Karat Nedir? Pırlanta Karatı Neden Önemlidir?

Pırlanta almadan önce mutlaka baktığımız karat değeri nedir? Yüzükler kaç karat olmalıdır? Gibi soruların cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.
Karat Nedir? Pırlanta Karatı Neden Önemlidir?

Pırlanta, binlerce yıl boyunca insanların gözdesi olmuş, benzersiz güzellikteki değerli taşlardan biridir. Ancak, pırlantanın önemi ve değeri sadece estetik güzellikle sınırlı değildir. Pırlantanın değeri, bir dizi faktöre dayanır ve bunlardan en önemlisi "karat" olarak adlandırılan ölçü birimidir. Pırlanta karatı, pırlantanın ağırlığını belirleyen ve fiyatını etkileyen temel faktörlerden biridir. Bu sebeple pırlanta mücevher almadan önce karat değerine bakmak taşın ne kadar değerli olduğunu anlamaya yardımcı olacaktır.

Bu sebeple hazırladığımız yazımızda pırlanta karatı hakkında merak edilen her şeyi ele alacağız. Mücevher dünyasının yıldızı olan pırlantaların karatları hakkında merak ettiğiniz noktalar varsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Karat Nedir?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Karat, pırlantanın ağırlığını ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Karat kelimesi, "carob" adı verilen keçiboynuzu meyvesinin tohumlarından türetilmiştir. Bu meyve tohumları, eşit ve sabit bir ağırlığa sahip oldukları için pırlantanın ağırlığını ölçmek için kullanılmıştır. Günümüzde bir karat, 0.2 gram veya 200 miligram olarak tanımlanır. Pırlantada karat değeri arttıkça ürünün fiyatı da ona bağlı olarak artmaktadır. Bu sebeple mücevherin değerini belirleyen en önemli unsur karattır.

Karat Büyüdükçe Pırlantanın Boyutu da Büyür mü?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Pırlantanın boyutu, genellikle karatı arttıkça artar. Ancak, kesim kalitesi de boyutu etkiler. Örneğin, uygun bir kesimle daha küçük bir karattaki pırlanta, daha büyük ve kötü kesimli bir pırlantadan daha parlak görünebilir. Karat seçerken, boyut ve parlaklık arasında denge kurmak önemlidir. Ayrıca karata bağlı olarak sadece boyut değil pırlantanın ağırlığı da artmaktadır. Bu sebeple boyutu büyük olan fakat karatı düşük olan pırlanta mücevherler kendisini bu noktada ele vermektedir.

Pırlanta Karatı Nasıl Hesaplanır?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Karatı, pırlantanın ağırlığını ifade eder. Bir pırlantanın ağırlığı arttıkça, karat değeri de artar. Pırlantanın ağırlığı, hassas terazi ve ölçüm cihazları kullanılarak belirlenir. Bu sebeple pırlantanın karatını herkes ölçemez. Özel hassas teraziler tarafından ölçülmektedir. Basit bir hesaplama yapacak olursak 1 gram pırlanta 5 karattır. Ayrıca pırlantanın gerçek olup olmadığı, kesim kalitesi gibi önemli faktörleri ise pırlanta uzmanı kişilerin görmesi gerekir. Bu sayede pırlanta mücevher, 4 C bakımından iyice incelenerek gerçek maddi değeri ortaya konmuş olur.

Pırlantanın Karat Büyüklüğü Fiyatı Nasıl Etkiler?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Karat, genellikle pırlantanın değeri üzerinde en büyük etkiye sahip olan faktördür. Karat, pırlantanın nadirliği ve büyüklüğü ile doğrudan ilişkilidir. Daha yüksek karatlı pırlantalar, genellikle daha nadir bulunur ve bu nedenle daha değerlidir. Ancak, pırlantanın diğer dört C'si (renk, berraklık, kesim kalitesi ve parlaklık) de değeri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kusursuz güzellikte kesilmiş ve berrak bir görünüme sahip olan pırlanta düşük karatlı olsa da fiyatı yüksek olur. Çünkü kesim ve berraklık pırlantanın daha parlak olmasında oldukça önemlidir. Bu sebeple sadece yüksek karatlı olması pırlantanın tek başına değerini belirlememektedir. Eğer pırlanta mücevher tercih edecekseniz karatından sonra 4C dediğimiz renk, berraklık, kesim ve parlaklığına da odaklanmanız gerekir.

Kaç Karat Pırlanta İyidir?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Pırlanta dünya üzerinde en değerli taşlar arasında yer almaktadır. Fakat bu değerli taş, kendi arasında farklılık içerdiğinden dolayı bazı sınıflandırmalara sahiptir. 4C ve karat pırlanta mücevherin değerini belirleyen unsurlardır. Bu sebeple her mücevher farklı kesim ve karata sahiptir. Kişinin tercih ettiği kesim modeli ve karat değeri değişiklik gösterse de dünya üzerinde genel kabul görmüş iyi pırlanta karatları vardır. İdeal pırlanta olarak adlandırılan ve genellikle evlilik tekliflerinde tektaş yüzüklerde tercih edilen 0.10-0.30 karat pırlantalar iyi olarak adlandırılmaktadır. Bunun altında karat değerine sahip olan pırlantalar evlilik teklifi için tercih edilmemekte ve parlaklığı düşük olduğu için ilgi görmemektedir.

Gerçek Pırlanta Kaç Karattır?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Karat, pırlanta mücevherlerin değerini belirlemektedir. 0.02 karattan 2.00 karata kadar gerçek pırlantadır. Pırlantanın gerçekliğini sadece karat değeri belirlememektedir. Taşın gerçek pırlanta olduğunu gösteren en önemli özellikler arasında parlaması, berraklığı ve rengi gibi unsurlarda yer almaktadır. Gerçek pırlantalar, hem karatı hem de 4C özellikleriyle değer görmektedir. Ayrıca tasarımı çok zarif olan bir mücevherde düşük karat kullanılması onun sahte olduğu anlamına gelmemektedir. Burada önemli olan pırlantanın 0,02 karatın altına düşmemiş olmasıdır.

Pırlanta En Yüksek Kaç Karat Olur?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Dünya üzerinde farklı karatlara sahip pırlanta bulmak mümkündür. Fakat karat değeri arttıkça pırlanta doğal pırlanta bulmak oldukça güçtür. Büyük karatlı pırlantalar nadir bulundukları içinde yüksek fiyatlara satılmaktadır. Dünyanın en büyük pırlantası olarak adlandırılan pembe pırlanta 1332.5 karat oranına sahiptir. Henüz bu değeri aşan pırlanta dünya üzerinde bulunmamıştır. Pırlantalar en düşük 0.02 karattan başlayıp 4 karata kadar yükselmektedir. Tabi bu değerler pırla mağazalarında bulabileceğiniz karatlardır. 4 üzerinde karata sahip olan pırlantalar, genellikle açık arttırma ile satılmaktadır.

Tektaş Pırlanta Karatı Nasıl Seçilmelidir?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

En özel günlere şahit olan tektaş pırlantalar, birçok farklı karatta üretilmektedir. Hediye edeceğiniz kişinin zevkine göre karat seçmek önemlidir. Tabi bundan önce bir bütçe belirlemeniz gerekmektedir.

Pırlanta seçerken, karat arttıkça fiyatın da arttığını bilmek önemlidir. Ancak, pırlanta seçiminde karatın yanı sıra diğer dört C faktörünün de göz önünde bulundurulması, bütçe dengesini sağlamak açısından önemlidir. Bazen daha küçük karatlı, ancak daha iyi renk ve kesime sahip bir pırlanta, daha büyük karatlı, ancak düşük kaliteli bir pırlantadan daha çekici olabilir.

Pırlanta Yüzüklerde Karat Neden Önemlidir?

Pırlanta Karatı Hakkında Bilgi

Pırlanta yüzüklerde karat, taşın boyutunu ve dolayısıyla dikkat çekiciliğini ve görsel etkileyiciliğini belirleyen önemli bir faktördür. Daha yüksek karatlı bir pırlanta daha büyük boyutlarda olacağından, daha fazla ışığı içine çekip parlaklığı yansıtarak daha ışıltılı olacaktır. Büyük boyutlu yani yüksek karatlı pırlanta yüzükler, dikkat çekici ve göz alıcıdır. Bu tür yüzükler, özel anlamlar taşıyan ve dikkatleri üzerine çeken harika hediye seçenekleridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En İyi Pırlanta MarkalarıPırlanta Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Pırlanta Bakımı Nasıl Yapılır?Pırlanta Kesim Çeşitleri
Pırlanta Sertifikası Ne İşe Yarar?

0.10 karat pırlanta ne demek?

0.10 karat ağırlığına sahip olan pırlanta, oldukça küçük boyutlara sahiptir. Uygun fiyatlı pırlanta hediye almak isteyen veya abartıdan uzak kaçanlar için ideal karattır.

1 karat pırlanta fiyatı ne kadar?

1 karat pırlanta, 2 bin TL’den 100 bin TL’ye akdar farklı fiyat aralıklarına sahiptir. Bunun sebebi ise pırlanta hazırlanırken uygulanan işçilik, rengi, parlaklığı ve kesim şeklinin farklılık göstermesidir.

En iyi pırlanta hangi harf?

Pırlanta rengine göre farklı harflerle isimlendirilmektedir. En iyi pırlanta harfi ise D, E ve F renkleridir. Bu üç renk dünyada nadir bulunan en değerli pırlantalarda görülmektedir. Ayrıca alınabilecek kalitede olan bir diğer renkler ise near colorless grubunda olan G ve H renk pırlantalardır.

Evlenme teklifi için kaç karat yüzük olmalı?

Evlenme teklifi için yüzük tercih ederken bütçenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Evlenme teklifi için tercih edilen ideal tektaş pırlanta karatları ise 0.20 ve 0.60 CT arasındadır. Bu karat ölçüleri dikkat çektiğinden kadınların en beğendiği karat değerleridir.

Karat büyüdükçe taş büyüdür mü?

Evet, pırlantada karat büyüdükçe boyutu da genel olarak büyümektedir. Fakat karatı düşük olup büyük boyutlarda kesilen pırlantalarda mevcuttur.

Pırlanta karatı nerede yazar?

Pırlanta mücevherlerde karat değeri, takıyla birlikte verilen sertifikasında yer almaktadır. Yüzüklerde halkanın iç kısmında bulunan karat değeri, küpelerde montür kenarlarında yer alırken kolyelerinde ise genellikle kilit klipslerinde yazmaktadır.

 İçerik Üreticisi
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.