Psikolojik Savaş Nedir?

Savaşlar sadece cephelerde gerçekleşmez. Savaş, her an, her yerde ve her araçla gerçekleşebilir. Sizlere savaş çeşitlerinden biri olan psikolojik savaşın ne olduğunu anlatacağız.
Savaşın birçok çeşidi vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür; nükleer savaş, biyolojik savaş, teknolojik savaş, hava savaşı ve psikolojik savaş türü vardır.
Psikolojik Savaş: Düşmanların düşünceleri, hareket tarzları, hisleri, gelenekleri ve inançları üzerinde genel olarak bir baskı yapılması sonucunda bu psikolojik gücün kırılması amaçlanan bir savaş türüdür. Böylelikle karşı tarafın psikolojik gücü zayıflatılmış ve kendileri psikolojik olarak güçlü konuma gelirler. Biz bu amaçla yapılan bütün faaliyetlere psikolojik savaş diyoruz.
Bu psikolojik savaş türünü en aktif kullanan büyük dünya devletleridir. Her ne kadar da barışın koruyucusu olarak görünseler de aslında birbirlerini içten çökelten bir düşünce ve psikolojik savaş içerisine girmişlerdir. Kendilerini barışın elçisi olarak gören bu devletler barış görüntüsü altında savaş politikalarını izlemekte ve bu çerçevede hareket etmektedirler.
Psikolojik savaş, hasımların siyasi, ekonomik ve sosyo kültürel yapıları zedeleyerek başarıya ulaşan ve bu doğrultuda savaşın gidişatını kendi çemberi etrafında oluşturmaya çalışan bir oluşumdur. Psikolojik savaş yoğun olarak Propaganda ile yapılmaktadır. İkinci Dünya savaşı sırasında , Afganistan, Küba, Vietnam, Lübnan, İsrail- Mısır savaşında farklı bir şekilde görülmüştür. Psikolojik savaşın etkisinin en büyük olduğu savaş Körfez savaşıdır.
- Yorumlar 0