Neye Alerjiniz Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Alerji olduğunuzu ve neye alerjiniz olduğunuzu nasıl öğrenebilirsiniz? Bu yazımızda alerjilerin çeşitlerini ve belirtilerini araştırdık.
Neye Alerjiniz Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Alerji Nedir?

Alerji zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı duyarlı olma durumudur. Aşırı reaksiyon gösterme hali ile alerji durumu yaşanmaktadır. Allerjen maddeler bağışıklık sistemi ile temasta bulunursa, vücut zararlı olmayan bu maddelere karşı fazla miktarda koruyucu madde üretmeye başlar.

Bağışıklık sistemi alerjen madde ile karşılaşması sonucunda aşırı reaksiyon gösterir ve o maddeyi hafızasında tutar. Tekrar karşılaştığında ise aşırı miktarda tepki verir. Yani aşırı reaksiyon gösterir. Alerjik durumu olan kişilere atopik kişiler denilmektedir.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerjilerin birçok çeşidi vardır. Bu çeşitlerin de kendine has belirtileri vardır. Sizde olan belirtilere göre aşağıdaki alerji çeşitlerine göz atın. Sizin olduğunuz duruma en yakın belirtileri veren alerji çeşidine sahipsiniz demektir.

1. Alerjik Rinit

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Alerjik rinit genellikle saman nezlesi ve grip olarak yaşanmaktadır. Alerjik rinit, bazı besinler, kimyasal maddeler, polenler, küf mantarları, ev tozu, kedi ve köpek tüyleri neden olmaktadır. Belirtileri kuru öksürük, burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, kızarıklık, hapşırık ve boğaz kaşıntısı olarak görülmektedir. 

2. Alerjik Astım

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Genellikle genetik olarak alerjiye yatkın kişilerde görülmektedir. Kişilerin duyarlı oldukları alerjen maddeye maruz kalmaları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Hava yollarına bağlı nedenlerden dolayı gelişmektedir. Belirtileri olarak öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüs ağrıları, sıkışması olarak görülür. 

3. Atopik Dermatit

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Atopik dermatit çocuk alerjisi olarak bilinmektedir. Çevresel ve genetik etkenler nedeniyle yaşanmaktadır. Bu durum tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara neden olmaktadır. Astım ve alerjik rinite kadar uzanan rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.

Genellikle 6 ay ila 2 yaş arasında ki çocuklarda görülmektedir. Belirtileri ise yüz, eklem, gövdede ve kulak arkasında kaşıntı, kuruma ve kırmızı lezyonlar olarak görülmektedir.

4. Alerjik Konjonktivit

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Alerjik konjonktivit, iltihaplanma ile meydana gelmektedir. Göz kapaklarının içinde ve gözün beyaz kısmında görülmektedir. Bu bölgede konjonktivit adını verilen zarın alerji nedeniyle iltihaplanmasıyla oluşur. 5 farklı çeşidi bulunmaktadır. Genel belirtileri ise gözlerde kaşıntı, sulanma ve yanma yaşanmaktadır. 

5. Deri Alerjisi

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Deri alerjisi 2 çeşit olarak görülmektedir. Bunlardan biri kimyasal maddeye diğeri ise metal türüne karşı oluşan deri alerjileridir. Deri alerjisinde genel olarak ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kuruluk görülmektedir. Genellikle ilaç kullanımı sonrasında yaşanmaktadır.

6. Ürtiker

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Hazır gıdalarda bulunan katkı maddeleri ve bazı besinlerden dolayı yaşanmaktadır. Domates, balık, inek sütü, kuru yemiş, çilek, çikolata ve mantar olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bazı ilaçlar da etki vermektedir. Polen, ev tozları, küf ve hayvan tozları da neden olur. Ürtikerin belirtileri kaşıntı, kabarıklık ve kızarıklık olarak görülmektedir. 

7. Besin Alerjisi

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Besin alerjisi, besinlerde bulunan kimyasal bileşiklere karşı duyarlılık durumudur. Besinlerin içinde bulunan proteine karşı duyarlılık olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak süt, yumurta, mısır, soya, ceviz, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri ve buğday alerjileri sıklıkla görülmektedir. Belirtileri, mide ağrısı, ishal, kaşıntı, bulantı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Alerji çeşitlerine ve durumuna göre belirtileri farklılık taşımaktadır fakat genel olarak belirtileri bulunmaktadır. Kaşıntı, Hapşırma, Burun akıntısı, Burun tıkanıklığı, Geniz akıntısı, Öksürük, Boğazda gıcık, Nefes darlığı, Kızarıklık

Alerji Olduğunuzu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Alerji, kendini birçok belirti ile göstermektedir. Alerjiye ait reaksiyonlar görülmektedir. Genellikle deri görülen rahatsızlıklar yani kızarıklık, döküntü ve kaşıntı gibi durumlar yaşanmaktadır. Kişiler bunun sebebini öğrenmek için doktora başvurmalıdır. Durumu inceleyen doktor vücudun alerji belirtisi verdiğini görür ve bu duruma göre tedavi uygulamaktadır.

Bahar dönemlerinde görülen bazı rahatsızlıklar ise alerji olduğunuzun belirtisini vermektedir. Gözlerde sulanma, yanma, kaşıntı, hapşırma, burunda akıntı, tıkanma gibi belirtiler bahar nezlesi olduğunuzun kanıtıdır.

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Vücutta görülen değişiklikler, cilt bulguları ve sorunları 6 haftadan az sürerse akut ürtiker, 6 haftadan fazla sürerse kronik ürtiker olarak adlandırılmaktadır. Vücudunda farklılık, rahatsızlık ya da sorun olduğunu gören kişiler, doktora başvurarak tanı koyulmasını sağlamalıdır. Bu şekilde neye alerjiniz olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Alerji Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Alerji testleri, alerjinin belirtileri olmadığı, alerjinin tam olarak görülmediği ve alerjinin bilinmemesi durumlarında yapılmaktadır. Yapılan alerji testleri tanı koymak için gereklidir. Bu testler kişinin neye alerjisi olup olmadığını ve alerjinin ne sebeple oluştuğunu göstermektedir.

Alerji testi alerji şüphesi duyulan kişinin kanında eozinofil düzeyi ve total Ig E incelemesi yapılmaktadır. Deri testleri genellikle 20 dakikalık bir sürede yapılmakta ve sonuç alınmaktadır. Kan testi ise 1 ya da 2 gün içinde sonuç alınır. 

Prick Test

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Genel olarak alerjik rinit, besin alerjisi ve deri alerjisi gibi durumlarda prick test yapılmaktadır. Yani saman nezlesi, egzama, kurdeşen ve gıda sebebiyle yaşanan alerjilerde prick test ilk olarak yapılmaktadır. 

Bu testi yaparken, deriye alerjen sıvılar dökülmekte ve iğnelerle deriye enjekte edilmektedir. 15 dakika bekletilir. Süre sonunda meydana gelen durumlara göre tanı koyulmaktadır. Bu testle en sık görülen ev tozu akarlarına karşı görülen alerji tespit edilmektedir.

İntradermal Test

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Bu alerji testi, prick testte özel iğneler kullanılmaktadır. İntradermeal test diğer testten farklılık taşımaktadır. Uygulanışı farklı bir yöntem ile yapılmaktadır.

Özel iğneler kullanılarak derinin daha derin kısmına enjekte edilmektedir. 20 dakika bekletilir. Süre sonunda ise tanı koyulmaktadır. 

Patch Test

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Allerjen yapışkan bantlar üzerine yerleştirilen, küçük metal kuyucuklar kullanılmaktadır. Bu yöntem de diğer testlerden farklıdır. Metal kuyucuklar sırt bölgesine yapıştırılmaktadır. 10 dakika bekleme süresi vardır. Bu süre sonunda tanı koyulmaktadır.

Kan Testi

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Kan testi kandaki Ig E düzeyini ölçmek amacıyla yapılmaktadır. 

Alerji Nasıl Tedavi Edilir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Alerji tedavisi, ilaç ve aşı tedavisi olarak uygulanmaktadır. Alerji nedeni ve sebebi araştırılarak alerjinin çeşidi belirlenmelidir. Daha sonra alerji tedavisinde çevresel nedenlerden dolayı oluşan maddelerle temas engellenmektedir. Besin yolu sebebiyle oluşan alerjiler ise bu besinlerden uzak durulması ile tedavi başlanmaktadır.

Alerji tedavisinde ilk olarak koruyucu tedbirler alınması gerekmektedir. Alerjinin nedenleri ve alerji çeşidine göre doktorun uygulayacağı tedavi uygulanmalıdır. Genellikle ilaç tedavisi ve aşı tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde kortizon ve antihistaminik ilaçlar kullanılmaktadır.

Alerji Aşısı Nedir?

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenirim?

Alerji aşısı alerji tedavisinde aşı uygulanmaktadır. Bu uygulamada hastaya aşı uygulaması yapılmaktadır. Hastanın vücuduna uygulanan aşı düşün seviyelerde verilmekte ve alerjinin dozu arttırılmaktadır. Bu şekilde hastanın alerjiye olan duyarlılığının ortadan kaldırılarak tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Alerji aşısı 2 çeşitten oluşmaktadır.

Birinci yöntem olarak alerjiye yol açan madde iğne yardımıyla deri altına enjekte edilmektedir. Bu tedavi 6 ay ila 12 ay arasında sürmektedir. Doz arttırılarak alerjiye duyarlılık azaltılmaktadır. İkinci yöntem ise dil altından damla ile verilerek uygulanmaktadır. Bu yöntem ile vücudun alerjiye olan duyarlılığı azaltılmaya çalışılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Alerji Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?Ölüme Neden Olabilen Tehlikeli Alerjiler
Besin Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?Alerjik Konjonktivit Hakkında Bilgi
Alerji Testi Nasıl Yapılır?Alerjik Rinit Neden Olur?
Polen Alerjisi Belirtileri ve TedavisiBebeklerde Görülen Alerjiler ve Belirtileri

Evde alerji testi nasıl yapılır?

Evde alerji testi yapmak için genelde kan örneği kullanılır. Uygulaması oldukça basit olan bu yöntemde test kitleri almak gerekir. Parmağınızın ucunu kitin içerisinden çıkan iğneyle delip numune tüpüne 1 veya 2 damla kan akıtarak laboratuvara gönderdiğinizde neye alerjiniz olduğunu öğrenebilirsiniz.

Herhangi bir yiyeceğe alerjimiz olduğunu nasıl anlarız?

Belirli bir yiyeceği yedikten sonra vücutta kaşıntı, akıntı, şişlik, yanma, kızarıklık, burunda tıkanıklık görülüyorsa sizde besin alerjisi var demektir. Yiyeceği tespit etmekte kolaydır. Genelde buğday, deniz ürünleri, kuruyemişler, balık, yumurta ve inek sütü gibi besinler alerjik reaksiyonlara neden olur.

Alerji testi için hangi bölüme gidilir?

Alerji testi için hastanelerin cildiye bölümüne başvurulması gerekir. Bu bölümde maksimum 15 dakika sürecek testler yapılarak neye alerjiniz olduğu ve hangi alerji türüne sahip olduğunuz tespit edilir.

Bir insanın neye alerjisi olur?

Bir insanın toz akarlarına, havadaki polenlere alerjisi olabilir. Balık, yumurta, inek sütü, kuruyemişler gibi gıdalara da alerjisi olan insanlar vardır. Eşek arısı, arı, böcek sokması gibi durumlarda da vücutta alerjik reaksiyonlar  görülebilir.

Alerji kendi kendine geçer mi?

Bazı alerji türleri kendi kendine ortadan kaybolabilirken bazıları ömür boyu sürer. Küçük yaşta başlamış olan yumurta, inek sütü veya polen alerjisi gençlik çağında ortadan kalkabilir. Alerjinin geçme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genelde 2 ile 3 hafta içerisinde geçer.

En çok görülen alerji türleri nelerdir?

En sık görülen alerji türleri arasında; polen alerjisi, toz alerjisi, besin alerjisi, ilaç alerjisi, böcek alerjisi, lateks alerjisi, evcil hayvan alerjisi yer almaktadır. Bu alerjiler hem çocuklukta hem de gençlik çağında görülebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum