Kuduz Titrasyon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kedi, köpek başta olmak üzere diğer evcil hayvanların yurtdışına çıkmadan önce yapılması gereken kuduz antikor testi nedir ve nasıl yapılır?
Kuduz Titrasyon Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kuduz hastalığı, enfeksiyonel bir hastalık olarak merkezi sinir sistemini etkileyen ve tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Doğru aşılama ve tedavi ile yüzde yüz oranında önlenebilen bir hastalıktır. Kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında uluslararası düzeyde alınan tedbirlerden biri olan kuduz titrasyon testi, evcili olan hayvan severlerin bilmesi gereken bir konudur.

Kuduz Titrasyon Testi Nedir?

Bu testin tam ve doğru adı, kuduz antikor titre tayini testidir. Evcilin, kuduz hastalığına karşı savaşmasını sağlayan, kanında taşıdığı kuduz antikoru seviyesinin ölçülebilmesi için yapılmaktadır. Evcilin, kuduz virüsüne maruz kalması halinde, bu virüse karşı mücadele edecek antikor seviyesinin yeterli olup olmadığı ölçülmektedir. Yapılan test sonucunda 0,5 IU/ ml ve daha fazla anti kuduz antikor titresi değeri koruyucu olarak kabul edilmektedir.

Evcil hayvan dostlar ile Avrupa Birliği üyesi ülkelere seyahat edebilmek için evcil hayvanınıza seyahat öncesi bu testin yapılması gerekmektedir. Kuduz titrasyon testini zorunlu tutan ülkelere seyahat edecek olan hayvan severlerden, ülkeye giriş esnasında, evcile test yapıldığını gösteren bu belgeler istenmektedir. Belgelerin eksik veya geçersiz olması, seyahatin başlamadan sona ereceği anlamına gelmektedir.

Kuduz Titrasyon Testi Ne Zaman Yapılır?

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi’nin 2003 yılında yapmış olduğu düzenleme ile birlikte, evcillere kuduz antikor titre tayini testi yapılması zorunluluğu doğmuştur. Konseyin yaptığı bu düzenlemeyi kabul eden ülkeler, kuduz titrasyon testi yaptırmamış evcillerin ülkeye giriş yapmalarına izin vermemektedir. Bu ülkelerden birine seyahat edecek olan hayvan severlerin, en geç 3 ay öncesine ait test belgelerini yanlarında götürmeleri gerekecektir.

Evcile test yapılabilmesi için aşılamanın üstünden 1 ay ve daha fazla geçmiş olması gerekmektedir. Bu surenin altında kuduz antikor testi yapılmamaktadır. Bunun yanında, bazı ülkeler ise aşılama ile test arasındaki bekleme süresini farklı uygulamaktadır.

Yurt dışına seyahat edecek pet sahiplerinin, gidecekleri ülkenin belirlediği şartları teyit etmeleri ve seyahat planlamasını yaparken bu sürelere dikkat etmeleri önemlidir. Ülkelerin istemiş olduğu şartlarla ilgili detaylı bilgi edinmek için Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine müracaat etmek gerekmektedir.

Her ülkede istenen koşulların farklı olması yurt dışı seyahati planlamasını biraz çetrefilli bir hale sokmaktadır. Yurt dışına evcil ile çıkabilmek için gereken süre; ülkeye göre aşılama ve test arası beklenmesi gereken gün, testin açıklanması için beklenmesi gereken gün ve evrak işlemlerinin tamamlanması için gereken gün sayılarının toplamı olacaktır.

Kuduz Titrasyon Testi Nasıl Yapılır?

Kuduz antikor testi, evcilden alınacak kan numunesi ile yapılmaktadır. Veteriner hekim tarafından alınacak en az 1 ml. kandan, serum örneği ayrıştırılarak test yapmaya yetkili enstitüye ulaşması gerekmektedir. Alınan serum örneği, soğuk zincir şartlarına uygun olarak, en fazla 5 gün içinde elden veya kargo ile enstitüye ulaşmalıdır.

Kuduz titrasyon testi yapmaya yetkili enstitü, serum örneği ile aynı zamanda aşağıdaki belgeleri de istemektedir:

  • Veteriner hekimin imza ve kaşesinin olduğu numune dilekçe formu,
  • Evcile ait mikro çip numarası,
  • Güncel ve doğru bilgilerin olduğu aşı karnesinin fotokopisi,
  • Test ücreti dekontu fotokopisi.

Enstitü tarafından kuduz antikor titre tayini testi yapılmasının ardından 2-4 hafta gibi bir sürede sonuçlar çıkmaktadır.

Kuduz Titrasyon Testi Sonucunda Ne Olur?

Sonuçların açıklanmasının ardından bu test kağıdı ile yurt dışına çıkmak mümkün değildir. Yapılması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır.

Öncelikle, test sonucuna göre evcilinizin kanında en az 0,5 IU/ ml ve üzeri anti kuduz antikoru tespit edilmiş olması gerekmektedir. İstenen bu değerin anlamı, evcilin kuduz hastalığına karşı bağışıklık sisteminin yeterli yani koruyucu olduğudur. Bu değerden daha düşük olması halinde yurt dışına çıkış için gerekli evraklar düzenlenmemektedir.

Kuduz antikor titre tayini testi raporu ile birlikte veteriner sağlık sertifikası almak üzere bulunulan il ve ya ilçedeki Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne müracaat etmek gerekecektir.

Burada, gidilecek olan ülkenin havaalanındaki görevlilerin isteyeceği, evcile ait evraklar ve sertifikalar hazırlanmaktadır. Temin edilen bu evrakların özenle korunması gerekir. Kaybedilmesi halinde, aynı sürecinin yeniden yaşanması zahmetine girileceği ortadadır.

Kuduz Titrasyon Testi Nerede Yaptırılır?

Test yaptırmak için evcille beraber veteriner kliniğine gidilmelidir. Burada veteriner hekim tarafından gerekli yerlere bilgi verilerek, istenen evraklar düzenlenecektir. Alınan kandan hazırlanan serum örneğini test yapmaya yetkili tek laboratuar Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’dür. Bu nedenle, kuduz titrasyon testinin yapıldığı yer bu enstitüdür.

Kuduz Titrasyon Testi Hangi Hayvanlara Yaptırılır?

Kuduz hastalığını taşıma riski olan hayvanlar arasında kedi, köpek, keçi, at, eşek ve inek bulunmaktadır. Bu hayvanlarla yakın bulunan hayvan severlerin dikkatli olması gerekmektedir. Yurt dışına çıkacak olan kedi ve köpekler için kuduz antikor titre tayini testi yapılmaktadır.

Ticari maksatlı olarak gerçekleşen bir hayvan hareketi söz konusu ise, hazırlanması gereken evraklar ve izlenmesi gereken yol çok daha farklı olduğundan yetkili birimlerden bilgi alınmalıdır.

Kuduz Titrasyon Testi Geçerlilik Süresi Nedir?

Kuduz titrasyon testi, evcilin yapılan kuduz aşısı sonrası vücudunun ne kadar antikor ürettiği gösteren bir testtir demek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle yapılan test sonucunda anti kuduz antikor değeri istenen aralıkta çıkması halinde yeniden yapılmasına gerek yoktur.

Bu test sonucu ömür boyu geçerli olacaktır. Hayvan severlerin dikkat etmesi gereken konu kuduz aşılarının düzenli olarak yaptırılmasıdır. Düzenli kuduz aşılaması yapılmadığı takdirde kuduz titrasyon test geçerliliğini yitirecektir.

Test sonucunun geçerli olması yurt dışına çıkarken başka bir işlem yapmaya gerek olmadığı anlamında değildir. Düzenli aşılama yapılmış ve test değerlerinde istenen sonuç çıkmış olsa bile, her yurt dışına çıkış öncesinde sağlık sertifikasının yeniden alınması gerekmektedir. Sağlık sertifikasını almak için Tarım ve Orman Bakanlığı İş Müdürlüğü’ne müracaat edilmesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.