Kenevir Hakkında Bilmeniz Gereken 18 İlginç Bilgi

Birçok sektörde kullanılabilen ve doğaya faydası olan kenevir hakkında daha önce duymadığınız ilginç bilgileri sizler için derledik.
Kenevir Hakkında Bilmeniz Gereken 18 İlginç Bilgi

Kenevir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kenevir bitkisi özellikle uyuşturucu madde üretiminde kullanıldığı için pek çok ülkede yasaktır. Bazı ülkeler ise kenevir yetiştiriciliğine belirli kısıtlamalar getirerek, üretimin sınırlandırılmasını sağlamıştır. Ülkemizde ise devlet kontrolü altında kenevir yetiştirilebilmektedir.

Her ne kadar çoğu ülkede üretimi yasaklanmış olsa da kenevir ile ilgili bazı bilgiler oldukça şaşırtıcıdır. Özellikle, kenevirin sağladığı yararlar sayısız olarak nitelendirilmektedir. Bizde bu içeriğimizde bitkinin sayısız faydalarını ve kenevir hakkında daha önce duymadığınız ilginç bilgileri derledik.

İşte kenevir hakkında şaşırtıcı ve ilginç bilgiler;

1. Yetişme Süresi Kısadır

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi diğer bitkilere göre oldukça hızlı yetişir. Ortalama bir ağacın yetişme süresi 25 yıl iken kenevir 4 ay gibi kısa bir sürede yetişir. Yetişme hızından dolayı kenevir bitkisinden yapılan ürünlerin üretimi de hızlı olmaktadır.

2. Yüksek Oksijen Üretmektedir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisinin 1 dönümlük arazide üretilmesi demek bitkinin neredeyse 25 dönümlük orman kadar oksijen üretmesi demektir. Oksijen üretimi fazla olan kenevir bitkisi, yetiştirildiği ortama daha temiz bir hava verir. Kenevir bitkisi, oksijen ve temiz hava üretiminden dolayı insan sağlığı açısından olumlu koşullar sunmaktadır.

3. Kenevir Bitkisinden Daha Fazla Kağıt Üretimi Elde Edilir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi ağaca göre daha fazla kağıt üretiminde kullanılmaktadır. 1 dönümlük kenevir bitkisinden elde edilen kağıt miktarı ile 4 dönümlük araziden elde edilen kağıt miktarı aynıdır. Kenevir bitkisinden kağıt elde edilerek hem ormanlar korunabilir hem de üretim daha hızlı ve verimli olabilir.

Kağıt üretimi için kenevir bitkisi kullanıldığında kenevirin diğer faydalarından da dolaylı olarak yararlanılabilir. Kenevirin kullanılmasıyla ormanlık alanlarda yapılan tahribatlar azalmış olur.

4. Kağıda Dönüş Hızı Oldukça Yüksektir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi 8 kez kağıt üretiminde kullanılırken, ağaçlardan kağıt üretimi yalnızca 4 kez yapılabilir. Hızlı ve devamlılığı fazla olan kenevir bitkisi, hem kağıt üretiminde ülkenin gelişimini sağlar hem de gereksiz yere ormanların tahribatını engeller. Kağıt ve kağıda benzer madde üretiminde ülke geneli gelişmişlik gösterir. Doğa tahribatının engellenmesinin yanı sıra ayrıca doğada bulunan varlıklar da verimli şekilde korunmuş olur.

5. Kenevir Maddesi İle Radyasyon Yok Edilebilir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi özellikle yoğun radyasyonun kapalı ortamlardan uzaklaştırılmasını sağlar. Kenevir bitkisi ile radyasyon ve hava kirliliği yok edilerek, ortamın daha sağlıklı ve temiz bir havaya kavuşması sağlanır.

6. Yetiştirilmesi Oldukça Kolaydır

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi her türlü ortamda yetişebildiği için oldukça az masrafa sahiptir. Kenevir bitkisi fazla su istemez ve kolay yetiştiği için herhangi bir tarım ilacına ihtiyaç duymaz.

7. Kenevir Bitkisi İle Üretim Yapıldığında Verimlilik Artar

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi dayanıklılığı sebebiyle oldukça verimli bir bitkidir. Kenevirle tekstil ürünleri üretilirse tarım ilacı kullanımı azaltılabilir. Kenevir bitkisi ile yapılan üretim daha hızlı ilerler, ihtiyaç duyulan diğer yardımcı maddelere gerek kalmaz.

8. İlk Kot Pantolon Kenevirden Yapılmıştır

Kenevir Hakkında Bilgiler

Tekstil üretiminin ana maddelerinden birisi olan kenevir, eski zamanlarda yoğun olarak kullanılmaktaydı. Özellikle ilk kot pantolon yapımında kenevir bitkisi kullanılmış ve bu pantolona kanvas adı verilmiştir.

9. Birçok Rahatsızlık İçin Panzehir Görevi Görmektedir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi başta radyasyon olmak üzere, AIDS, kanser, kalp hastalıkları, astım, sara ve mide rahatsızlıkları için iyi gelmektedir. Özellikle AIDS hastalığı için panzehir görevi gören kenevir, ilaç sağlık sektöründe çok fazla kullanılmaktadır.

10. Kenevirden Yüksek Protein Elde Edilir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi, neredeyse doğada az bulunan iki önemli yağ asidine sahiptir. Bu sebeple kenevir bitkisinden oldukça yüksek değerlere sahip protein elde edilir.

11. Üretimi Oldukça Ucuzdur

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir üretimi pek çok bitkiden daha ucuz olmaktadır. Özellikle hem büyüme hem de üretim aşamasında fazla bir maliyete sahip olmaması, her türlü çiftçinin kolaylıkla bu bitkiden faydalanmasını sağlamaktadır.

12. Hayvan Beslenmesine Katkısı Yüksektir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi hayvan besini olarak da kullanılmaktadır. Kenevir bitkisi ile beslenen hayvanlar hem daha sağlıklı olmakta hem de herhangi bir hormon takviyesine ihtiyaç duymamaktadır.

13. Plastik Üretiminde Kullanılmaktadır

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisinden daha kolay ve hızlı şekilde plastik üretimi yapılmaktadır. Kenevirden yapılan plastik ürünler doğaya zarar vermemektedir. Ayrıca bu tür plastikler doğada daha hızlı şekilde yok olmaktadır.

14. Kenevir Çelikten Daha Dayanıklıdır

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir özellikle sanayide kullanılırsa çelikten daha dayanıklı ürünler elde edilebilir. Otomotiv sektöründe kenevir bitkisi kullanılırsa, hem araçların güvenilirliği artacak hem de dayanıklılığı yükselecektir.

15. Yalıtım İçin Kullanılabilir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir tüm binaların yalıtımında kullanılabilen bir bitkidir. Yalıtım konusunda hem daha fazla dayanıklılık sağlar hem de daha ucuz maliyetle bina yalıtımı yapılabilir.

16. Kozmetikte Kullanılabilir

Kenevir Hakkında Bilgiler

Tüm kozmetik ürünlerinde kenevir bitkisinden yararlanılırsa çevre ve doğa kirletilmemiş olur. Özellikle sabun üretiminde kenevir maddesi suyun kirlenmesini de önler.

17. Birçok Sektörde Ham Madde Olarak Kullanılır

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir, hem üretim aşamasında hem de ham madde olarak kullanıldığında maliyeti düşürmektedir. Bu nedenle kenevirden üretilen diğer ham maddeler de daha ucuza mal edilebilmektedir.

18. Doğanın Tahrip Edilmesini Önler

Kenevir Hakkında Bilgiler

Kenevir bitkisi üretim olarak oldukça hızlı büyüyen ve farklı pek çok amaç için kullanılan bir bitkidir. Bu sebeple, kenevir yerine kullanılan diğer bitkilerin sürekli tahrip edilmesi kenevir üretiminin artırılmasıyla önlenmiş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kenevir Üretimi Nasıl Yapılır?

Kenevir en çok neyi sever?

Kenevir, organik madde yönünden zengin toprakları sevmektedir. Genellikle dere ve çayların geçtiği bölgelerde, pH'ın 7 - 7,5 olduğu topraklarda daha verimli gelişmektedir.

Kenevir nasıl uyuşturucu oluyor?

Kenevir bitkisinin baş kısımlarından esrar elde edilmektedir. İnce elekten geçirilerek toz haline getirilen kenevir, kınaya benzer bir forma dönüşmektedir. Farklı renk, kalite ve kokuya sahip olan kenevir, esrar olarak kullanılmadan önce bu haliyle basma denilen işlemden geçirilmektedir.

Kenevir gibi yararlı bitkiler neden yasak?

Dünyanın birçok yerinde kenevirden uyuşturucu yapıldığı için kenevir yetiştiriciliği yasaktır. Ülkemizde devlet kontrolünde kenevir üretimi ise serbesttir.

Kaç çeşit kenevir var?

Kenevirin toplamda üç çeşidi vardır. Bunlar; Cannabis sativa, cannabis indica ve cannabis rudelasis'tir. Esrar yapımında cannabis indica kullanılırken, en yaygın bilinen tür ise Cannabis sativa'dır.

Kenevir yiyince ne olur?

Kenevirin içinde çok miktarda THC maddesi vardır buda esrar görevi görmektedir. Bu sebeple kenevir yediğinizde iştah artışı, halsizlik, rahatlama veya anksiyete gibi birtakım durumlar gözlemlenebilmektedir.

Kenevir cezası ne kadar?

Esrar için kenevir üretimini yapan kişilere 4 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 10 bin güne kadar para cezası uygulanır.

Kenevir en çok hangi ilde yetişir?

Türkiye'de kenevir en çok Samsun, İzmir ve Kastamonu gibi illerde yetişmektedir. Ayrıca kenevirin en iyi yetiştiği yerler ise Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum