Özbekistan Gezilecek Yerler

Özbekistan, resmi adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. Bizde sizler için Özbekistan'ın tarihi güzelliklerini ve gezilecek yerlerini derledik.
Özbekistan Gezilecek Yerler

Özbekistan Gezilecek Yerler

  • Orta Asya'da bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir.
  • TÜRKSOY'un üyesidir.
  • Başkenti Taşkent'tir.
  • Para birimi Özbekistan Somu'dur.
  • Yaklaşık 33 milyon nüfusu vardır.
  • Başkanı Şevket Mirziyoyev'dir.
  • Resmi dili Özbekçe'dir.
  • Özbekistan dünyanın 4'üncü büyük altın üreticisidir.
  • Afganistan, Türkmenistan, Kırgızistan Tacikistan ve Kazakistan ile komşudur.
  • Telefon kodu +998'dir.
  • Vize istemeyen ülkeler arasında yer almaktadır.
  • Karasal iklime sahiptir.

Özbekistan Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde gezip Özbekistan'da görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Özbekistan'daki gezilecek yerler listesi
  • Özbekistan müzeleri
  • Özbekistan'da yer alan tarihi mekanlar
  • Özbekistan'daki turistik noktalar
  • Özbekistan'da otel önerileri
  • Özbekistan'da nerede ne yenir?
  • Özbekistan'da ulaşım nasıl sağlanır? 
  • Özbekistan'ya ne zaman gidilir?
  • Özbekistan festivalleri nelerdir?

Taşkent

Taşkent, Özbekistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Özbekistan'ın doğusunda yer alan Taşkent, Orta Asya'nın da nüfus bakımından en büyük şehirlerinden biridir. Yaklaşık olarak 3 milyon nüfusa sahip olan Taşkent eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde de dördüncü büyük kenttir. Tarihin en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu’nun üstünde bulunan Taşkent oldukça eski bir yerleşim bölgesidir. 1966 yılında büyük bir deprem yaşamış ve şehrin büyük çoğunluğu tahrip olmuştur. Bu yıkıcı depremden sonra şehirde hızla yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Şehir planlamacılığı konusunda başarılı olan Taşkent hızla modern bir görünüme kavuşmuştur. Özbekistan'ın başkenti olan Taşkent'in gezilecek yerleri hakkında daha fazla bilgi almak için Taşkent Gezilecek Yerler adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

taskent.jpg


Registan Meydanı

Orta Asya –Türk mimarlığının nadir örneklerinden birinin sergilendiği Registan Meydanı, Semerkand’ın merkezinde yer alan önemli meydanlardan biridir. Geçmiş dönemde şehrin merkezi olarak kabul edilen ve üzerinde üç medresenin yer aldığı meydan, şehrin en turistik noktası olarak gösterilir.

registan-meydani.jpg


Gur-i Emir Türbesi

14. yüzyıldan kalma tarihi eserlerden biri olan Gur-i Emir, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timur’a adanmış bir türbe ve külliyeden oluşmaktadır. İran mimarisinin motiflerini göreceğiniz 37 metre yüksekliğindeki türbeye, Timur hanedanının önemli üyeleri defnedilerek aile kabristanı haline getirilmiştir. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği türbe ve külliyeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

gur-i-emir-turbesi.jpg


Bibi Hanım Camii

Semerkant’ın en özel mimarilerinden birine sahip olan Bibi Hanım Camii, Timurlu mimarisinin örneklerini görebileceğiniz, etkileyici bir dini yapıdır. Timur’un eşi Bibi Hanım’a ithafen yaptırılan caminin, Hindistan seferinin anısına Timur tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Caminin kubbesi tamı tamına 40 metre yüksekliğinde olmakla birlikte, avlusunda büyüleyici güzellikte bir taş Kur’an rahlesi sergilenmektedir.

bibi-hanim-camii.jpeg


Ark of Bukhara

Buhara hanlarının ikametgah ettiği kale olarak bilinen Ark Kalesi’nin tarihinin, M.Ö. 4. yüzyıla dayanmakta olduğu tarihçiler tarafından söylenmektedir. 20 metre yüksekliğindeki suni bir tepede yer alan topraktan yapılma kalenin ihtişamı ise görenleri kendine hayran bırakan cinsten… Ülkenin en önemli gezi noktalarından biri olan kaleyi, ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

ark-of-bukhara.jpg


Emir Timur Müzesi

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yer alan Emir Timur Müzesi, 1996 yılından beri hizmet veren şehrin en önemli müzelerinden biridir. 5 binin üzerinde eserin sergilendiği müzede, Emir Timur’un iktidara gelişinden tutunda o dönemin diplomatik, ticari, peyzaj, bilim ve eğitim konularındaki tüm gelişmeler hakkında detaylı bilgilenme şansı elde edebiliyorsunuz.

emir-timur-muzesi.JPG


Özbekistan Uygulamalı Sanatlar Müzesi

Özbek sanatçıların eserlerinin sergilendiği Uygulamalı Sanatlar Müzesi’nde, el yapımı pek çok eser ile karşılaşmanız mümkün.. Mücevher, halı, nakış işlemesi, kafatası küpeleri gibi birbirinden güzel el işlerinin sergilendiği müze, bölgeye gelen turistler tarafından yoğun ilgi topluyor.

ozbekistan-uygulamali-sanatlar-muzesi.jpg


Sanat Nukus Müzesi

1966 yılından beri sergilediği halk sanatı eserlerle ünlenen Sanat Nukus Müzesi, 82 binden fazla eserin sergilendiği oldukça geniş bir müzedir. Ünlü Rus sanatçısı İgor Savitsky tarafından açılan müzenin en kapsamlı koleksiyonu da sanatçıya ait eserlerin oluşturduğu bölüm olarak bilinir.

sanat-nukus-muzesi.jpg


Kukeldash Medresesi

Taşkent’in tarihi yapılarıyla ünlü bölümünde, Su Pazarı’nın hemen yanında yer alan Kukeldash Medresesi, 1570 yılında inşa edilmiş şehrin önemli yapılarından biridir. 19. Yüzyıla kadar şehirdeki tüm medreseler Kokand Hanları’nın kalesi olarak hizmet vermiş olup insanların infaz edildiği, çok sayıda işkencenin yaşandığı yerler haline geldiler.

kukeldash-medresesi.JPG


Özbekistan Devlet Tarihi Müzesi

136 yıllık bir tarihe sahip olan Özbekistan Devlet Tarihi Müzesi, Orta Asya’nın en eski müzelerinden biri olarak kabul edilir. Özbeklerin köklü tarihini anlatan 250 bin eserin sergilendiği müzede koleksiyonlar; arkeolojik, nümismatik ve etnoğrafik konular üzerinde yoğunlaşıyor. 4 katlı müze tamamen Özbek tarihine göre kurgulanmış bir yapıya sahip.

ozbekistan-devlet-tarihi-muzesi.jpg


Afrasiyab Semerkand Müzesi

Semarkant’ta yer alan antik bölge Afrasiyab’ta bulunan müze, arkeolojik alanın hemen yanında bölgeden çıkartılan antik eserlerin sergilendiği bir müzedir. M.Ö 7. ve 6. yüzyıldan kalma eserlerin yer aldığı müzede, o dönemlerde duvarlara kazınan figürler hummalı çalışmalar sonucu çıkartılmış, Afrasiyab tabloları olarak müze duvarlarını süslemiştir.

afrasiyab-semerkand-muzesi.jpeg


Özbekistan'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Vize istemeyen ülkeler arasında yer alan Özbekistan, gezilecek yerleriyle insanları büyülemeye devam ediyor. Bu içeriğimizde Özbekistan'da konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Özbekistan'ın en iyi otelleri;


Hotel Karavan

Urganch'ta hizmet veren Hotel Karavan'da ücretsiz bisikletler ve bahçe bulunmaktadır. Tesiste teras ve ortak salon gibi çeşitli olanaklar mevcuttur. Restoranda Amerikan ve Pizza mutfağının yanı sıra Asya yemekleri ve yöresel lezzetler servis edilmektedir. Ziyaretçi puanlamasından 8.9 puan alan bu hotel 4 yıldızlıdır.

hotel-karavan.jpg

Adres: Khonqa street, Urganch 220100, Özbekistan

Telefon: +998 91 429 97 77

Fiyat: Geceliği 44 € ile 104 € arasındadır.


Grand Mir Hotel

Ücretsiz Wi-Fi erişimine ve açık havuza sahip olan bu 5 yıldızlı otel, Taşkent'teki Emir Timur Anıtı'na 5 dakikalık sürüş mesafesindedir. Klimalı odalarda buzdolabı vardır. Grand Mir Hotel'in klasik tarzda dekore edilen odalarının tamamında buzdolabı ve düz ekran uydu TV bulunmaktadır. Banyolarda ise bornoz ve saç kurutma makinesi mevcuttur. Ziyaretçi puanlamasından 8.4 puan alan bu hotel 4 yıldızlıdır.

grand-mir-hotel.jpg

Adres: 2 Mirabad Street, Tashkent 100031, Özbekistan

Telefon: +998 71 140 20 00

Fiyat: Geceliği 132 € ile 230 € arasındadır.


Aster Hotel Group

Taşkent'te yer alan Aster Hotel Group, ücretsiz WiFi erişimi ve yaz terasıyla hizmet vermektedir. Tesis bünyesindeki barın keyfini çıkarabilirsiniz. Tesis bünyesindeki özel otopark ücretsizdir. En yakın havaalanı olan Taşkent Uluslararası Havaalanı 4 km mesafededir. Ziyaretçi puanlamasından 8.4 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

aster-hotel-group.jpg

Adres: Minglar str. 35 Tashkent UZ, 100015, Özbekistan

Telefon: +998 71 255 78 98

Fiyat: Geceliği 88 € ile 115 € arasındadır.


Hotel Volida Boutique 

Teraslı Hotel Volida Boutique, Buhara'da yer almaktadır. Tesiste restoran ve 24 saat açık resepsiyon vardır. Tüm odalar düz ekran uydu TV ile donatılmıştır. Otelin konuk odaları kahve makinesiyle donatılmıştır. Konuklar kontinental veya açık büfe kahvaltının tadını çıkarabilirler. Ziyaretçi puanlamasından 9.2 puan alan bu hotel 3 yıldızlıdır.

hotel-volida-boutique .jpg

Adres: Khuzha Porso Str.1, Özbekistan

Telefon: +998 65 224 23 63

Fiyat: Geceliği 54 € ile 65 € arasındadır.


Umarxon

Umarxon, Buhara'da konaklama olanağı sunmaktadır. Tüm odalarda düz ekran uydu TV ve ortak banyo vardır. Tesiste 24 saat açık resepsiyon ve ücretsiz WiFi erişimi mevcuttur. Konukevinin tüm odaları gardırop ile donatılmıştır. Tesiste her sabah kontinental kahvaltı servis edilmektedir. Ziyaretçi puanlamasından 9.6 puan alan bu hotel 2 yıldızlıdır.

umarxon.jpg

Adres: 44 Eshoni Pir St, Bukhara 200118, Özbekistan

Telefon: +998 91 417 37 34

Fiyat: Geceliği 17 € ile 30 € arasındadır.


Özbekistan'da Nerede Ne Yenir?

Özbek mutfağında pilav önemli yere sahiptir. Çok sayıda çeşidi olan pilavın her yörede ayrı ve kendine özgü yapılış şekli vardır. Buhara, Fergana, Semerkand yöresi pilavları pişirme tekniği ve malzeme yönünden farklıdır. Yöreden yöreye değişen pilav yapım teknikleriyle birlikte sade, bayram, düğün, yaz, kış pilavı olarak da ayrılır. Pilavlar koyun eti dışında kazı denilen at eti, balık veya beyaz etleriyle de yapılabilir. Pilavda pirinç yerine diğer tahıl ürünleri de kullanılabilir. Ayvalı Pilav onlarca pilav çeşidinden biridir. Kuzu ya da dana eti kullanılan yemekte pirinç, soğan, ayva, havuç kullanılır. Et ve ayvalar pilavın üstüne konarak yanında salatayla servis edilir.


Afsona Restaurant

Özbekistan'ın göbeğinde yer alan Afsona Restaurant, öğle yemeği, akşam yemeği ve brunch yemeği hizmeti vermektedir. Vejetaryen dostudur. Her türlü alkol hizmeti veren bu restoran, her gün 11:30 ile 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

afsona-restaurant-001.jpg

Adres: Taras Shevchenko Street, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 71 252 56 82


Caravan

Ortadoğu mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Caravan, sizlere öğle yemeği, akşam yemeği, brunch ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Her türlü alkolü restoranında bulunduran Caravan, her gün 11:00 ile 23:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

caravan.jpg

Adres: 22 Abdulla Kahhar Street, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 71 150 66 06


Siesta Pub & Restaurant

Özbekistan'ın göbeğinde yer alan Siesta Pub & Restaurant, vejetaryen dostudur. Siesta Pub & Restaurant, öğle yemeği, akşam yemeği, brunch ve içecek hizmeti vermektedir. Her türlü alkolü bulunduran bu restoran her gün 11:00 ile 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

siesta-pub--restaurant.jpg

Adres: 98 Amir Temur Avenue, Tashkent, Özbekistan

Telefon: +998 91 190 99 39


Terrassa Cafe & Restaurant

Vejetaryen dostu olan bu restoran cafe, özbek mutfağını kendine konu edinmiştir. Öğle yemeği, akşam yemeği, brunch ve içecek hizmeti vermektedir. Her türlü alkolü bulunduran Terrassa Cafe & Restaurant, her gün 10:30 ile 22:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

terrassa-cafe--restaurant-.jpg

Adres: Terrassa Cafe Khiva, Chiva 220900, Özbekistan

Telefon: +998 91 993 91 11


Platan

Doğu Avrupa mutfağını kendine konu edinen Platan, vejetaryen dostudur. Öğle yemeği, akşam yemeği, brunch, gece eğlencesi ve içecek hizmeti veren bu restoran restoranında tüm içkileri bulundurmaktadır. Platan sizlere her gün 09:00 ile 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

platan.jpg

Adres: Pushkin St, Samarkand, Özbekistan

Telefon: +998 66 233 80 49


Özbekistan’a Ne Zaman Gidilir?

Özbekistan'da hakim olan karasal iklim nedeniyle kış ayları çok soğuk, yaz ayları da çok sıcak geçer. Bu yüzden ülkeyi gezmek için yaz ve kış ayları uygun değildir. En uygun dönem bahar ayları, nisan-mayıs ve eylül-ekim arası dönemdir.

ozbekistan’a-ne-zaman-gidilir.jpg


Özbekistan'a Nasıl Gidilir?

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e İstanbul'dan her gün direkt ve aktarmalı sayısız uçuş vardır. İstanbul’dan Türk Hava Yolları ve Uzbekistan Airways'in aktarmasız uçuş seferleri mevcuttur. İstanbul-Taşkent arası yolculuk yaklaşık 4 buçuk saat sürmektedir. Aktarmalı uçuşlarsa Türkiye'nin hemen hemen her şehrinden birçok havayolu şirketi tarafından gerçekleştirilir.

ozbekistana-nasil-gidilir-001.jpg


Özbekistan Festivalleri ve Zamanları

Özbekistan'ın en önemli festivallerinden biri, tarihi İpek Yolu'ndaki Buhara ilinde yeniden turizmin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen İpek ve Baharat Uluslararası Kültür Festivali'dir. Buhara'nın tarihi bölgesinde düzenlenen festivalde, ülkede üretilen çeşitli ipek kumaşları ve baharat çeşitleri sergilenirken pek çok ülkeden de katılım sağlanır. Festival her yıl mayıs ayında iki gün süreyle gerçekleştirilir. Şark Teranaleri Müzik Festivali, Özbekistan'ın Semerkant ilinin kalbi olarak nitelendirilen tarihi Registan Meydanı'nda düzenlenir. Her yıl ağustos sonu ya da eylül başında bir hafta süreyle düzenlenen festival dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenleri ağırlar. Özbekistan milli yemeklerinden pilavın daha iyi tanıtılması amacıyla her yıl nisan ayında düzenlenen Taşkent Pilav Festivali, her yıl mayıs ayında bir hafta süreyle gerçekleştirilen Avrupa Film Festivali ve her yıl haziran ayında gerçekleştirilen Taşkent Bira Festivali diğer festivaller arasındadır.

ozbekistan-festivalleri-ve-zamanlari.jpg


Özbekistan Gece Hayatı

Gece hayatı en güzel olan ülkeler arasında yer alan Özbekistan'ın gece hayatı çok renkli ve çeşitlidir. Adeta dünyadaki en neşeli, en eğlenceli adamları toplamışlar buraya koymuşlar. Her türlü insana göre çeşitler var. Birbirinden güzel ve eğlenceli kafebar ve clubların bulunduğu Özbekistan'da her zevke uygun bir mekanı yakalamak mümkün.

ozbekistan-gece-hayati.jpg


Enjoy Bar

Özbekistan'ın göbeğinde yer alan Enjoy Bar muhteşem karaoke ile insanları adeta etkilemeyi başardı. Özenli personele ve süper fiyatlara sahip olan Enjoy Bar'a uğramanızı tavsiye ederiz.

enjoy-bar.jpg

Adres: Frunze St., Samarkand 140100, Özbekistan

Telefon: +998 90 600 06 08

Önerilen İçerik: Vizesiz Gidilen Ülkeler ve Pasaport Harçları 2020

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum