Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Günümüzde birçok kişinin kullandığı kortizon iğnesi, fazlasıyla merak ediliyor. Peki kortizon iğnesi nedir, nasıl kullanılmalıdır ve yan etkileri nelerdir?
Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Kortizon Nedir?

Kortizon, vücutta salgılanan en önemli hormonlardan biri. Kortizon hormonu vücutta karbonhidrat ve yağ metabolizmasını düzenlemekle görevlidir. Böbreküstü bezlerden üretilen kortizongenelde iğne ile damar yoluyla da vücuda alınır.

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Enjekte edilen bu kortizon tamamen yapaydır. Ancak oldukça güçlü bir iltihap kurutucu etkiye sahiptir. Kilo, kortizon üretimi oranını belirleyen en büyük etkenler arasındadır. Bunların dışında salgılanan kortizon miktarı, vücut sıcaklığına, kan basıncına ve zamana göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca stresli ve sinirli olunca da vücut normalinden 10 kat daha fazla kortizon salgılar.

Kortizon İçeren İlaçlar Nelerdir?

İğne ile yapay kortizonlar artık vücuda enjekte edilebiliyor. Ancak yapay kortizonvücudun ürettiği kortizonla farklılık gösteriyor. Doğal kortizon direkt olarak kana karışır, yapay kortizon sadece iltihaplı olan bölgeye uygulanır. Ancak bu yapay kortizonlar çok daha güçlü bir etkiye sahiptir ve etkisini göstermesi biraz uzun sürebilir.

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Yapay kortizon içeren ilaçlar Symbicort Forte Turbuhaler 320/9 mcg 60 Doz, Diprospan 1 Ml Ampul, Prednol-L Ampul, Dermovate %0,05 50 gr Merhem, Momecon Krem, Cutivate % 0,05 30 Gr Krem, Seretide İnhaler 250 mcg 120 Doz, DIPROKLENAT enj. için sus. içeren ampül, Celestone Chronodose 1 Ml 1 Ampul, Psovate 25 ml Losyon, Elocon Pomat'tır.

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Lipit, karbonhidrat, bağışıklık sitemi, protein metabolizması gibi sistemler üzerinde son derece etkili olan hormondur. Bu bölgelere vücudun ürettiği kortizondan daha güçlü bir kortizon, iğne ile enjekte edilerek tedavi edilmesi sağlanır. 

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Kortizon iğnesi tedavisinin kullanıldığı hastalıklar arasında hormonal hastalıklar, tümör tedavileri, alerjik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, kalp ve damar hastalıkları, kan hastalıkları, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, göz hastalıkları, bağ dokusu hastalıkları yer alır.

Kortizon İğnesi Kullananlar Nasıl Beslenmeli?

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Her hastalıkta olduğu gibi kortizon iğnesi kullanan hastalarda yedikleri ve içtikleri şeylere dikkat etmek zorunda. Çağımızın en büyük sağlık sorunlarına ön ayak olan bol yağ, şeker ve tuzdan kesinlikle uzak durmalısınız. Günlük beslenmelerinizde süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, protein bakımından yüksek değerlere sahip besinler, kalsiyum ve D vitaminini bol bol tüketmeli.

Kortizon İğnesinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizon iğneleri konusunda toplumumuzda oluşmuş bir önyargı mevcut. Oysa doğru şekil kullanılan her ilaç bir devadır. Sürekli doktor gözetiminde kullanılması gereken bu iğneleri aşırı kullanmaktan her zaman kaçının çünkü yan etkileri mevcut olan bir ilaçtır.

Kortizon iğnesinin başlıca yan etkileri, kilo alma, bulantı, kıllanma, hipertansiyon, kas zayıflığı, şeker hastalığı, adet düzensizliği, göz tansiyonu, sivilce, psikolojik sorunlar, sırtta yağ birikmesi ve ülserdir.

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Kortizon iğnesinin yan etkileri bunlarla sınırlı değildir. Bu yan etkilerden kendinizi her zaman korumalısınız. Kortizon iğnesini kesinlikle kısa süreli kullanmanız gerekir. Bu ilaçla ilgili olarak sürekli doktorunuzla irtibat halinde olmalısınız.

Beslenmenize her daim dikkat etmelisiniz. Kortizon iğnesi, vücuttaki vitamin ve mineraller üzerinde de etkili olacağı için beslenmenize her zaman dikkat etmelisiniz. Vücudunuz için gerekli olan vitamin, mineral ve proteinleri günlük almalısınız.

Kortizon Vücuttan Nasıl Atılır?

Kortizon iğnesi dikkatli kullanılmadığında ciddi sağlık sorunları yaratır. Bu sağlık sorunlarından kurtulmak için çok uzun yıllar tedavi görmeniz gerekebilir ya da kortizon iğnesi vücudunuzda kalıcı bir hasar bırakmış olabilir. 

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Kortizon iğneleri vücuttan tam anlamıyla atılamazlar çünkü yapay kortizonun yanı sıra vücut kendi de kortizon üretir. Eğer vücutta kortizon olmazsa ölüm gerçekleşme oranı çok yüksektir. Bu kadar riskli davranmak yerine yapay kortizon ile doğal kortizonu doktor gözetiminde dengelemelisiniz.

Kortizon Faydaları Nelerdir?

İltihapları kısa bir sürede kurutmak için kortizon içeren ürünler kullanabilirsiniz. Enfeksiyonun yayılma bölgelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Kansızlığa iyi gelmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre kortizonun kansızlığa iyi geldiği kanıtlanmıştır. Anemi hastalar kortizon iğneleri yaparak kansızlıktan kurtulabilir.

Kortizon Zararları Nelerdir?

Kortizonun en bilindik zararı kadınlarda sık rastlanan adet düzensizliği olmaktadır. Yan etkilerinin başında gelen adet düzensizliği geçici veya kalıcı olabilir. Yan etki kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kadınlar 28 gün içerisinde iki kere adet olabilmektedir.

Kortizon İğnesi Hangi Hastalıklara Yapılır? Yan Etkileri

Kortizonun bir diğer zararı ciltte çıkan sivilcelerdir. Kortizon içeren ilaçlar sivilce oluşumunu tetiklemektedir. Özellikle yüz bölgesinin birçok bölgesinde sivilce çıktığı görülmektedir.

Kortizon kullanımı sonrasında ciltte ciddi derecede kıllar çıkabilir. En çok görülen yan etkilerden birisi de kıllanma sorunudur.

Aşırı kilo almakta bir diğer zararlarındandır. Kortizon alan kişi bir kaç hafta içerisinde 10 ile 20 kilo arasında kilo almaktadır. Bu yan etki ise nadir görülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kortizon Nedir, Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kortizon iğnesi nedir ne işe yarar?

Kortizon steroid bir ilaç türüdür. Vücutta bağışıklık sisteminin göstermiş olduğu tepkilerden kaynaklanan iltihaplanma, şişlik gibi etkenleri azaltır. Bağışıklık sistemi tarafından inflamasyona neden olan moleküllerin salınmasını durdurur.

Kortizon iğnesi etkisi kaç gün sürer?

Kortizon iğnesinin etkisi yaklaşık 7 gün boyunca sürer. Ödem ve ağrıyı azaltmak amacıyla yapılan kortizon yapıldığı bölgede etkisini gösterir. Çok az bir kısmı vücuda dağılır. İğne yapıldıktan sonra hastanın tuzsuz yemekler tercih etmesi gerekir, kilo alımı nadiren görülebilir.

Kortizon iğnesi sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kortizon iğnesi sonrasında kan şekerini hızlı yükseltecek besinlerden uzak durmalı, lif alımını artırmalı, sebze ve meyve tüketmeli, kalsiyum alımını çoğaltmalı, hareket etmeli, az tuzlu ya da tam tuzsuz beslenmeniz gerekmektedir.

Kortizon iğnesi can yakar mı?

Kortizon iğnesi yapıldığı bölgeye çok fazla ağrı hissi yaşatmaz. Kısa süreli bir sızlamadan sonra hemen geçer. İğne fobisi olan hastalara bile kortizon iğnesi kolayca uygulanabilir.

Kortizon iğnesi nereye yapılır?

Eklem içerisine veya eklem çevresine yapılan kortizon iğnesi oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Diğer ilaçlarla, fizik tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanabilmektedir. İğnen yapılacağı bölge kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Kortizon iğnesi kilo aldırır mı?

Kortizon iğneleri yan etki olarak kilo aldırabilir. Aynı zamanda kortizonun iştah açıcı etkisi olduğu için kortizon kullanan hastalar doyduklarını anlayamaz. Kilo alımını önlemek için bol miktarda meyve ve sebze tüketebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum