En Büyük Ordulardan Birine Sahip Rusya'nın Savaş Uçakları

Teknolojik ve insan gücü olarak en büyük ordularından birine sahip olan Rusya'nın birçok savaş uçağı bulunuyor. İşte Rusya'nın elindeki savaş uçakları.
En Büyük Ordulardan Birine Sahip Rusya'nın Savaş Uçakları

Rus Ordusu'nun Kullandığı Savaş Uçakları

3. Dünya Savaşı söylentilerinin en yoğun olduğu bu günlerde dünya devletleri savunma sanayisine önem veriyor sürekli olarak ordularını güçlendiriyor. Rusya da bu ülkelerin başında geliyor. Hem teknolojik hem de insan gücü olarak dünyanın en büyük ordularından birine sahip olan Rusya'nın en önemli silahlarından biri savaş uçakları. Bu içeriğimizde sizler için Rusya'nın envanterinde bulunan savaş uçaklarını derledik.

İşte Rusya'nın en önemli güçlerinden biri olan savaş uçakları;

1. Sukhoi Su-24

Rusyanın Savaş Uçakları

İlk olarak 1965 yılında geliştirilen Su-24, Rusya'nın sert iklim koşullarına uygun bir uçak arayışıyla tasarlandı. Her iklim koşuluna uygun olmasının yanında düşman hattına alçaktan uçarak sızabilecek bir uçak da olmalıydı.

Alçak irtifada ses hızıyla uçabilmesi için gerekli olan 2 adet Tumansky R-27F-300 turbo jet ve kısa mesafelerde inip kalkabilmesi için çalışacak 4 adet Kolesov RD-36-25 turbo jet kullanılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Radar kabiliyeti için geliştirilmiş olan ve nispeten daha geniş Orion radar burun kısmında kullanıldı. Bu genişliğin sonucu olarak pilotların arka arkaya değil yan yana oturacak şekilde pozisyon alması sağlandı. Buna göre tasarımı yapılan uçak 1967 yılında ilk kez uçuruldu.

1967 yılında başlayan test uçuşları 4 sene devam etti ve 1971 yılında kanat kısımlarında yapılan son düzenlemelerden sonra son test uçuşlarını gerçekleştirdi. Ancak hükümetin incelemeleri ve uçağın gelişmiş özelliklerinin o dönemde test edilmesi 4 yıl kadar sürdü.

1975 yılının Şubat ayında resmi olarak tescillenen uçak resmi olarak hizmete girdi. 1400 adet üretilen uçak başta Rusya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Ukrayna orduları tarafından kullanılmaktadır.

Rusya ordu envanterinde 415 adet Su-24 uçak hala kullanılmaktadır.

2. Sukhoi Su-25

Rusyanın Savaş Uçakları

Çift motoru bulunana ve tek mürettebat tarafından uçurulan yakın hava desteği ve saldırı tipi savaş uçağıdır. İlk test uçuşunu 1975 yılında yapan uçak resmi olarak 1979 yılında hizmete girmiştir.

Geniş kanatları olan ve ufak gövdesi olan uçak yüksek manevra kabiliyeti ve alçak hızlarda uçabilmesi sayesinde tanklara karşı etkili bombardımanlar yapabilmektedir.

20 ülke tarafından kullanılan uçağın Rusya ordusu envanterinde net olmamakla birlikte yüzden fazla olduğu bilinmektedir. Güncellemeler geçiren uçak Su-39 olarak görev almaya devam etmektedir.

3. Sukhoi Su-27

Rusyanın Savaş Uçakları

İlk çalışmalarına 1977 yılında başlanan ve 1984 yılında resmi hizmete alınan Sovyetler' in 4. nesil savaş uçağıdır. Geniş kanatlara sahip uçak uzun menzili ve yüksek hızlara çıkabilmesiyle ün kazanmıştır.

Uçak arkada çift dik kanat ve çift jet motora sahiptir. Kanat yapısı geniş ve delta kanat tipindedir. Tam manada delta olmasa da yapısı itibariyle benzemektedir.

Uçağın gövdesi hafiflemesi için ve daha dayanıklı olması için kompozit yerine yüksek oranda titanyum kullanılmıştır. %30 oranda kullanılan titanyum rakipleri arasında kullanılan en yüksek orandır.

Uçak, havadan karaya, havadan havaya ve bombardıman gibi özelliklere sahip olmasına rağmen asıl tasarlanış amacı yüksek hızlara çıkarak önleme uçaklarını atlatmak ve radar uçağı olan Awacs'lar ile havada yakıt ikmali yapılan tanker uçakların düşürülmesine yönelik tasarlanmıştır.

2.35 mach hıza çıkabilen Su-27'ler yaklaşık 14 ton silah ve yakıt taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca yakıt için ayrılan kısım ile birlikte 3.500 km menzile ulaşabilmektedir.

Su-27, Sovyetler Birliği tarafından 680 adet üretilmiştir. Bunların 400 tanesini kendi için üretmiş diğerlerini çeşitli ülkelere satmıştır. Günümüzde Rusya tarafından hala geliştirilen uçaklar en son Meksika ve Venezuela tarafından sipariş edilmiş ve teslimatları henüz bitmemiştir.

4. Sukhoi Su-30

Rusyanın Savaş Uçakları

Su-27'lerin geliştirilmiş versiyonudur. 1996 yılında kullanıma giren uçak çift motora sahiptir. İki pilot tarafından kullanılan uçakta ön tarafta pilot, arka tarafta ise silah subayı yer alır. Arkadaki pilotun yüksekte konumlandırılması görüş açısını arttırmak içindir. Tüm modeller iki pilotlu olarak üretilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri'nin F-15 tipi savaş uçaklarına karşı geliştirilen Su-30 hem hava kabiliyeti hem silah teknolojisi hem de uçuş menziliyle öne geçmiştir. Bunu Amerikalı yetkililer de kabul etmişlerdir.

2 mach hıza çıkabilen uçağın menzili 3.000 km. ve azami yük taşıma kapasitesi yaklaşık 17 tondur. Rusya, Çin ve Hindistan hava kuvvetlerinde görev alan uçaklar son olarak Endonezya hava kuvvetleri tarafından sipariş edilmiştir.

5. Sukhoi Su-33

Rusyanın Savaş Uçakları

Su-27'lerin geliştirilmiş ve uçak gemileri için kullanıma uygun hale getirilen modelleridir. Havada yakıt ikmali ile 10 saat aralıksız uçabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Uçak gemisinden kalkabilmesi için güçlendirilen motorlara sahiptir. Geniş kanatları yardımıyla da katapult olmaksızın gemiden havalanabilmektedir.

Geliştirilmiş gece görüş özellikleriyle donatılan uçaklar Çin tarafından da sipariş edilmiştir. Su-33 uçak gemilerinde kullanılmak üzere tasarlandığı için Su-27'lere göre biraz daha ufak tasarıma sahiptir.

3.000 km menzile sahip uçak 2.17 mach hıza çıkabilmektedir.

6. Sukhoi Su-34

Rusyanın Savaş Uçakları

Su-24'lerin yerini almak üzere gece ve gündüz uçuşları yapabilen, yerdeki ve havadaki hedeflere hassas atışlar yapabilen aynı zamanda nükleer silahlar taşıyabilen bir uçak olarak olarak tasarlanmıştır.

Arkadaki çift dik kanat ile güçlü manevra yeteneği olan araç Su-24' e göre daha uzun uçuş menziline sahiptir. Uzun uçuş testlerinde aynı mesafesi Su-24'ler 3 kez yakıt ikmali ile gerçekleştirirken Su-34'ler iki kez yakıt ikmali ile tamamlamıştır.

Uçak 1990 yılında tasarlanmış olsa da Sovyetlerin dağılma süreci sebebiyle proje ertelenmiş ve 2012 yılında ilk uçaklar teslim edilmiştir. Şuan itibariyle 40 uçak Rusya ordusunda görev yapmaktadır ve 2020 yılına kadar sayının 124 olması planlanmaktadır.

1.8 mach hıza ulaşabilen ve 4.000 km menzili olan Su-34 yaklaşık 22 ton yakıt ve ekipman yüküyle havalanabilmektedir.

7. Sukhoi Su-35

Rusyanın Savaş Uçakları

1988 yılında resmi kullanıma sunulan Su-35 süper manevra kabiliyetine sahip çift motorlu ve çift dik kanatlı uçaktır. Avcı-önleme grubunda yer alan uçak hava kabiliyetiyle göz doldurmaktadır.

Uçağın geliştirilme aşamasında bazı sorunlarla karşılaşılmış olsa da güçlendirilmiş motorlar kullanılarak 2.3 mach hıza çıkabilecek şekilde revizyon yapılmıştır.

Su-35, havadan kara hedeflerini de tam isabetle vurabilecek gelişmiş radar sistemleriyle donatılmıştır. Önde ve arkadaki radar sistemleri güncellenerek günümüzde kullanılmaya devam eden uçak için Brezilya, Çin, Hindistan ve Güney Kore sipariş vermişlerdir. Rus ordusunda 48 adet Su-35 olduğu tahmin edilmektedir.

8. Sukhoi Su-47

Rusyanın Savaş Uçakları

Su-47 deneysel avcı uçağı olarak geliştirilmiştir. İleri ok açılı farklı kanat yapısıyla dikkat çeken uçak ilk 2002 yılında uçurulmuş ve deneysel olmaktan çıkarak avcı uçağı olmasına karar verilmiştir.

İleri ok açılı kanatları ile geri açılı kanatlı uçaklara göre daha kısa kalkış mesafesine, yüksek kapasiteli it dalaşı manevra kabiliyetine, ses altı hızlarda uçarken yakıt tasarrufuna, yüksek hızlardaki saldırı açılarında kolaylık sağlamaktadır.

Henüz geliştirilmeye devam eden ve kaynak arayışını Hindistan' dan gelen haber ile olumlu sonuçlandıran Sukhoi firması uçakların ne zaman hazır olacağı hakkında bilgi vermemiştir.

3.3000 km menzile sahip Su-47 1.2 mach hıza ulaşabilmektedir. Çift motorlu yapısı ve tek kokpit tasarımı olan uçağın diğer adı da "Altın Kanatlı Kartal" anlamına gelen "Berkut" tur.

9. Sukhoi T-50 (PAK FA)

Rusyanın Savaş Uçakları

Rusya'nın 5 . nesil savaş uçağı olacak PAK FA T-50 ilk uçuşunu 2010 yılında gerçekleştirmiştir. Uçak yeni jenerasyonda Amerikan F22 ve aralarında Türkiye'nin de olduğu 11 ülke tarafından geliştirilen F35 savaş uçaklarının rakibi olarak geliştirilmiştir.

Rusya 200 adet üretim planı yaparken, Hindistan 25 milyar dolar yatırım yapmayı teklif etmiş ve 250 adet uçak siparişiyle birlikte üretimin iki ülke tarafından birlikte gerçekleştirileceği açıklanmıştır.

10. MiG-25

Rusyanın Savaş Uçakları

Sovyetler tarafından 1970 yılında resmi hizmete alınan uçak hakkında batılı ülkeler 1974 yılına kadar bilgi sahibi olamamıştır. Uçak basit ve işlevsel malzemeler kullanılarak tasarlanmıştır.

2 jet motorlu yapısıyla ses hızının üstüne çıkabilen uçaklarda karşılaşılan ısınma sorunu alüminyum kullanımına izin vermemektedir. Buna Amerika tarafından titanyum gibi pahalı malzemeler ile çözüm üretilirken Sovyetler nikel ve çelikten ürettikleri materyaller ile sorunu daha ucuz yolla çözmüşlerdir.

Uçak dönemine göre hızlı olsa da günümüzdeki nesiller karşısında geri teknolojili olarak kalmış ve genelde eğitim uçuşları için kullanılmaktadır.

1.190 adet üretilen Mig-25, Amerika'nın Irak' a saldırdığı zamanlardaki performansıyla gözden düşmüştür. Rusya ordusunda mevcut 70 adet uçağın 40 adedi keşif amaçlı kullanılmaktadır.

11. MiG-29

Rusyanın Savaş Uçakları

F15, F16 ve F18 modeli Amerikan uçaklarının rakibi olarak üretilen MiG-29 çift motorlu ve tek kokpitli yapıya sahiptir. Uçuş menzilleri kısa olmasına rağmen yüksek manevra kabiliyetine sahip olmalarıyla iyi bir hava muharebe uçağıdır.

Uçağın manevra kabiliyetiyle 11 G kuvvete kadar çok rahat çıktığı görülmektedir. Daha fazla G kuvvetine pilotlar dayanamadığı için uçağın ne kadar yüksek G kuvvetli manevralar yapabildiği konusunda net ölçüm yapılamamıştır.

Uçağın üzerinde yapılan geliştirmeler ile kısa olarak eleştirilen menzili 3.500 km olarak revize edilmiştir. Yakıt dahil 9 ton ağırlığa kadar ekipman yüklenebilen uçak nükleer başlıklı mühimmat taşıma ve fırlatma yeteneğine de sahiptir.

12. MiG-31

Rusyanın Savaş Uçakları

Yüksek manevra kabiliyetli tasarlanan ve özellikle casus uçaklar, nükleer saldırılar ile bombardıman uçaklarını imha etmek, hava savunması yapmak için üretilmiştir.

Yüksek hızlara ulaşabilmesinin yanında bu hızlarda manevra yapabilmesine imkan sağlayan çok sağlam gövdeye sahiptir. 3 mach hıza çıkabilen uçak, yaklaşık 400 adet üretilmiştir.

Rusya ordusu tarafından sayısı belli olmamakla birlikte hala kullanımda olduğu bilinmektedir.

13. Tupolev TU-160

Rusyanın Savaş Uçakları

Sovyetler' in ürettiği süpersonik özellikli ağır bombardıman uçağıdır. Uçak değişken geometrili kanat yapısına sahiptir. Manevra kabiliyeti ve radara karşı yansıtma yapmayan özel beyaz boyası sebebiyle bu uçağa "Beyaz Kuğu" lakabı takılmıştır.

Uçak yaklaşık 250 ton yakıt ve mühimmat taşıma kapasitesine sahip yapısıyla yüksek irtifada uzun menzilli uçuşlar yaparak ağır bombardıman yapabilmektedir.

36 adet üretilen Tupolev TU-160'ın 16 adedi aktif olarak Rus ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca 2016 yılı itibariyle 14 adet daha üretimin yapılması planlanmaktadır.

Benzer İçerik Önerileri
En Çok Savaş Araçları Alan 10 ÜlkeRus Yapımı S-400 Hakkında Bilgiler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.