Almak İçin Doktor Reçetesine İhtiyaç Duyulan 10 İlginç Şey

Farklı ülkelerde bazı ürünleri almak için reçetenin zorunlu olduğunu biliyor muydunuz? İşte reçete olmadan alamayacağınız ürünler;
Almak İçin Doktor Reçetesine İhtiyaç Duyulan 10 İlginç Şey

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Günümüzde bu ürünleri reçetesiz alabiliyorsunuz fakat bir zamanlar bazı ülkelerde bu ürünler doktor reçetesi olmadan alınamıyordu. Kimi insanın ihtiyacı kimi insanın da sadece zevki için aldığı enteresan ürünleri listeledik. Aşağıda bulunan ürünlerin arasında bazılarının şu anda da doktor reçetesi olmadan alınamadığını bilmelisiniz.

İşte reçetesiz alınamayan 10 inanılmaz ve ilginç nesne;

1. Seks Oyuncakları

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

eczaneden-recetesiz-alinamayanilginc-seyler-006.webpeczaneden-recetesiz-alinamayanilginc-seyler-007.webp

Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nde, doktor reçetesi olmadan alınamayan seks oyuncakları günümüzde yasal hale geldi. Ancak Amerika bu tür seks oyuncaklarının kullanımını sadece, tıbbi, bilimsel ve eğitimsel yollar ışığında yasal hale getirmiştir.

2017 yılının mart ayında seks oyuncaklarındaki yasak kaldırıldı. Seks oyuncakları satın alımının evlilik oranını düşüreceğini iddia eden insanlar, seslerini duyurmak için eylemler yaptı.

2. Prezervatif

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Filipinler'in Ayala Alabang şehrinde prezervatif almak isteyen insanların doktor reçetesine ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde Türkiye'de sadece alımı için yaş sınırı istenen prezervatif Filipinler de doktor reçetesiyle satılıyor. Filipinlerde cinsel yollarla bulaşan hastalıklar, ve istemsiz yere hamile kalma olaylarının yaşanma oranı oldukça yüksek.

3. Sakız

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

1992'den beri Singapur'da sakızın yasaklandığını biliyor muydunuz? 2004 yılında Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret görüşmelerinin bir parçası olan sakız, konulan yasağın gevşetilmesini sağlamıştır.

Yapılan anlaşmada sadece Amerika'nın ürettiği Terapötik sakız adlı sakızın ithalatına izin verildi. Diş sağlığı için faydalı olan Terapötik sakızı almak için bir doktor reçetesi zorunludur.

4. Alkol

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

1920 yılında Amerika Birleşik Devletleri, alkol satışı ve üretimini yasaklayan Ulusal Yasaklama Yasasını kabul etti. Aradan bir kaç yıl geçtikten sonra Tıbbi alkol adı verilen bir yasa çıkarıldı. Amerika, normal alkolden hiçbir farkı olmayan Tıbbi alkol kullanımını yasal kıldı.

Aralarındaki tek fark tıbbi alkol doktor reçetesi ile alınabiliyordu. Doktorlar tarafından reddedilen alkol kanser, depresyon, bağımlılık gibi hastalıklara yol açmaktaydı. Doktorlar tarafından yazılan reçetelerin süresi en fazla 10 gündü. 10 gün sonra tekrar reçete almak için gelen insanlar yeniden içkiye kavuşuyordu. 

5. Sigara

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Yıllar önce doktorların astım hastalarına reçete olarak sigara yazdıklarını biliyor muydunuz? O zamanlar sigaranın içinde zehirli bileşenler ve nikotin bulunmazdı. Doktorlar sigaranın zararlı yanlarını hiçe sayarak tütünün yararlı yanlarına odaklanmaya bir süre devam etti. 2. Dünya Savaş'ının ardından kesin ve net olarak sigaranın zararlı olduğunu kabul eden doktorlar büyük bir vicdan azabı içerisinde oldu.

6. Kadın Prezervatifi

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Kadın Prezervatifleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde doktorlar tarafından reçete olarak yazılmıştır. Bunun tek sebebi var, o da para. Amerika Birleşik Devleti tarafından üretilen F2C, FDA tarafından onaylanan tek iç kondom markasıdır. Bu nedenle de kadınların alabileceği tek yer eczanelerdi. Amerika buradan da kar elde etmek için böyle bir yönteme başvurmuştur.

7. Elektronik Sigara

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Günümüzde oldukça meşhur olan ve sık kullanılan elektronik sigaralar, doktorlar tarafından sigara bağımlılarına önerilmektedir. Sigara bağımlısı olan insanların sigarayı bırakmaları için daha az zararlı olan ve içinde nikotin barındırmayan elektronik sigaralar doktorlar tarafından önerildi. 2016'da İngiliz doktorlar tarafından reçete olarak yazılan elektronik sigaralar sağlıklı değildir.

8. Vibratörler

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Doktorların tabiri ile histerik hastalığına sahip olan kadınların tedavisi için reçeteye vibratör yazdıkları doğrudur. Kadına orgazm veren vibratörlerin ilk yapılış amacı kas ağrısı tedavisini önlemekti.

İlerleyen zamanlarda başka kullanış amaçlarına yönlendirilen vibratörler doktorların ofislerinden yatak odalarına taşındı. Aynı zaman da vibratörün icadının ardından histerik hastalığının oranının azaldığı doktorlar tarafından fark edildi.

9. Çikolata

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Çikolatanın tarih boyunca bir ilaç olarak kullanıldığı görülmektedir. Avrupa'da çikolata hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanıldı. Doktorların çikolatayı reçete olarak hastalarına yazdığı çoğu zaman görülmekteydi.

Bazı acı ve tadı kötü olan ilaçları çikolata ile karıştırıp çocuklara öneren doktorlar bu alan da oldukça başarılı oldular. Çikolatanın pek çok yararının yanında zararının da olduğunu sakın unutmayın.

10. Eroin

Eczaneden Reçetesiz Alınamayan İlginç Şeyler

Evet yanlış okumadınız eroin. Bazı doktorların öksürük, tüberküloz ve zatürre hastalıklarını tedavi etmek için hastaya biraz eroin verirler. İngiltere, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Kanada gibi ülkeler tedavi amaçlı hastalarına reçete olarak eroin yazarlar. Ancak bunlar tıbbi eroinlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yeşil Reçeteli İlaçların ListesiKırmızı Reçeteli İlaçlar Nasıl Alınır?

Reçete olmadan ilaç alınır mı?

Eczaneden reçete olmadan alabileceğiniz bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçların etkisi oldukça düşüktür. Etkisi yüksek olan, bilinçsiz bir şekilde kullanıldığında tehlikeli hale gelebilen ilaçlar için ise reçete gerekir.

En tehlikeli reçete nedir?

En tehlikeli reçete kırmızı reçetedir. Kırmızı reçetede uyuşturucu madde içeren ilaçlar bulunmaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar ya da ileri seviye kanser hastası olanların ihtiyaç duyduğu kırmızı reçete hastalık durumuna göre hekim tarafından yazılabilir.

Sağlık ocağı reçete yazabilir mi?

Sağlık ocağındaki aile hekimleri yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilir. Göz hastalıkları uzmanı, psikiyatri uzmanı, cildiye uzmanı gibi uzmanların yazabilecekleri ilaçları reçeteye yazma yetkileri yoktur.

Beyaz reçete ne demek?

Beyaz reçeteler tüm hekimler tarafından reçete edilebilir. Uzman hekimler veya pratisyen hekimler beyaz reçete ile ilaçları yazabilir. Antibiyotikler, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, diyabet ilaçları beyaz reçete sınıfı içerisinde yer alır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.