Sakarya Gezilecek Yerler

Merkezlere olan yakınlığı, tabiatı, tarihi zenginliği ve turizmiyle Sakarya çok önemli bir ilimizdir. Bu yazımızda Sakarya'nın gezilmeye ve görülmeye değer güzelliklerine gelin hep birlikte göz atalım.
Sakarya Gezilecek Yerler

Sakarya önemli merkezlere olan yakınlığı ile bilinen bir ilimizdir. Son yıllarda Sakarya’nın sanayi, ulaşım, eğitim, turizm alanında yaşadığı gelişmeler şehre yapılan göçleri arttırmıştır. Ayrıca tertemiz doğası, iş potansiyeli, tarihi zenginliği şehri cazibedar bir hale getirmiştir. Şu anda Sakarya’nın nüfusu yaklaşık 1 milyona ulaşmıştır. İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa gibi önemli merkezlerin geçiş yollarında bulunması şehre gelen insan sayısını da günden güne arttırmaktadır. Peki, Sakarya’ya geldiğinizde gezip görmek isteyeceğiniz yerler, tatmak isteyeceğiniz lezzetler, eğlenebileceğiniz mekanlar nerelerdir?  


Sakarya Hakkında Bilgi

  • Adapazarı, Sakarya'nın 16 ilçesinden biri olan büyükşehir belediyesidir. 2010 yılı sayımlarına göre nüfusu 560.876 kişidir.
  • Eskiden Bitinyalılar ve ardından Bizanslıların yaşadıkları bilinmektedir. 
  • Bölgenin en önemli tarihi eseri olan Beşköprü'yü Bizans İmparatoru ll. Jüstinyanus'un inşa ettiği bilinmektedir.
  • Sakarya'da Karadeniz kıyısı ve doğusunda Karadeniz iklimi, Batı ve güneyde Marmara bölgesi iklimi görülür.
  •  Senenin, yaklaşık 40 gününde sıcaklık derecenin altında ve azami 30 gününde 30 derecenin üstünde seyreder.
  • Yağış ortalaması bazı yerde 632 mm, bazı yerde 900 mm’dir.
  • Sakarya’nın ekonomisi tarım ve sanayiye dayanır. Faal nüfusun % 65’i tarım sektöründe % 15’i sanayi sektöründe, gerisi diğer sektörlerde çalışır.

Sakarya Gezi Rehberi

  • Sakarya'daki turistik yerler
  • Sakarya'daki tarihi mekanlar
  • Sakarya'daki müzeler
  • Sakarya'da gezilecek sakin yerler
  • Sakarya'da yürüyüş yapılabilecek noktalar
  • Sakarya'da nerede ne yenir?
  • Sakarya restoranları
  • Sakarya gidilecek mekanlar
  • Sakarya'da nerede kalınır?
  • Sakarya'da otelleri
  • Sakarya'da nasıl gidilir?
  • Sakarya festivalleri

Sakarya Müzesi

İnsanlar gittikleri her yerin öncelikle tarihi dokusunu öğrenmeye meyillidirler. Bu yüzden Sakarya Müzesi şehre uğrayanların ilk gitmek isteyeceği yerlerden biri olacaktır.

sakarya-muzesi-1.JPG

Adres: Merkez Adapazarı İlçesi Semerciler Mahallesi Sait Faik Sokak No/36 Tel: (264) 274 25 15


Kaleler

Adapazarı Harmantepe köyünün üst tarafında, bir tepenin 1 hektarlık sahasında bulunuyor. Adapazarı’na bağlı Adliye köyünün yaklaşık 2 kilometre güneyinde bulunan kalenin sınır koruma kalesi olduğu düşünülmektedir.

kaleler-002.jpg


Camiler

Sakarya’da yer alan camiler arasında; Merkezde Osmanlı dönemine ait Orhan Camii, Orta Camii ve Taraklı İlçesi’nde 15. yy.dan kalma Yunus Paşa Camisi bulunmaktadır. Camiler genel itibarıyla inşa edildikleri dönemin mimari özelliklerini korumaktadır.

tarakli-yunus-pasa-camii-002.jpg


Köprüler

Sakarya’nın en tarihi köprüsü Bizans İmparatoru Justinianos (Jüstinyen) tarafından yaptırılan Jüstinyen Köprüsü’dür. Sakarya Nehri üzerine kurulan köprünün inşasına MS 553 yılında başlanmış ve yaklaşık 8 yılda tamamlanmıştır. Ancak daha sonraları nehrin yatağı değişmiş ve köprü sadece tarihi bir kimliğe bürünmüştür. Bir diğer tarihi köprü Osmanlı döneminde Sultan II. Beyazıt’ın yaptırdığı Geyve İlçesi ile Alifuatpaşa mahallesini birbirine bağlayan Alifuatpaşa Köprüsü ya da Sakarya Köprüsü olarak anılan yapıdır.

justinyen-koprusu.jpg


Caddeler 

Sakarya’nın en meşhur caddesi Çark Caddesi’dir. Şehrin nabzı Çark Caddesi’nde atar ve birçok alış-veriş, eğlence mekanının adresi burasıdır.

cark-caddesi.jpg


Deprem Kültür Müzesi

Müze gezmeden olmaz diyen sanatseverler için Sakarya'daki en önemli duraklardan biri de Deprem Müzesi, 1. dereceden deprem bölgesi olan ve geçmişte büyük acılar atlatan Sakarya'da deprem olgusunu sürekli sıcak tutabilmek için 2004 yılında ziyarete açılmıştır. 

deprem-muzesi-002.JPG


Beşköprü

Sakarya'da gezilip görülmesi gereken yerlerden biri de Bizans Döneminde yapılmış olan Beşköprü'dür. Dönemin İmparatoru Justiniaus tarafından 558-560 yılları arasında yaptırılmış bu köprü Bizans döneminden günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır.

beskopru.jpg


Doğançay Şelalesi

Sakarya'da görülmesi gereken doğal bir güzelliktir. Seyahatseverlerin gezi listesinde hep üst sıralarda bulunmaktadır. Şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Doğançay Şelalesi, bozulmamış doğasıyla ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunmaktadır.

dogancay-selalesi.png


Kent Park

İçerisinde Sakarya’nın sembolü olan ve sonradan inşa edilmiş su çarkı, yel değirmenleri, yapay nehir, sayısız ağaç ve çimenlik alandan oluşan kafelerin bulunduğu bir dinlenme yeridir.

kent-park.jpg


Sakarya Macera Park

Heyecanın ve adrenalinin doruklarına varmak istiyorsanız şehirde tercih edeceğiniz yer Macera Park olmalı. Macera Park’taki tırmanma duvarı, ip parkuru, serbest atlayış platformu gibi aktiviteler insanların dikkatini çekiyor.

macera-park.jpg


Plajlar

Sakarya merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Karasu İlçesi’nde yaklaşık 20 kilometrelik ince taneli kum plajı meşhurdur. Çevre illerden serinlemeye gelenlerin en önemli adreslerinden birisidir.

karasu-plaji.jpg


Göller

Sapanca Gölü, Büyük Akgöl, Küçük Akgöl ve Poyrazlar Gölü Sakarya’nın sembol değerleri olarak bilinir. Poyrazlar Gölü ve etrafında yer alan ormanlık alandaki eğlence ve dinlenme yerleri şehrin turizmini canlandırmaktadır. Akgöl Gölü, Karadeniz’in Karasu tatil merkezinden biraz içeridedir. Göllerin yer aldığı çevre muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bulundukları yörenin turizmini olumlu yönde etkilemektedirler. Tektonik sebeplerle oluşan Sapanca Gölü, merkeze yakınlığı ve büyüleyici tabii güzellikleriyle İstanbul başta olmak üzere birçok çevre illerden ziyaretçi çekmektedir. Sapanca Gölü’nün tepelerindeki Arifiye Ormanı’nda şahane kamp ve piknik yerleri vardır. Ayrıca yerli ve uluslar arası sörf, yelken ve kürek karşılaşmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

sapanca-golu.jpg


Kaplıcalar

Türkiye'nin en iyi kaplıcalarından biri olan Kuzuluk Kaplıcası Sakarya'nın en önemli kaplıcasıdır. Mide, böbrek, şeker, romatizmal hastalıklar, solunum yolu rahatsızlıkları sorunu yaşayanların uğrak mekanlarından birisidir. Akyazı Çökek Kaplıcası, Geyve Acısu, Geyve Ilıca Köyü İçmesi de ziyaret edilebilir. Ayrıca yeni yapılan Taraklı Termal Tesisleri çok büyük ilgi görmektedir.

tarakli-termal.jpg


Acarlar Longozu

Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında bulunan ülkemizin bir parça halindeki tek longoz ormanı olma özelliğini taşıyan bu doğal güzellik birçok insanı bünyesine çekiyor.

acarlar-longozu.jpg


Sakarya'da Nerede Ne Yenir - Meşhur Lezzetleri

Sakarya'yı gezdiğiniz zaman Sakarya yöresine ait meşhur yemekleri tatmayı unutmayın diye biz sizler için derledik.


Meşhur Köfteci Mustafa

Adapazarı'nda ıslama köftenin en iyisi ve en lezzetlisini Köfteci Mustafa'da yiyebilirsiniz. Köfteci Mustafa Usta ıslama köfteyi çıkaran kişi olduğu için tam yerinde yiyeceksiniz. 1912'den beri açık olan mekan 3 kuşaktır hizmet vermektedir. Tabi hem ıslama köftenin ortaya çıktığı hem de 20-30 kişi kapasiteli bir yer olduğundan günün her saati kalabalık oluyor. Bu yüzden biraz sıkıntı çekebilirsiniz. Ancak köftenin lezzeti için buna değer.meshur-kofteci-mustafaa.jpg

Adres: Yenicami Mah. Sakarya Cad. No:42 Adapazarı

Tel: 90 264 277 9893

Islama Köfte

Merkez Adapazarı İlçesinin lezzeti olan ıslama köfte, şehirde herkesin tercih ettiği bir lezzettir. Sakarya’ya geldiğinizde Islama köfte üzerine kurulmuş bir çok mekanla karşılaşabilirsiniz.

islama-kofte-3.jpg


Köfteci İsmail

Sakarya'nın merkez ilçesi Adapazarı'nda kabak tatlısı yiyebileceğiniz en iyi mekanlardan biridir. Kenarları hafif yanmış. Şekeri tam kıvamında olan tatlıdan yiyerek kendinizi şımartabilirsiniz. Adapazarı'na gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken kabak tatlısını bu mekanda deneyebilirsiniz.

kofteci-ismail-001.jpg

Adres: Mithatpaşa Mahallesi, Çark Cad. No:189, 54100 Adapazarı/Sakarya 
Tel: (0264) 274 33 40


Sütlü Kabak Tatlısı

Sakarya’nın meşhur tatlarından olan kabak tatlısı şahane lezzetiyle denenmesi gereken tatlardan birisidir. Sütlü kabak tatlısı Sakarya'da sevilen bir tatlıdır. Sakarya'ya gittiğinizde yemeniz gerekenler listenize bu yemeği ekleyebilirsiniz.

sutlu-kabak-tatlisi.jpg

Önerilen İçerik; Sakarya Hakkında Bilmedikleriniz

Neoldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.