Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Birbirinden farklı renk ve desen özelliklerine sahip papağanlar, konuşabilme ve taklit yapma yeteneğiyle oldukça popüler kuşlardandır.
Papağan Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Birbirinden Güzel 15 Papağan Türü ve Özellikleri

Doğanın harika kuşları arasında yer alan papağanlar, adeta bir insan gibi konuşma yeteneğiyle bilinmektedir. 3.000 yılı aşkın süredir evcil hayvan olarak beslenen papağanlar, hem sıra dışı kişilikleri hem de ilginç yetenekleri ile görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Dünya’da en çok beslenen papağan türlerini listemizde sıraladık. Kişilikleri ve özellikleriyle sizi şaşırtmayı başaracak 15 papağan cinsi sizlerle!


1. Sultan Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Kakadugiller familyasının bir parçası olan Sultan Papağanı, dünyanın en popüler ikinci evcil kuşudur. Son derece tatlı, yakışıklı, güzel, zeki ve bakımı kolay olan türün konuşma yetisi oldukça gelişmiştir. Islık çalma konusunda bir hayli usta olan Sultan Papağanı, adeta bir kedi-köpek gibi sizi takip etmekten vazgeçmeyecektir. Doğal yaşam alanı Avustralya olan türün ortalama yaşam süresi 35 yılı geçmektedir.


2. Aşk Kuşu

Papağan Türleri ve Özellikleri

Cennet Papağanı olarak da bilinen Aşk Kuşu, Madagaskar ve Afrika kıtasına özgü bir papağan türüdür. Son derece küçük boyutlarda görülmekte olan tür, ortalama 15 cm uzunluğa ve 50 gram ağırlığa sahiptir.  İlk kez kuş sahiplenecekler için son derece ideal olan bu kuşlar, konuşma yeteneğine sahip olmayan enerjik ve eğlenceli bir yapıya sahiptir.


3. Parrotlet

Papağan Türleri ve Özellikleri

En küçük evcil papağan olma özelliğine sahip Parrotlet, minik Amazon’la aynı botlardadır. Amazonların aksine bu kuşlar ilk kez sahiplenecekler için mükemmel bir seçimdir. Son derece eğlenceli bir kişiliğe sahip olan Parrotlet, konuşmayı ve numara yapmayı çok sevmektedir. Genellikle Meksika, Karayipler ve Güney Amerika’da görülmekte olan tür, ortalama 20 ile 30 yıl yaşam süresine sahiptir.


4. Caique Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Küçük boyutlara sahip papağan türleri arasında yer alan Caique, son derece enerji dolu büyük bir kişiliğe sahiptir. Sırtta oynamayı ve etrafta dolaşmayı seven tür genellikle Amazon Havzası’nda yaşamaktadır. Ortalama 25 yıla kadar yaşam süresine sahip olan Caique Papağanı, Siyah Başlı ve Beyaz Karınlı olmak üzere iki farklı türe sahiptir. Konuşma konusunda oldukça zayıf düşen bu papağan türü, daha çok oyuncu özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.


5. Loriini

Papağan Türleri ve Özellikleri

Toplam 55 farklı türe sahip olan Loriini papağanları, küçük ve orta büyüklüğe sahip tropikal kuşlar arasında yer almaktadır. Genellikle yumuşak meyveler, çiçek meyveleri ve nektarilerle bezlenen arboreal papağanlardandır. Genellikle Endonezya, Yeni Gine ve Avustralya’da görülmekte olan bu Loriini, ortalama 20 yılı aşkın süre hayatta kalabilmektedir. Sahibine karşı oldukça bağlı olan tür, meraklı tavırları ve eğlenceli hareketleriyle ev hayatına uygun bir yaşam sürebilmektedir. Konuşma yeteneğine de sahip olan Loriini, genellikle “Siyah-Cap, Mavi Çizgi, Geveze, Esmer ve Gökkuşağı” olarak görülmektedir.


6. Pionus Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Orta ve Güney Amerika’da yaşamakta olan Pionus Papağanı, orta büyüklüğe sahip tropikal kuş türleri arasında yer almaktadır. Amazon Papağanı ile neredeyse aynı özelliklere sahip olan tür, sessiz ve saldırgan olmayı tercih etmektedir. Pionus’un en ayırt edici özelliklerinden bir tanesi de tüm aile fertlerine karşı büyük bir bağlılık kurmasıdır. Kelime haznesi çok dar olan Pionus Ppağanı genellikle sessiz kalmayı tercih etmektedir. Son derece sinirli, hırıltılı, titiz ve talepkar tutum sergilemekte olan tür, ortalama 40 seneden fazla yaşayabilmektedir.


7. Poicephalus

Papağan Türleri ve Özellikleri

Poicephalus, en küçük papağan türleri arasında yer almaktadır. Afrotropik ekzonun çeşitli bölgelerinde yaşamakta olan Poicephalus türü papağanlar, Sahra ve Afrika bölgesinde sıklıkla görülmektedir. Türün ait olduğu kuşlar arasında; Kahverengi Başlı, Jardine, Meyer, Kırmızı Karınlı, Senegal ve Cape / Up-Cape papağanlarıdır. Her biri farklı özelliğe sahip olan Poicephalus papağanları arasında Meyer meraklı, Kırmızı Karınlılar komik, Jardine akrobatik ve Cape nazik ve sevimlidir. Ortalama 25 ile 40 sene arasında yaşam süresine sahip olan tür son derece zeki, eğlenceli, taklitçi, sevgi dolu ve meraklıdır.


8. Afrika Gri Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Jako ismiyle bilinen Afrika Gri Papağanı, orta büyüklüğe sahip en popüler evcil kuş türlerindendir. Papağan ailesinin en zeki ve en konuşkan türü olarak bilinen Afrika Grisi, 1500’den fazla kelime öğrenebilmek yeteneğine sahiptir. İnanılmaz taklit yeteneğine sahip olan tür, bazen bir erkek bazense bir kadın tonlamasında ses çıkartabilmektedir. Hatta evinizde ki eşyaların sesini dahi taklit edebilen Afrika Grey, ortalama 55 yıl yaşam süresiyle ailenin bir parçası olmaya hazır! Kongo ve Timneh olmak üzere iki farklı türe sahip Afrika Gri Papağanı, son derece nazik olmasıyla dikkat çekmektedir.


9. Amazon Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Amazon’un palyaçoları olarak nitelendirilen bu papağan türü, Latin Amerika’ya özgü bir kuştur. Ortalama 60 yıl yaşam süresine sahip Amazon Papağanı, konuşma ve şarkı söyleme konusunda oldukça yeteneklidir. Bazı türler aile yaşamına kolaylıkla adapte olabilirken bazıları son derece saldırgan hareketler sergileyebilmektedir. Son derece yüksek sesle konuşan Amazon Papağanı, genellikle yeşil, kırmızı, sarı, mavi, beyza ve lila tonlarına sahiptir.


10. Eklektus Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Eklektus Papağanı, son derece akıllı ve aktif bir evcil hayvan kuşudur. Papağan ailesinin sıra dışı üyelerinden bir tanesi olan Elektuslar, cinsel açıdan oldukça dimorfik yapıya sahiptir. Bu durum dişi ve erkeklerin farklı tür olduğunu dahi düşündürmektedir. Erkekler, sarı-turuncu gaga ile yeşil, dişiler siyah gaga ile kırmızı ve mor renktedirler. Ortalama 50 yıldan fazla yaşam süresine sahip olan bu papağan türü, Endonezya başta olmak üzere Yeni Gine ve Kuzey Avustralya’da görülmektedir.


11. Gökkuşağı Lori Papağanı                 

Papağan Türleri ve Özellikleri

Kısa ya da uzun kuyruk olmak üzere 55 farklı türe sahip olan Gökkuşağı Lori, en popüler evcil papağanlardandır. Son derece eğlenceli, meraklı ve akrobatik olan bu tür, ilk kez kuş sahiplenecekler için uygun değildir. Gökkuşağı Lori, Yağmur Ormanları başta olmak üzere Endonezya Yeni Gine ve Avustralya’da sıklıkla görülen bir türdür. Ortalama 20 yılı aşkın yaşam süresine sahip olan tür, kırmızıdan yeşile, maviye ve siyaha doğru değişiklik gösteren rengarenk tüylere sahiptir.


12. Şahin Başlı Papağan

Papağan Türleri ve Özellikleri

Red-fan olarak da bilinen “Şahin Başlı Papağan”, Caique’ye çok benzeyen eşsiz bir evcil hayvan kuşudur. Adını boynundaki eşsiz tüylerden alan bu tür, adeta bir şahin gibi görünmektedir. Amazon Havzası’nda yaşamakta olan Şahin Başlı Papağan, ortalama 40 seneden fazla yaşam süresine sahiptir. Doğal yaşam alanı Yağmur Ormanları olan bu tür, Ekvator başta olmak üzere Bolivya, Surinam, Kolombiya, Brezilya, Peru ve Venezuela’da sıklıkla görülmektedir.


13. Kakadugiller

Papağan Türleri ve Özellikleri

Avustralya, Endonezya, Filipinler ve Solomon Adaları’nda yaşamakta olan Kakadugiller, tropikal papağan türleri arasında yer almaktadır. Ortalama 60 yıldan fazla yaşam süresine sahip bu tür, doğru eğitilmesi durumunda konuşma, oyun, taklit ve dans yetenekleri kazanabilmektedir. İnsanlar tarafından dikkat çekmeyi seven Kakadugiller, yüksek sesle konuşmayı ve çığlık atmayı sevmektedir.


14. Sümbül Ara Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Orta ve Güney Amerika topraklarında görülen “Sümbül Ara Papağanı”, yaprak düşmemiş tropikal ormanlarda yaşamını sürdürmektedir. Genellikle palmiyelerdeki hindistancevizleriyle beslenen tür, 50 yıldan fazla yaşam süresine sahiptir. Ortalama 1 metre uzunluğa ulaşabilen Sümbül Ara, olgunlaşması durumundan 1.7 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir.  Adını sümbül mavisi tüylerinden alan bu tür, dünyanın en büyük papağanıdır.


15. Kırmızı Macaw Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Scarlet Amerika Papağanı olarak da bilinen Kırmızı Macaw, neotropik papağan grubu arasında yer almaktadır. Orta ve Güney Amerika’nın balta girmemiş ormanlarında yaşamakta olan bu tür, tropikal yaşam alanına sahiptir. Ortalama 90 cm uzunluğa ve 1 kg ağırlığa ulaşan Kırmızı Macaw, son derece zeki bir kuştur. Eğitilmesi durumunda konuşmayı öğrenebildiği gibi el sallama, dans etme, ölü taklidi ve takla atma gibi hareketler yapabilmektedir.

Önerilen İçerik; Evde Besleyebileceğiniz Küçük Köpek Irkları

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum