Korsan Kitap Her Geçen Yıl Daha da Artıyor

Son zamanlarda ülkemizde korsan ürünler çok yaygınlaşmış ve korsan ürünlerin satışları, orjinalleri geçmiş durumdadır. Sokakta yürürken, muhakkak yerde bir örtü üzerinde serilmiş korsan ürünlere rastlarsınız.
Korsan Kitap Her Geçen Yıl Daha da Artıyor

Çoğu insanımızın evinde maalesef ki korsan ürünler yer almaktadır. Bunun nedenlerini tartışacağız ama önce şunu belirtmek istiyorum. Korsan ürün alan kişiler, bir suça ortak oluyorlar demektir. Ülkemizde bazı komisyonların, kuruluşların korsanı önlemek için kurulmasına rağmen, korsan ile mücadele hala sağlanamamıştır.

 

Korsan Yayın Her Geçen Yıl Daha da Artıyor

Edebiyat ve İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nin korsan yayın için  2006 yılında hazırladığı rapora baktığımızda “Korsanlıkla İlgili İstatistikler” başlığı altında “Türkiye’de yayıncılık sektöründeki “Korsan“ oranı % 60 civarında tahmin edilmektedir” denilmektedir. Yayıncılık sektörünün toplam cirosu beş yüz trilyon olduğu göz önüne alınırsa bu oran yaklaşık üç yüz milyon YTL’lik bir “korsan” pazarı olduğunu göstermektedir. Üniversite ders kitaplarında bu oran % 90’lara ulaşmıştır. İthal kitaplarda % 60, kültür yayınlarında % 40 oranında korsan yayın olduğu tahmin edilmektedir” açıklamasını yapmıştır EDİSAM. 2005 yılında % 40’ı bulan korsan ürünler 2006 yılında % 60’ı buldu ise ülkemizde şuan ki korsan ürün yüzdesi % 80’lere kadar ulaşmış olabilir. Yabancı kuruluşlar bu yüzdelere bakarak Türkiye’yi, dünyanın en kötü korsan kitap piyasalarından biri olarak değerlendiriyor.

 

Kitap Fuarında Korsan Kitaplar Yer Alıyor

Semih Gümüş, Notos Öykü yayınevinin sahibi ve aynı zamanda biz onu deneme ve eleştiri yazılarıyla da tanıyoruz. Semih Gümüş yazdığı bir yazıda önemli bir konuya dikkat çekiyor. TÜYAP kitap fuarında, insanların zayıf noktalarını kullanarak ve çok satılacağı düşüncesiyle Atatürk ve Hz. Muhammed konularıyla ilgili birçok kitabın var olduğunu, bu kitapların yayınevleri bile denmeyecek yerlerde basılıp, yayınevlerinin amaçlarının sadece kitap satarak para kazanmak olduğunu ve düzmece kitaplar yazıp yayımladıklarını öne sürüyor. Yani TÜYAP kitap fuarında düpedüz korsan kitap yayımlayıp satan birçok yayınevi bulunuyor. Devletin gerekli denetlemeleri yapmadığı ve korsan kitap konusunda yetersiz kaldığı bu örnekle de ispatlanmış oluyor. Bu konuda gerekli kanunlar ve yasalar çıkarılmasına rağmen denetlemeler yapılmadığından korsana engel olunamıyor.

 

Devlet Denetimini Gerçekleştirmediği İçin Korsan ile Mücadele Umut Edilen Noktada Değil

Devletin korsan konusunda yaptığı yasal düzenlemelerle ilgili bilgiyi, İstanbul Barosuna bağlı olarak çalışan Avukat Bülent Şimşek şöyle açıklıyor;

