Ordu Hakkında Bilmedikleriniz

Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı bir ildir.
Ordu Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 5.952 km²

Nüfus : 731.452

İl Trafik No: 52

Alan Kodu: 452

 

ordu-1.jpg

Ordu'nın Kısa Tarihçesi 

Ordu şehrinde ilk yerleşme M.Ö.7. yüzyılında Miletli Kolonistlerce başlatılmıştır.Helenistik, Roma, Bizanslıların hüküm sürdüğü Ordu, Selçuklu Türkleri zamanında Osmanlıların hakimiyeti altına geçti. 14. yüzyıl ortalarına bugünkü Eskipazar’da Bayramlı adıyla kuruldu. Bayramlı kasabası 18. yüzyıl başlarında eski canlılığını kaybedince batıda bucak adıyla yeni bir ilçe merkezi doğdu. Bucak adı 1869-1870’de (ORDU) adına çevrildi. 

 

melet-irmagi.jpg

Ordu'nun Coğrafi Özellikleri 

Ordu il merkezi, dağların denize dik olarak indiği melet vadisinin oluşturduğu  Boztepe'nin eteklerine kurulmuştur.  İl merkezinden denize dökülen ve en büyük akarsuyumuz olan olan Melet Irmağı'nın doğu kısmında doğu ladini, yüksek kısımlarında ise karaçam, ibreli meşçereleri yetişmektedir.

Tarım arazilerinde ise genellikle ağaççık formunda fındık bitkisi bulunmaktadır.Akarsu bakımından zengin olup, tüm kanyonlarda ırmak, dere türü akarsular bulunmaktadır. En önemli ırmakları Melet Irmağı, Bolaman Çayı, Elekçi Irmağı, Turna suyudur. Ordu'da bulunan 100 km.lik kıyı şeridi'nin 60 kilometrelik kıyı bölümü kumsallardan oluşmaktadır.

Türkiye’de Ordu ili bal üretiminde 1. sırada, kivi üretiminde 2.sırada yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en önemli balık merkezi durumundadır.

 

ordu.jpg

Ordu'nun İklimi 

Ordu ili genel olarak ılıman bir iklime sahip olup, kışları ılık, yazları ise nispeten serin geçer. 

 

orkide-004.jpg

Ordu’da 18 farklı orkide çeşidi yetişmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum