Katılım Bankacılığı Nedir? Çalışma Sistemi Nasıldır?

Katılım bankacılığı kelimesini son zamanlarda sık sık duyuyoruz. Peki, Katılım Bankacılığı nedir? Bu bankacılık sistemi nasıl çalışıyor?
Katılım Bankacılığı, faiz sistemi ile çalışmayan bankalara verilen isimdir. Bu bankalar kazandıklarını pay olarak müşterilerine verirler. Katılım Bankacılığı sisteminde katılımcı olan müşteri parasını bankaya yatırır. Banka bu parayı hizmet karşılığı aldığını kabul eder ve finans hareketleri yapar, parayı değerlendirir. Ticari kazanç elde eden banka, müşterisine kazandığı kârdan katılımcı olduğu kadar ödeme yapar. Sistemde kârın %80’ni katılımcılara, %20’si ise bankaya kalır. Katılım bankaları, bankada değerlendirilmeyen paranın ekonomiye kazanılmasına sağladığı yararlardan dolayı ülke ekonomisi için oldukça faydalıdır.
Katılım Bankacılığı Normal Banka Sisteminden Farkları Nelerdir?
Katılım bankacılığında diğer banka sistemlerinde olan paraya faiz uygulaması yoktur.
Bu bankalarda kâr ve zarar müşteri ile ortaktır.
Kâr bankaları kâr etmese bile katılım bankaları zararı yok ederek kâr dağıtmayı hedefler.
Bu bankacılıkları genellikle liberal ve muhafazakar kesimler tarafında kullanılır.
Sistem peşin alıp, vadeli hizmet etmek üzere kurulmaktadır. Bu bankalarda nakit kredi sistemi yoktur.
Tüm ticari işlemler yapıldığı gibi, cari hesap, teminat mektupları, çek defteri verme, ihracat, alım satımları, havaleler ve transferler, kredi kartı ile verilmektedir. Bu bankalara, Kuveyt Türk, Albaraka, Türkiye Finans bankasını örnek olarak verebiliriz.
NeOldu.com / Özel Haber
- Yorumlar 0