Kuşlar İçin Yapılması Gerekenler

Kışın soğuğunda, yazın bunaltıcı sıcağında kuşlar yardım bekliyor. Osmanlı döneminde kuşlara verilen değer, günümüz ise tam bir hüsran.
İnsanlar doğada yaşayan tek canlı değildir, tek kendileri yaşıyormuş gibi hayat süremezler. Bitkiler ve hayvanlarda bir canlıdır. Kendimizi düşündüğümüz kadar sokaklarda yaşayan barınacağı evleri olmayan hayvanları da düşünmeliyiz.
İnsanın evi olmazsa kışın üşür, yazın sıcaklar kendini korumasız hisseder. Bakmayın kuşların yumuşacık tüylerine, onlarda üşür kuşlarında başına da güneş geçer. Yani diyeceğim o ki kuşlarında barınacağı bir eve ihtiyacı vardır.
Osmanlı Kuş Evlerine
Osmanlı döneminde, her caminin duvarına, evlerin yan cephelerine ağaçlara kuş evleri yapılırdı. Böylelikle kuşların barınacağı çevresel olumsuzluklardan korunabileceği bir yuvası olurdu. Osmanlı döneminde ince bir mimariyle yapılan kuş sarayları, köşkleri Osmanlının ne kadar çok kuşlara önem verdiğinin göstergesidir. Günümüzde maalesef kuş evleri yok denecek kadar azdır.
Yazın sıcaklarında bir kap su
Havaların ısınmasıyla birlikte canlıların su ihtiyacı artar buna karşı doğadaki su oranında azalma olur. İstanbul gibi betonlaşmış şehirlerde sokaklarda bir yudum su bile bulunmaz. Canlılar can çekişiyor . Kapının önüne sende bir kap su koy. Böylelikle can çekişen sokak canlıların kurtarıcısı olursun.
Kışın bir tabak yemek
Özellikle karlı günlerde, canlılar doğada yiyecek bir şeyler bulmakta zorluk çekerler. Kuşların görebileceği şekilde yüksek yerlere ekmek tahıllı ürünler bırakın.
Evet biz insanız, insanlığın en temel görevidir: düşünmek ve yardım etmektir. Kendimizi sokakta kalmış canlıların yerine koyarak empati yapalım o zaman anlayacağız. Kıştan sonra bunaltıcı sıcaklarda da kuşların bize ihtiyacı olduğunu. Sokaklara kap su koyalım, onlara barınabilecekleri ev yapmaya ne dersiniz?
- Yorumlar 0