Neden Kaşınırız?

Neden kaşınma ihtiyacı hissediyoruz, sürekli kaşınma bir hastalığın habercisi midir? Tüm bu soruların cevabı haberimizde
Bahar aylarında artan polen ve yaz aylarının gelmesiyle sinek gibi türlü haşerelerin ve çevresel faktörlerin neden olduğu kaşınmalar artmaktadır. Dönemsel ve çevresel faktörlere bağlı kaşınma ile uyuz karıştırılmamalıdır.
Derimizin yenilenmeye ihtiyaç duyduğunda, derimizin altındaki sinir hücreleri beynimize sinyal göndererek kaşınma hissinin oluşmasını sağlıyor. Çünkü derimizin ölü derilerden arınarak yenilenmeye ihtiyacı var. Ayrıca kaşıntı hisssi vücudumuzu gelebilecek saldırılara karşı korumaktadır. Yaz dönemlerinde çoğalan sinek ve haşerelerin vücudumuza saldırıları sonucunda vücudumuz bir savunma mekanizması olarak kaşınma hissini tetikliyor. Böylece kan dolaşımımız hızlanarak, cildimize gelebilecek saldırılara karşı deri altında oluşturduğu kimyasal tepkimeler sonucu savunmaya hazır hale geliyor.
Uzmanlar HIV, bazı kanser türleri, karaciğer ve böbrek bozukluğu gibi durumlarda ortaya çıkan kaşınma problemi yaşayan 30 milyon insan olduğunu belirtiyor. Bu tür kaşınmalar geceleri yoğunlaşarak aşırı kaşınmadan dolayı oluşan acılara neden oluyor. Aşırı kaşınmayla birlikte oluşan yaraların mikrop kapma riskide büyük oluyor.
Kuru ve yaşlı bir cilt en az uyuz kadar kötü kaşınır. Geçiş mevsimlerinde ve kış dönemlerinde kuruyan cilt kültürümüzün en önemli unsurlarından olan hamam keselenmesiyle daha kötü bir hal alabiliyor. Kaşıntının gitmesi ve ölü derilerin tamamen atılması adına hamamda yapılan uzun keseler ciltteki nemi tamamen ortadan kaldırarak kaşınma hissini tetiklemektedir.
Duşta üzerinde pH 5.5 yazan ürünleri kullanıp nazikçe keselendikten sonra bebek yağı veya nemlendirici kullanmak oldukça önemlidir. Alkollü kolonyalar, ıslak mendiller, duş jelleri ve aşırı baharatlı ve aşırı yağda kızartılmış yiyecekler kaşınma hissini arttırmaktadır. Bunun yerine sebze, meyve, sık ve az beslenme, ızgara, buğulama, beyaz et tüketimi ve günde 2 litre su içmek uzmanların önerileridir.
Uyuzun diğer kaşıntı tipleriyle farklı uzun süren kaşıntı hissi, geceleri uykudan uyandıran kaşıntılar olmasıdır. Uyuz bulaşıcıdır. Kaşıntı esnasında en yakınızdakilerinde aynı şekilde kaşındığını görebilirsiniz. Uyuzda uygulanacak tedavi tüm aileye uygulanmalıdır.
Strese bağlı kaşıntılarda deride görülen hasarın iç organlarla alakası yoktur. Tedavi için en kısa zamanda bir uzmana başvurmaları önerilmektedir.
Cansu YAVAŞ / NeOldu.com
- Yorumlar 0