Mide Üşütmesine İyi Gelen İlaçlar, Bitki Çayları ve Besinler

Mide üşütmesi vücuda bakterilerin girmesi sonucunda oluşur. Mide üşütmesine iyi gelen besinler yazımızda detaylı bir şekilde araştırılmıştır.
Mide Üşütmesine İyi Gelen İlaçlar, Bitki Çayları ve Besinler

Soğuk havalarda ortaya çıkan mide üşütmesi vücuda giren bakterilerden ve virüslerden kaynaklanmaktadır. Bağırsaklarda etki gösteren bu hastalık beraberinde ishal, kusma, mide bulantısı gibi sorunları getiriyor. Mide üşütmesine iyi gelen yiyecekler zencefil, kırmızı soğan, sebzeler nane, patates, meyveler elma, muz, bitkiler kekik, papatya, bitki çayları ada çayı, yeşil çay, ilaçlar ise antibiyotikler oluyor.

Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler ve Yiyecekler

Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler

Mide üşütmesini ortadan kaldıracak besinler ve yiyecekler arasında bal, zencefil,  kırmızı soğan, yoğurt, karabiber, karanfil, nane, limon, keten tohumu, soda, mor soğan, ayran, pirinç, et suyu çorbaları, tavuk çorbası yer almaktadır. 

Virüsler, parazitler ve bakteriler nedeniyle oluşabilen mide üşütmesini önlemek için sizlere önermiş olduğumuz besinleri bol bol tüketebilirsiniz.  Eğer kusma, ishal, mide ağrısı gibi sorunlarınız varsa, tedavi sürecinin hızlandırılması ve ağrılarınızın kesilmesi için kesinlikle yukarıdaki şifalı yiyecekler sofralarınızdan eksik olmamalıdır.

Mide Üşütmesini Bitiren Sebzeler ve Meyveler

Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler

Mide üşütmesini geçirecek meyveler ve sebzeler nane, limon, zencefil, elma, muz, patatestir. Bağırsakları ve mideyi etkileyerek iyileştiren sebze, meyveler çoğu mide ağrısının giderilmesinde yardımcıdır.

Mideyi rahatsız eden bakterilerle savaşarak ağrıyı, ishali ve kusmayı gideren meyveleri ve sebzeleri haftada 3den fazla olmak üzere tüketmeniz gerekmektedir. Özellikle muz ve nane limonu düzenli olarak tüketerek mide üşütmesi hastalığından kolay bir şekilde kurtulmanız mümkündür.

Mide Üşütmesini Geçiren Bitkiler ve Otlar

Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler

Mide üşütmesi hastalığına iyi gelen bitkiler ve otlar keten tohumu, zencefil, kekik, nane, papatya, kuşburnu yer almaktadır. Mide üşütmesini anında kesen şifalı bitkiler ağrı ve sancıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Hastaların yaşamış olduğu şikayetleri düzenli olarak kullanıldığı zaman en aza indiren bitkiler, mideyi rahatlatır. Oluşmuş olan bakterileri öldürür, kişinin kusma, ishal, mide bulantısı gibi belirtilerini ortadan kaldırır. Mide üşütmesinin vermiş olduğu ağrı günlük hayatı büyük oranda etkilemektedir. Bunun önüne geçmek için şifalı otlar tüketilmesi gerekir.

Mide Üşütmesine Faydalı İçecekler ve Bitki Çayları

Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler

Mide üşütmesi hastalığını geçirecek en etkili yöntem bitki çayı tüketmek olacaktır. Nane limon karışımı, kekik çayı, yeşil çay, kuşburnu çayı, karabiberli su, zencefil çayı, ada çayı, su, et suyu, tavuk suyu ve ballı süt mide üşütmesine çok iyi gelecektir.

Bakterilerin veya soğuk algınlığının neden olduğu mide üşütmesini önlemenin en iyi yolu yukarıdaki bitki çaylarını ve içecekleri tüketmektir. Anında etkisini göstererek kişiyi rahatlatan, bakterilerin yok olmasını sağlayan bu çaylar, kişiyi kısa süre içerisinde sağlığına kavuşturmaktadır.

Mide Üşütmesine Etkili İlaçlar ve Haplar

Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler

Mide üşütmesi sırasında birçok kişi bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmaktadır. Bu hastalığı bilinçsiz ilaç kullanımı ile atlatmak zordur. Mide üşütmesi için genelde antibiyotikler tercih edilir. Antibiyotikler kesinlikle doktorunuza başvurmadan kullanabileceğiniz bir ilaç değildir. Aile hekiminize başvurmadan antibiyotik kullanmak size ciddi oranda zarar verebilir. Doktor tarafından önerilmiş ilaçlar kullanılarak mide üşütmesi ortadan kaldırabilir.


Mide üşütmesi nedir?

Mide üşütmesi dönem dönem yaz kış demeden hemen herkesin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Çoğu kişi mide üşütmesinin aslında mide gribi olduğunu bilmez. Midede grip olur mu demeyin. Mide üşütmesi denen rahatsızlık aslında mide gribidir. Mide üşütmesi ya da mide gribi, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle mide üşütmesinin altında yatan nedenler bulunmalı ve bir an önce de tedavisine başlanmalıdır.

Mide üşütmesi tedavi edilmezse ne olur?

Mide üşütmesi tedavi edilmediği takdirde "dehidrasyon" denen ciddi bir sağlık problemi olan hastalığa yol açabilir. Mide üşütmesi her ne kadar basit gibi görünen bir hastalık olsa da, üzerine düşülmediği ve tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mide üşütmesinin dehidrasyona dönüşebileceğini unutmamalısınız.

Dehidrasyon nedir?