 “Fikir ve sanat eseri sahiplerinin, bu eserleri icra eden sanatçıların, basın ve yayın kuruluşlarının maddi ve manevi haklarını belirlemek, korumak, bu eserlerden yararlanma esaslarını düzenlemek ve bu usullere aykırı işlem yapan kişi ve kurumlarla ilgili uygulanacak ceza ve yaptırımlarını belirlemek için 5846 sayılı 05.12.1951 sayılı FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU çıkartılmıştır. Bu kanun 31 Aralık 1951 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa ihtiyaca cevap vermekten uzaklaşınca, fikir ve sanat eserlerinin ve ilgili kuruluşların da baskısı ile korsan ile mücadele için önemli değişiklikler geçirmiştir. Korsan eserlerin yaygınlığının nedeni esasında yasanın yeterli  olmamasından değil uygulanmamasından kaynaklanmaktadır. Devlet kontrol ve denetim mekanizmalarını yeterince işletmemektedir. Bu nedenle korsanla mücadelenin yetersiz olduğu kanaatindeyim.”

Korsana cezalar açısında bakarsak, Avukat Bülent Bey bu konuda gerekli açıklamaları yaptı. Cezaları şöyle:

“Eser sahibinin yazılı izni olmadan eseri kamuoyuna arz eden ve yayımlayan, bu esere ve nüshalarına ad koyan, eseri değiştiren, başkasının eserini kendi eseri veya kendisinin eserini başkasının eseri olarak gösteren, kaynak gösterilmesi gereken hallerde kaynak belirtmeyen veya yanıltıcı kaynak gösteren kişiler hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası veya elli bin YTL’den yüz elli bin YTL’ye kadar para cezası verilmesi veya zararın ağırlığına göre hapis ve para cezalarına birlikte çarptırılması öngörülmüştür.”

 

Cezalar Caydırıcı

Yasayı ihlal edenlere hem hapis cezası, hem de para cezası uygulandığını belirten Avukat Bülent Bey, cezaların caydırıcı nitelikte olduğunu belirtti. Devlet yeterli olarak bu hakların korunmasını ve denetimini gerçekleştirmediği için korsan ile mücadele de istenilen noktaya gelinemediğini de söyledi.

Korsan kitap ile ilgili araştırma yaptığımda “korsan ile mücadele” için konulan yasalarda değişme olduğunu gözlemledim. Avukat Bülent Şimşek yasa değişimlerine şöyle açıklık getirdi:

  “21.02.2001 tarihli 4630 sayılı yasa ve 03.03.2004 tarihli 5101 sayılı yasa ile ciddi değişiklikler yapılmıştır. Genel olarak söyleyebiliriz ki bu yasa değişiklikleri ile cezalar özellikle de para cezaları artırılmıştır. Bununla birlikte daha düşük miktarda hapis cezası verilmesi yönünde de değişiklikler olmuştur.”

Söz konusu değişikler ile kanunda korunan menfaatler genişletilmiş etkili bir denetim ve mücadelenin öngörüldüğünü belirten Bülent Şimşek bunun için belediye kanununda değişiklikler yapılmış, belediye sınırları içinde cadde, sokak köprü, pazar gibi yerlerde satısın önlenmesine ve korsan ürün satan kişilerin para cezasına çarptırılmasına ilişkin değişiklikler yapıldığını da belirtmiştir.

 

Korsanı Önlemek İçin Neler Yapılmalı

Yasalar olmasına rağmen devlet tarafından uygulanmıyor. Peki bu konuda devletin ne yapması gerekir? Neden bu konuda, istenilen önem gösterilmiyor? Kitap bizim yazılı kültürümüzdür. Yazı ile bilgilerimiz geçmişten günümüze aktarılır. Bu bilgiler kitapta toplanır. Biz bu kitaplardan kocaman bir kütüphane oluştururuz. Ama korsan kitaplardan değil. Bu konuda devlet, dava süreçlerini hızlandırabilir, vatandaşlarımıza “korsan” konusunda bilgi verici kampanyalar düzenleyebilir, polislerimize ya da zabıtalarımıza özel bir eğitim verebilir.

 

Duygu FURUNCU/ neoldu.com

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.