LGBT Ne Demek?

Farklı cinsel yönelimleri tanımlamak için kullanılan LGBT terimlerini çoğu insan tarafından merak ediliyor. Yazımızda LGBT'nin anlamını açıklayacağız.
LGBT Ne Demek?

LGBT Nedir?

Gay, lezbiyen, biseksüel, transseksüel, travesti gibi sözcüklerin birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan LGBT kelimesi eşcinselliği temsil etmektedir.

LGBT, ilk olarak 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıkmıştır. 1980'lerin ortalarında gey sözcüğü yerine LGBT kullanılmaya başlandı. Birçok aktivist, gey topluluğu kullanımının eksik olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Eşcinsel hareketi olarak adlandırılan LGBT hareketi, eşcinsel kelimesinin transseksüel, biseksüel ve travestiliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır. GLBTT kelimesini kullanmaya başlayan hareket lezbiyenlerin yok sayılıyor oluşu sebebiyle L harfi başa alınmış ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Yurtdışında bulunan bazı örgütler bu çatı kelimeye interseksüelleri temsil eden I ya da queeri temsil eden Q harflerini eklemişlerdir.

LGBT hakkında daha önce hiç duymadığınız ilginç bilgiler için buraya tıklayabilirsiniz.

LGBT Ne Demek

LGBT Bayrağı Ne Demek?

LGBT bayrağında gökkuşağı renkleri kullanılmaktadır. İlk olarak kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerinden oluşan bayrağı sosyal medyada sıkça görebilirsiniz. Eşcinsel olan insanlar bu bayrağı biyografilerine veya profillerine eklemektedir.

LGBT Bayrağının Renkleri Neyi İfade Ediyor?

Gökkuşağı bayrağı dünya genelinde LGBT sembolü olarak kullanılmaktadır. Pembe cinselliği, kırmızı yaşamı, turuncu şifayı, sarı güneşi, yeşil doğayı, turkuaz sihiri, mor ise ruhu simgelemektedir.

LGBT Açılımı Nedir?

LGBT ya da GLBT, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

  • Lezbiyen: kadın kadına yaşanan aşk, ilişki ve seks.
  • Gey(Gay): erkek erkeğe yaşanan seks, aşk ve ilişki.
  • Biseksüel: erkek veya kadın ile diğer cinsel yönelimler arasında ilişki, seks ve aşk.
  • Travesti, İnterseksüel, Transgender, Transseksüellik: kadın veya erkek ile diğer cinsel yönelimler arasında ilişki seks ve aşk.

LGBT Tarihi Kaç Yılına Dayanıyor?

M.Ö. 2000 - 3000 arasındaki döneme kadar uzanan LGBT'nin tarihi ile ilgili en eski yazılı belge Mısır, Sümerler ve Hititlere kadar dayanmaktadır. Bazı tapınaklarda kutsal fahişelerin yanı sıra kültün hizmetine izin verilmiş eşcinsel fahişeler bulunmaktaydı. M.Ö 1400'lerden kalma bir Hitit yasa derlemesinde erkekler arasında evliliğe izin veren bir madde belirlenmiştir. Bu yasa tarihte eşcinsel evliliğe izin veren ilk yasa olma özelliğini taşımaktadır. Yahudiler ise eşcinselliğe karşı yürüttükleri mücadelelerle tanınmaktadırlar.

LGBT Konulu Filmler

2023 yılında en çok izlenen LGBT konulu filmleri sizler için araştırdık. İşte eşcinsellik konusunu ele almış en iyi 15 LGBT filmi;

Moonlight (2016)

Booksmart (2019)

Carol (2015)

Women who kill (2016)

Call me by your name (2017)

Pride (2014)

I am divine (2013)

Milk (2008)

Pariah (2011)

Gizli Bir Aşk (2020)

The Boys in The Band (2020)

Dating Amber (2020)

(Beyaz Perdenin Ardında (2020)

Boy Erased (2018)

The Watermelon Woman (1996)

Son yılların en iyi LGBT konulu filmleri buraya tıklayarak bulabilirsiniz. Yazımızda spoiler vermeden filmlerin içeriğini sizlere anlattık.

LGBT'yi Destekleyen Firmalar

Dünyada birçok ülke LGBT'yi destekliyor. Türkiye'de ise LGBT'yi destekleyen teknolojiden giyim sektörüne kadar birçok firma var. LGBT Sel Yayıncılık, İletişim Yayınları, Can Yayınları, Nivea, Çiçeksepeti, İz İletişim, Decathlon, Siemens, Ayrıntı Yayınevi gibi firmalar tarafından destekleniyor.

LGBT Dernekleri Nedir?

Türkiye LGBT Dernekleri ve LGBT Dayanışma Grupları, Gey, Trans, İnterseks, Lezbiyen, Biseksüel kişilerin yakınlarına ve kendisine destek olmak için kurulmuş bir kuruluştur. Bu dernekler kişinin ailelerine de destek olmaktadır.

LGBT Nasıl Okunur?

LGBT'nin açılımı Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Transeksüel kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. LGBT nasıl okunur sorusunun cevabını merak ediyorsanız LGBT "El, Ci, Bi, Ti" şeklinde okunur.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum