Rahim Filmi Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Çekilir?

Rahim filmi birçok hastalık için belirleyici ve önleyicidir. Rahim filmi nasıl çekilir, ne zaman çekilir ve nasıl yapılır? Tüm cevaplar içeriğimizde...
Rahim Filmi Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Çekilir?

HSG (Rahim Filmi) Nedir?

HSG rahim filmi anlamına gelmektedir. Kadınların rahim ve tüplerinin kontrolü için kullanılan ve rahmin röntgeninin çekilmesini sağlayan bir yöntemdir. Uygulamada rahmindeki darlık, tıkanıklık, myom ve polip oluşumları, rahim tüplerinin sağlığı ve rahim sorunları tespit edilebilir. Ağrısız ve acısız yapılan bu yöntem tüp bebek yönteminden önce de sıklıkla kullanılmaktadır.

HSG Rahim Filmi Nedir?

Rahim filmi birçok kadının çekindiği bir işlem olsa da aslında bazı durumlarda hayat kurtarıcıdır. Sağlığı tehdit eden birçok rahim sorunu bu filmle görülebilir. Bunun için işlemden korkmamalı ve kontroller yapılmalıdır.

Rahim Filmi Neden Çekilir?

HSG Rahim Filmi Nedir?

Rahim filminin çekilme nedeni hastanın yaşadığı rahim sorunlarının nedeninin tespitidir. Rahimden anormal kan gelmesi, rahim boşluğundaki kalıtsal problemler, myom ve polip gibi oluşumlar, rahip tüplerindeki tıkanıklık ve sorun, kısırlık, düşük ve kürtaj yapımı gibi durumlarda rahim filmine başvurulur.

HSG sayesinde rahimin içinde olan tüm sorunlar bütünüyle görülebilir. Tanı ve tedaviyi kolaylaştıran bu yöntem ile tümör gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkarılabilmektedir. Özellikle de hamile kalamayan kadınlar için rahim filmi istenir. Böylece rahimdeki tüplerin durumu gözlenir ve sorun tespit edilebilir.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir?

HSG Rahim Filmi Nedir?

Rahim filminin çekilme zamanı adet kanamasının bittiği günden sonra yapılır. Yani kanamadan sonraki birkaç gün içinde film çekilir. Rahim filminin adet kanaması bittikten sonra çekilmesinin iki sebebi vardır. Birincisi kanama varken rahim filmi çekmek sakıncalı olabilir. İkinci neden ise film çekileceği gün hastanın hamile olup olmadığının netliği için kanamanın bitmesi gereklidir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

HSG Rahim Filmi Nedir?

HSG yani rahim çekiminde önce hastadan röntgen masasına sırt üstü bir şekilde yatması istenir. Kadın doğum uzmanı spekulum adı verilen aleti rahim ağzına gönderir ve burası bir solüsyon ile temizlenir. Ardından rahim ağzına tüp şeklinde bir alet yerleştirilir. Kanül denilen bu aletin içinde özel sıvı bulunur. Bu sıvı içeri gönderilir ve röntgenin parlak görünmesini sağlar. Ardından da film çekilir.

Film çekildikten sonra rahime yerleştirilen aletler çıkarılır. Hastaya bu aletler çıkarıldıktan sonra bir kez daha karın filmi çekilir. Tüm işlemler 5 ile 10 dakika arasında sürer ve kolayca tamamlanır. İşlem de bittikten sonra hasta kalkabilir.

Hastanın filmin çekileceği gün aç karnına gelmesi şartı aranmaz. Rahim filmi çekilirken anestezi uygulanmaz. Ancak bazı zamanlarda anestezi gerekli olursa hasta filmi çektirmeden 6 saat önce hiçbir şey yiyip içmemelidir. Rahim filmi çekilmeden önce hastaya herhangi bir ilaç verilmez.

Rahim Filmi Çekilirken Acı Hissedilir mi?

HSG Rahim Filmi Nedir?

Röntgen filmi çekilirken sıvı gönderimi sırasında hasta çok az bir acı duyabilir. Doktor vajinaya muayene aletini yerleştirilirken de çok az ağrı olabilir. Rahim filmi çektirdikten sonra bazı kadınlarda adet ağrısı gibi ağrılar, kramplar hissedilebilir. Eğer rahim filmi çektiren kişinin tüplerinde tıkanıklık varsa bu ağrı çok daha fazla olabilir.

