Migreni Ne Tetikler? Migreni Tekikleyen 10 Besin

Atakları saatlerce ve günlük hayatı dayanılmaz hale getiren migreni tetikleyen besinleri içeriğimizde detaylıca inceledik.
Migreni Ne Tetikler? Migreni Tekikleyen 10 Besin

Yanlış beslenme her zaman için vücudumuzda bir tepkimeye neden olmaktadır. Bu yüzden bazı besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durmamız gerekiyor. Bu içeriğimizde vücut sağlığı açısından oldukça zararlı olan ve migreni tetikleyebilecek besinleri bir araya getirdik.

Migreni tetikleyen besinler bayat peynirler, turuncu meyveler, soğuk yiyecekler, glutenli gıdalar, kafein, alkol, işlenmiş etler, katkı maddeli abur cuburlar, kuru meyve içeren ekmekler ve tuzlu yiyeceklerdir.

Migreni Tetikleyen Besinler Listesi

SıraBesinEtkisi
1Bayat PeynirlerTiramin Maddesi Salgılar
2Turuncu MeyvelerPH Dengesini Bozar
3Soğuk YiyeceklerBaş Ağrısına Neden Olur
4Glutenli GıdalarMigreni Tetikler
5KafeinBaş Ağrısına Neden Olur
6AlkolAsit Dengesini Bozar
7İşlenmiş EtlerKan Damarlarını Şişirir
8Katkı Maddeli Abur CuburlarAsit Dengesini Bozar
9Kuru Meyve İçeren EkmeklerBaş Ağrısına Neden Olur
10Tuzlu YiyeceklerMigreni Tetikler

Migreni Tetikleyen 10 Besin

İşte migreni tetikleyen besinler...

1. Bayat Peynirler

Migreni Tetikleyen Besinler

Bayat peynirde tiramin adlı bir madde bulunur. Bu madde beyindeki sinir hücrelerinde norepinefrin salgılanmasına neden oluyor. Yoğun tiramin tüketilmesi sonrasında baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden eski ve küflü peynirleri tercih etmemelisiniz. Taze peynirlerde ise çok fazla tiramin bulunmadığından güvenle tüketebilirsiniz.

2. Ekşi Meyveler

Migreni Tetikleyen Besinler

Migreni tetikleyen yiyeceklerden birisi de ekşi meyvelerdir. Ekşi meyveler pH seviyesini etkileyebilmektedir. İçeriğinde çok fazla asit olan bu meyveler dayanılmaz bir baş ağrısına yol açacaktır. Bu sebeple ekşi meyvelerden uzak durmalısınız.

3. Soğuk Yiyecekler

Migreni Tetikleyen Besinler

Soğuk olmasından ötürü dondurma yedikten sonra her zaman net olarak bir baş ağrısı çekilir. İçtiğiniz soğuk içeceklerde de bu durum geçerliliğini korur. Bu yüzden mümkün olduğu kadar soğuk yiyecekleri tüketmemeye çalışın.

4. Glutenli Gıdalar

Migreni Tetikleyen Besinler

Migreni tetikleyen besinlerden bir diğeri ise glutenli gıdalardır. Gluten buğday, çavdar, arpa ve tritikale gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. Bu tahıllar ve ürünlerden yapılan besinler migreni tetikleyebilir. Çünkü içinde ekşi maya olan her şey baş ağrısına sebep olacaktır.

5. Kafein

Migreni Tetikleyen Besinler

Aşırı kahve tüketimi baş ve mide ağrısına neden olur. Günde 2-4 bardak kahve içiyorsanız bunu biraz düşürmeniz gerekiyor. Ayrıca çay ve çikolatanın da baş ağrısını tetiklediğini söyleyelim.

6. Alkol

Migreni Tetikleyen Besinler

Migreni tetikleyen içeceklerden en bilineni alkoldür. Özellikle kırmızı şarap direkt olarak migreni tetiklemektedir. Diğer alkollü içeceklerde içeriklerindeki asit yüzünden migrene neden olmaktadır.

7. İşlenmiş Etler

Migreni Tetikleyen Besinler

Sosis, jambon, sucuk, pastırma gibi birçok işlenmiş et migreni tetiklemektedir. Bu yiyecekler vücudunuza girdiği anda kan damarlarınız şişmeye başlar ve şiddetli bir baş ağrısı çekersiniz. Bu yüzden çok fazla migren ağrılarından şikayetçiyseniz bu yiyecekleri tüketmeyin.

8. Katkı Maddeli Abur Cuburlar

Migreni Tetikleyen Besinler

Migreni tetikleyen yiyeceklerden birisi de katkı maddeli abur cuburlardır. Şeker, dondurma, cips, soda, kraker, reçel, tahıl gevreği ve birçok üründe ne yazık ki katkı maddeleri bulunmaktadır. Migrenden kurtulmak için olabildiğince bu gıdalardan uzak durmanız gereklidir.

9. Kuru Meyve İçeren Ekmekler

Migreni Tetikleyen Besinler

Kuru meyve içeren ekmekler de migreni tetiklemektedir. Ekmeği sade tüketmeniz halinde herhangi bir problem olmasa da katkılı olanlar baş ağrısına sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple ekmeği dozunda olmak kaydıyla sade tüketin.

10. Tuzlu Yiyecekler

Migreni Tetikleyen Besinler

Migreni tetikleyen besinlerden sonuncusu ise tuzlu yiyeceklerdir. Özellikle zararlı koruyucular içeren tuzlu yiyecekler, bazı kişilerde şiddetli migreni tetikleyebilmektedir. Yüksek oranda sodyum tükettiğiniz takdirde kan basıncınız yükselebilir ve vücudunuzda ağrılar meydana gelebilir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar az tuzlu yiyecek tüketin.


İlginizi Çekebilir
Migrene Ne İyi Gelir?Baş Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Migreni en çok ne tetikler?

Migreni tetikleyen besinler arasında şarküteri ürünleri, çikolata, tiramin yoğunluğu yüksek peynirler, başta kırmızı şarap olmak üzere alkol ürünleri, tuzlu yiyecekler, glutenli gıdalar, soğu yiyecek ve içeceklerdir.

Yoğurt migreni tetikler mi?

Yoğurt dozunda tüketilmediği takdirde migren atağını tetikleyebilecek yiyecekler arasında yer alıyor. Bu yüzden yoğurt tüketimini dikkatli yapmalı ve aşırıya kaçmamalısınız.

Geçmeyen migren ağrısına ne iyi gelir?

Geçmeyen migren ağrısına zencefil, patates, bol bol su tüketimi, 1 fincan kahve, nane, ıspanak, badem, bitki çayları ve çekirdek iyi gelmektedir. Bu besinleri tükettiğiniz takdirde geçmeyen migren ağrısını durdurabilirsiniz.

Muz migreni tetikler mi?

Tiramin maddesi bazı hassas kişilerde migreni tetikleyebilmektedir. Muzun kabuğa yakın kısmındaki uzun lifler, muzun kendisinden 10 kat daha fazla tiramin içermektedir. Bu yüzden migrenden şikayet eden kişiler muz tüketecekse bu kısmı ayırdığından emin olmalıdır.

Migren krizine ne iyi gelir?

Migren krizini önlemek için bol bol su tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra baş ve şakak bölgelerine lavanta yağı sürmek de bir diğer migren önleyici yöntemdir. Bu yöntemleri uygulayarak migren ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Tatlı migreni tetikler mi?

Yapılan araştırmalara göre aşırı şekilde tüketilen tatlıların migreni tetikleyebileceği görülmüştür. Bu yüzden aşırı şekerleme ve tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar uzak durmanızı öneriyoruz. Ölçülü olmak kaydıyla bu besinleri tüketmenizde ise problem yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.