Dehidrasyon bir anlamda vücudun çok fazla sıvı kaybetmesi demektir. Vücut tam anlamıyla işleyişini sürdürebilmek için her zaman sıvıya gereksinim duyar. Vücudumuzun çeşitli etkenler nedeniyle su kaybettiğini de düşünürsek, bu kaybettiği suyun fazlasını tekrar geri almak durumundadır.

Dehidrasyon belirtileri nelerdir?

Dehidrasyonun belirtileri arasında sürekli su içme isteği ve susama, idrarın koyu olması, çok az idrar yapma, göz kapaklarının çökük olması, kalp atışında yavaşlık, sürekli olarak sayıklama yer almaktadır.

Mide üşütmesi nedenleri nelerdir?

Mide üşütmesinin belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenleri en aza indirerek mide üşütmesinin önüne geçebilirsiniz.

İşte mide üşütmesi nedenleri;

  • Mide üşütmesinin en büyük nedenlerinden biri soğuk yiyecek ve içecek tüketilmesidir. Her vücudun alıştığı bir ısısı vardır. Bu yüzden birden mideye soğuk bir içecek girmesi, midenin şoka uğramasına neden olur. Sonrasında da mide üşütmesi gerçekleşmiş olur.
  • Son kullanım tarihi geçmiş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi çok sayıda virüs ve bakteri üretildiğinden mideye çok fazla zararı olacaktır. Bu yüzden son kullanım tarihi geçmiş ürünler tüketilmemelidir.
  • Mide üşütmesinin diğer bir önemli nedeni de vücut direncinin düşmesidir çünkü vücut direnci düştüğü takdirde hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz. Mide de bundan en kolay ve çabuk etkilenebilecek organlardan bir tanesidir.
  • Bazı kişilerin mideleri laktoza karşı çok hassastır. Laktoz içeren besinleri tüketmeleri halinde mide üşütmesinde neden olmuş olurlar

Mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Mide üşütmesi kendini pek çok sayıda belirti ile gösterir. Midenizi üşüttüğünüzü kesin olarak bilmek için belirtileri yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edebilirsiniz. Mide yanması, karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, halsizlik, mide de oluşan kramplar, ağız kokusu, ağza acı tat gelmesi ve ishal mide üşütmesinin belirtileridir.

Mide üşütmesi nasıl tedavi edilir?

Mide üşütmesi tedavisini 3 farklı yöntemle uygulamak mümkündür. Bunlar, sıvı tedavisi, dinlenme ve beslenmedir.

Sıvı tüketimi

Mide üşütmesinde vücudun tekrar eski haline dönmesi çok önemlidir. Buradaki en önemli nokta da sıvı tüketimidir çünkü hastalıkta sıvı kaybı çok olacağı için, bu kaybedilen sıvının tekrar vücuda alınması önemlidir. Sıvı olarak tüketilecek en iyi şey sudur. Suyun yanında ılık bitki çayları, maden sodası ve çay da tüketilebilecek sıvı çeşitlerindendir. Böylelikle hem hastalığın ilerlemesi engellenir hem de oluşabilecek dehidrasyon riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

Dinlenme

Mide üşütmesi tedavisi için uygulanabilecek bir diğer seçenek de hastanın bol bol istirahat etmesidir. Hasta dinlenerek kendini daha kısa sürece toparlayacaktır. Hastaya iyi gelecek şeylerin başında yeterli uyku gelmektedir. Mide üşütmesi yaşayan kişi günlük aktivitelerine bir süre ara vermeli ve mümkünse yataktan çıkmamalıdır.

Beslenme

Hasta tedavi döneminde yine yediğine içtiğine çok dikkat etmelidir. Özellikle mideyi daha da rahatsız etmeyecek, hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Çok yağlı, baharatlı, kızartma gibi yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Tedavi sürecinde tercih edilecek gıdalar, muz, elma, pirinç ve yağlı olmayan çorba seçenekleridir. Bunların için de muz özellikle hastalığın verdiği ishali kontrol altına alacağı için çok önemlidir.

Mide üşütmesi nasıl geçirilir?

Mide üşütmesinde yapılması gereken ve midenin ihtiyacı olan tek şey biraz rahatlamaktır. Midenin rahatlaması için naneli limon çayı çok faydalıdır. Özellikle mide bulantısı için birebir olan naneli limon çayı, midenizin çabuk iyileşmesini sağlar. Bunun için bir bardak kadar suyun içine nane ve limon koyup, kaynatın. Kaynattıktan sonra 2-3 dakika da demlenmesini bekleyin. Günde 2 kez naneli limon çayını tüketebilirsiniz.

Mide üşütmesine iyi gelen çay hangisi?

Zencefil çayı da midenizin rahatlamasını büyük ölçüde sağlayacaktır. Ayrıca zencefil anti bakteriyel özelliği sayesinde hastanın daha hızlı iyileşmesini sağlar. Bunun için kaynattığınız suyun içine zencefilleri atın. Yalnız 5 dakika sonra zencefilleri suyun içinden çıkarmalısınız.

Mide üşütmesine iyi gelen ilaç ne?

Mide üşütmesi tedavisinde ilaç kullanmadan önce mide üşütmesinin nedeninin tespit edilmesi gereklidir çünkü eğer mide üşütmenizin nedeni bakteriden dolayı ise ilaç kullanımı gereklidir. Yediğiniz ya da içtiğiniz soğuk şeylerden dolayı midenizi üşüttüyseniz buna ilaç kullanımının bir etkisi olmayacaktır. Mide üşütmenizin nedeni bakteriden dolayı ise doktor antibiyotik kullanımını tavsiye edecektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.