Rahim Filmi Sonrasında Yaşananlar

HSG Rahim Filmi Nedir?

Rahim filminden sonra hasta normal bir şekilde yaşamına dönebilir, yemek yeme, duş alma ve cinsel ilişki yaşamada herhangi bir kısıtlama bulunmaz. Çok nadir görülseler bile rahim filmi sonrası bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. Enfeksiyon, bayılma, ilaç alerjisi ve kanama gibi riskler bulunur. Eğer bu belirtiler görülüyor ve uzun sürüyorsa doktora başvurmak gereklidir.

Rahim Filmi Hamile Kalmayı Kolaylaştırır Mı?

HSG Rahim Filmi Nedir?

Uzun süre hamile kalamayıp rahim filminden sonra hamile kalan birçok kadın bulunur. Bu şaşırtıcı durumun nedeni rahim tüplerinde yer alan ufak tıkanıklıklardır. Spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen bu tıkanıklıklar kalıcı değil ve hafifse rahim filmi sırasında verilen sıvı ilaç sayesinde açılabilir. Böylece spermler yumurtaya ulaşır ve kişi hamile kalabilir.

Bu şaşırtıcı olay rahim filminin olumlu bir etkisidir. Her zaman meydana gelmese de bazı durumlarda yaşanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Endoskopi Nedir?Kolonoskopi Nedir?
Sistoskopi Nedir?

Rahim filminde neler belli olur?

Rahim filminde yumurtalık, tüp ve rahimdeki sorunlar belli olmaktadır. Rahimle ilgili problem yaşayan ve çocuk sahibi olamayan kişilere yapılır. Tüp kanallarının tıkalı olması, kanallardaki darlık ve genişleme ve rahim içi problemler rahim filmiyle tespit edilebilir. Filmde çıkan sonuçlara göre bir tedavi planı uygulanır.

Rahim filmi sonucu hemen çıkar mı?

Rahim filmi sonucu tıpkı göğüs röntgenleri gibi kısa sürede çıkmaktadır. Bu süre 10 ile 20 dakika arasındadır. Ortalama 10 dakika süren işlemin ardından sonucu bekleyebilirsiniz. Film çekildikten kısa süre sonra doktorunuzla görüşebilir ve sorunun ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

Rahim filmi hangi durumlarda çekilmez?

Rahim filmi gebelik şüphesi olan kadınlara çekilmez. Röntgen yönteminin kullanıldığı diğer işlemler gibi rahim filminde de hamilelik riski bulunmamalıdır. Çünkü az da olsa ortaya çıkan X ışını ve radyasyon bebeğe zarar verebilir ve istenmeyen durumları ortaya çıkarabilir. Rahim filminin adetten sonra çekilmesinin bir sebebi de budur.

Rahim filmi uyutularak çekilir mi?

Rahim filmi eğer hastada çok ağrıya sebep olacak bir durum bulunuyorsa anestezi altında çekilebilir. Bu sorunlar rahimde tıkanıklık bulunması gibi durumlardır. Rahim kanal ve tüplerindeki tıkanıklıklar film çekilirken verilen ilacın ağrı yapmasına neden olabilir.

Rahim filmi kim çeker?

Rahim filmi kadın doğum uzmanı ve röntgen teknisyeniyle birlikte çekilir. Kadın doğum uzmanı rahim muayenelerinde de hastanın yanında olduğu için bu işlemde hastayı rahatlatabilir. Çünkü film öncesinde de kısa bir muayene gereklidir. Muayene edilmeden hastanın rahim filmi çekilemez.

Rahim filmi ücreti ne kadar?

Rahim filmi ücretleri hastaneden hastaneye farklılık göstermektedir. Bazı hastanelerde bin liranın üzerindeyken bazı hastanelerde birkaç yüz lira olabilir. Rahim filminde standart bir fiyat uygulaması bulunmaz. Bunun için film çekilecek hastane aranarak fiyat öğrenmek daha sağlıklı olacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum