Piri Reis'in Yolculuğu

Türk ve dünya denizciliğine önemli katkılar sağlamış olan Piri Reis’in yolculuğu nasıl başladı ?
Piri Reis'in Yolculuğu

Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey olan Osmanlı denizcisi Piri Reis, 500 yıl önce çizdiği haritada Güney Amerika ve Batı Afrika'yı kapsayan küçük bir bölümüne ulaşmıştır. 


Harita Tesadüfen Bulundu 

Topkapı Sarayının müze olarak düzenlendiği sırada Milli Müzeler Müdürü Halil Ethem Bey tarafından harem dairesinde Piri Reis'in çizdiği dünya haritası tesadüf olarak bulunmuştur. Harita bulunduğunda üzerinde yemek kırıntılarının olduğu anlaşılmış. Bu durumdan dolayı haritanın örtü olarak kullanılmış olduğu görüşü hakim olmuştur. Haritanın bulunması dönemin Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bildirdiği zaman Gazi tarafından ilgiyle karşılanan harita incelenmek üzere Ankara’ya gönderilmiştir.


Haritanın Özellikleri

  • Harita, ceylan derisi üzerine çizilmiştir.
  • Günümüze ulaşan kısmı 90/65 cm ebatlarındadır.
  • Harita üzerinde, haritanın kim tarafından, ne zaman ve nerede yapıldığı şu şekilde ifade edilmiştir; “Bu haritayı Kemal Reis’in erkek kardeşinin oğlu ünvanıyla şöhret bulan Hacı Mehmet oğlu Piri, 1513 yılı Muharrem ayında (9 Mart-9 Nisan arası) Gelibolu’da yapmıştır.”
  • Haritanın üzerinde 9 adet gemi ve sandal resmi yer almaktadır. Ayrıca haritada 9 farklı renk kullanılmış olup, 7 adet papağan, Afrika’da bir devekuşu, bir fil, üç maymun, bir yılan, bir lama, birkaç öküz ve kuzeyde de büyük bir balık, Portukal kralı, Merrakuş ve Kine padişahının resimleri bulunmaktadır.

piri-reis-harita.jpg


Piri Reis Haritayı Nasıl Çizdi ?

Piri Reis'in haritayı nasıl çizdiğine dair farklı yaklaşımlar mevcuttur. Bazı düşünürler Piri Reis’in haritayı gezerek çizmiş olabileceği ihtimali üzerinde dururken bazı düşünürler ise dönemin diğer haritalarından yararlanarak çizmiş olabileceği ihtimali üzerinde durmaktadır fakat dönemin şartlarına göre Piri Reis’in dünyayı dolaşarak o haritayı çizmiş olabileceği imkanı çok azdır. Piri Reis’in dğer haritalardan etkienip dünya haritasını çizdiği yaklaşımına da kesin dayanak bulunamadığı için Piri Reis’in haritayı nasıl çizmiş olacağı günümüzde de hala merak konusudur.


Piri Reis'in Yıllar Öncesinde Yaptığı Tahminler

  • Dünya’nın merkezi Kahire çıkmaktadır.
  • Dünya’nın aslında yuvarlak değil de sonsuzgen olduğunu ifade etmektedir.
  • Hava küreyi yok saymıştır.
  • Su küreyi yok saymıştır.
  • Dünya’nın dönüş hızını neredeyse sıfıra indirgemeyi başarmıştır.
  • Dünya’nın uzaydaki uzaklık-yakınlık kavramı üzerinde matematiksel bir dizayn oluşturmuştur.

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.