Mevsimler Nasıl Oluşur? Mevsimleri Oluşması ve Mevsim Gündönümleri

Coğrafya konuların arasında yer alan Mevsimler Nasıl Oluşur? konusu oldukça ilgi çekici ve herkesin bilmesi gereken önemli bir husustur. Peki, Mevsimler nasıl oluşur? Mevsimleri oluşmasında etkili faktörler nelerdir?
Gece gündüzün oluşumu ve Mevsimleri oluşumu birbiri ile bağlantılı hareketlerdir. Dünyanın güneşin etrafında yaptığı yolculuğa yörünge denir. Dünya güneş etrafında yörünge üzerinde yolculuğunu gerçekleştirirken gün ve gece sürelerinde farklılıklar meydana gelir. Bu durum sonucunda da her sene 4 mevsim oluşur.
Mevsimler arası sıcaklık değişimleri Ekvator ve Kutup bölgelerinde çok fazla değişmemektedir. Ekvator daima sıcak, kutuplar ise mevsim fark etmeksizin daima soğuktur.
Mevsimler Nasıl Oluşur?
Mevsimleri oluşumunun tanımı tam olarak şöyle yapılır;
“Dünyanın güneş etrafında yaptığı dönüş sonrasında havanın ısınması ve soğuması mevsimleri oluşturmaktadır. Dünya güneş etrafında dönmesi sonucunda bir açı oluşturur. Oluşan açı da bir nevi mevsimlerin oluşmasını sağlar.”
Gündönümü Nedir? 21 Mart ve 23 Eylül Tarihleri Hakkında Bilgi
Dünyada güneşi sürekli dik açıyla alan bölge Ekvator'dur. Dolayısıyla sürekli yaz ayları yaşanır. Dünya’nın eksen eğikliği ve yıllık hareketine bağlı olarak dört önemli gün karşımıza çıkar. Bu günlere mevsim başlangıcı olduğu için Gündönümü adı da verilir.
21 Mart ve 23 Eylül Ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran Solstis tarihleridir. Gündönüm (solstis) tarihleri, gündüz sürelerinin uzamaya veya kısalmaya başladığı; ekinoks tarihleri ise güneş ışınlarının ekvatora dik düştüğü ve bütün dünyada gece ile gündüz sürelerinin eşit olduğu tarihlerdir.
Ekinoks Nedir? Ekinoks Tarihleri Hangileridir
Ekinoks kelime anlamı olarak “Gece ile gündüzün birbirine eşit olduğu tarih” olarak betimlenmektedir. Ekinoks tarihleri;
21 Mart ve 23 Eylül tarihleri: Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.
Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)
Mevsim Değişikliklerinin Sonucunda Neler Yaşanır?
- Bazı canlılar daha sıcak bölgelere göç ederler.
- Tarım ve hayvancılık üzerinde etkisi vardır.
- Çiçekler yaz aylarında canlanırlar.
Mevsim Değişiklikleri Olmasaydı Neler Olurdu?
- Bölgede tek bir iklim görülürdü.
- Tarım alanındaki faaliyetler etkilenirdi.
- Sıcağa veya soğuğa bağlı olarak hastalıklar olurdu.
- Yorumlar 7