Orman Zengini 10 Ülke

Dünya'nın en geniş orman sahalarına sahip ülkelerini biliyor musunuz? Biz sizler için orman zengini ülkeleri derledik. Haydi beraber göz atalım.
Orman Zengini 10 Ülke

Orman Bakımından Zengin Ülkeler

İnsanın yaşam kaynağı oksijendir. Bu oksijeni de büyük oranda ormanlardan karşılamaktayız. Ormanlar sadece insanlar açısından değil tüm canlılar için son derece önemlidir. Çünkü ormanların genişliği hayvanların yaşam alanını artıracaktır. Ayrıca ormanlar yakıt kaynağı, iş sahası ve ruhsal olarak insanlara fayda sağlamaktadır. Ormanlar toprağı kavrayarak erozyonu da önler. Peki dünyanın orman bakımından en zengin ülkeleri hangileridir ve dünyanın en büyük ormanı hangi ülkededir?

İşte orman bakımından zengin olan ülkeler;

1. Rusya

orman zengini ülkeler

Rusya yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesidir. Aynı zamanda Rusya orman varlığı bakımından da çok zengindir. Rusya’da yaklaşık 8 milyon metrekarelik orman alanı var. Bu rakam; Rusya’nın 17 milyon kilometrekarenin üzerinde yüz ölçüme sahip olduğu düşünüldüğünde neredeyse ülkenin yarısının orman sahalarıyla kaplı olduğunu gösteriyor.

2. Brezilya

orman zengini ülkeler

Brezilya çok geniş orman alanlarını içinde barındıran bir ülkedir. Dünyanın Akciğerleri olarak kabul edilen Amazonlar da Brezilya’da bulunuyor. Orman alanlarının fazla oluşu ülkede orman ürünleri sanayisinin de gelişmesini sağlamıştır. Ülkede 5 milyon kilometrekarenin üzerinde ormanlık alan bulunmaktadır. Brezilya’nın yaklaşık yüzde 60’ı ormanlardan oluşmaktadır.

3. Kanada

orman zengini ülkeler

"Kanada'nın yüzde kaçı orman?" sorunuzu duyuyor gibiyiz. 'Geleceğin ülkesi’ olarak tabir edilen Kanada zengin yer altı ve yer üstü kaynaklara sahiptir. Ülkedeki orman alanlarının yoğunluğu turizmi de olumlu yönde etkilemektedir. Kanada’da yaklaşık 4,5 milyon kilometrekarelik orman sahaları mevcut. Kanada’nın neredeyse yüzde 45’i ormanlarla kaplı. Üçüncü sıradaki Kanada ise 4 milyon 455 bin kilometrekareliktir.

4. ABD

orman zengini ülkeler

Amerika’nın yaklaşık üçte biri ormanlardan oluşuyor. Ülkede yaklaşık 3 milyon kilometrekare orman bulunuyor. ABD’deki teknolojik üstünlük orman ürünleri sanayisinin ülke ekonomisine katkısını üst seviyelere çıkarıyor.

5. Çin Halk Cumhuriyeti

orman zengini ülkeler

1,5 milyarın üzerinde nüfusuyla Dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini teşkil ediyor. Çin’deki ormanlık alanlar ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 15’ine tekabül ediyor. Çin’de yaklaşık olarak 1 milyon 140 bin metrekarelik ormanlık alan bulunuyor.

6. Endonezya

orman zengini ülkeler

Endonezya’nın ekonomisinde orman ürünleri büyük pay sahibidir. Her yıl büyüme kaydeden Endonezya’da bu büyümenin kaynağı yer altı zenginlikleri ve geniş orman sahalarıdır. Endonezya ağaç ve ağaç mamulleri ihracatında üst sıralarda yer almaktadır. Ülkede yaklaşık 1 milyon 100 bin metrekarelik orman alanları yer almaktadır. Bu da ülke nüfusunun neredeyse yüzde 60’ına denk gelmektedir.

7. Kongo-Zaire

orman zengini ülkeler

Ülke zengin yer altı ve yer üstü kaynaklara sahip olmasına rağmen idari ve sosyal sıkıntılar yaşamaktadır. Orman alanları ülkede 1 milyon 90 bin kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Bu oran ülkenin yarısını teşkil etmektedir.

8. Peru

orman zengini ülkeler

1.285.216 kilometrekarelik yüz ölçüme sahip ülkenin yaklaşık 700 bin kilometrekarelik ormanlık bölgeye sahiptir. Bu da Peru’nun yüzde 60’ından fazlasının ormanlardan oluştuğunu gösteriyor.

9. Hindistan

orman zengini ülkeler

Hindistan Çin’den sonra yaklaşık 1 milyon 200 binlik nüfusuyla dünyanın en fazla nüfusa sahip olan ikinci ülkesidir. Ormanlık alanlar ülke yüzölçümünün yaklaşık yüzde 22’sini teşkil ediyor. Ülkenin ormanlık alanı 550 bin kilometrekarenin üzerinde.

Dünya üzerinde var olan ormanların ve ağaçlandırmanın önemini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

10. Meksika

orman zengini ülkeler

Meksika’nın büyük bölümü yüksek kayalıklı dağlardan ve çöllerden oluşmaktadır. Ancak buna rağmen ülkede 500 bin kilometrekare civarında orman bulunmaktadır. Bu da ülke yüzölçümünün yaklaşık dörtte birine denk geliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.