshall Strabala ve Jun Xia tarafından tasarlanan kule, 128 katlı olup tam 632 metre yüksekliğe sahiptir. 2008 ve 2015 yılları arasında tamamlanan modern yapı, yükseldikçe kıvrılan yapısıyla görenleri büyülüyor. Dünyanın en yüksek 5 yapısı içinde bulunan Şanghay Kulesi'ni görmenizi tavsiye ediyoruz.


Halk Meydanı

halk-meydani.jpg

Şanghay'ın Huangpu İlçesi'nde bulunan büyük bir kamu meydanıdır. Bu meydan Şanghay Belediye Merkez Binası'na ait bir sitenin dahilindedir. Şangay Müzesi, Şangay Sanat Müzesi başta olmak üzere kentin birçok önemli turistik noktaları da bu alanda yer alır. Bölgede insanların istirahat etmesi için uygun parklar ve yeşil alanlar da mevcuttur.


Şangay Sanat Müzesi

sangay-sanat-muzesi.jpg

2200 metrekarelik alana 1933 yılında inşa edilen müze binası ilk olarak 'at yarışı kursu' olarak hizmet vermiştir. İnşa edildiği dönemde bölgedeki en ünlü ve şaşalı yapılardan biri haline gelen bina, 1955 ve 2006 yıllarında iki defa restore edilmiştir. 10 yılı aşkın bir süredir Şangay Sanat Müzesi olarak hizmet veren kurumda Çinli sanatçılara ait resim, heykel gibi çalışmalar sergilenmektedir.


Gongqing Orman Parkı

gongqing-orman-parki.jpg

Burası Şanghay'ın en önemli orman park alanlarından biridir. Kentin kuzey bölümünde Yangpu bölgesinde yer almaktadır. Bölgeye ulaşım Shiguang Yolu metro hattı ile kolaylıkla sağlanabilmektedir. Mükemmel yürüyüş alanları, harika manzaraları ve nehirleri ile cennet görüntüsü veren Gongqing Orman Parkı Şanghay'ın en ünlü doğa alanları arasında yer alıyor. Doğaseverlerin Şanghay gezisinde mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.