Kahve Tüketmenin İnsan Sağlığına Zararları

İş hayatı ve öğrencilik yıllarının en çok tüketilen maddesi kahve ne yazık ki birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. İşte kahvenin sağlığımıza zararları!
Kahve Tüketmenin İnsan Sağlığına Zararları

Kahvenin Zararları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her ne kadar çay tüketen bir toplum olsak da, son zamanlarda çeşitli kahve markalarının ve zincirlerinin ülkemizde popüler hale gelmesiyle kahve kültürümüzü Türk kahvesinin bir tık ötesine taşımayı başardık. Artık kahve tüketen bir toplum haline geldiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Enerji vermesiyle, uykumuzu açmasıyla bizi zinde tutan kahve aynı zamanda cildimize de iyi gelmesiyle oldukça faydalı bir sıcak içecektir ancak çok fazla tüketilince düşmana dönüşüyor diyebiliriz. İşte kahvenin zararları!


Kahvenin cilde faydası kanıtlanmış bir gerçektir. Cildinizi  kahveyle güzelleştirmek için "Kahve Maskelerinin 5 İnanılmaz Faydalı Kullanımı" isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.


Kahvenin Zararları

1. Bağımlılık

İlk ve en sempatik etkilerinden biri olan bağımlılık kahvenin en dikkat çekici etkisidir. Uykusuzluğa çare olduğu ve enerji verdiği düşünülen kahve belirli oranda kullanıldığında yoğun bağımlılık etkisi göstermektedir. Bilinenin aksine bir hafta boyunca kahve içen bir kişinin enerjik olması yerine halsizlik ve yorgunluk belirtileri meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca kahve tüketimi bırakıldıktan sonra kişide gergin ve sinirli haller gözlemlenmiştir. Hafta da iki bardak kahve uygun tüketim derecesidir.

Kahvenin Zararları


2. Kanser  

Kahvenin Zararları

Net olmamakla birlikte bilim adamlarının teorisine göre kahve insan hücrelerini mutasyona uğratabilecek bir etken maddedir. Bu sebepten dolaylı yoldan da olsa kahve yapay uyarımlar ile kansere sebep olabilecek bir tüketim ürünüdür. Bir çok kanserojen maddenin yanında çok naif kalan bu maddenin dikkatli tüketimi bilim adamları tarafından sıklıkla öğütlenmektedir.


3. Kansızlık

Kahvenin Zararları

Kahvenin periyodik tüketimi kandaki demir oranının düşmesine sebep olmaktadır. Bu durum anemi hastalığı yani halk dilinde kansızlık olarak bilinen hastalığını vukuu bulmasına imkan verebilir. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlar kesinlikle kullanmamalıdır.


4. Damar Sertliği

Kahvenin Zararları

Kahve tüketimi uzun yıllar sürdüğünde damar sertliğine neden olur. Bu süre zarfında kahve içimi sonrası hemen damar sertliği yaşanmaya başlar. Bu durum düzensiz kan akışına sebep olur. Yağlı yemekler ve abur cubur tüketiminin ilk sırada yer aldığı listeye bir sonraki basamaktan giriş yapmıştır.


5. Kalp Hastalıkları

Kahvenin Zararları

Damar sertliği ve kan dolaşımının etkilenmesi sonucu kahve kalp çarpıntılarına da neden olabilir. Özellikle yaşlıların risk altında olduğu bu durum kalp ve kan damarlarını hassaslaştırarak kalp krizi riskini arttırır. Yaşlıların bu maddenin tüketiminden kaçınması en uygun seçenek olacaktır. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.


6. Tansiyon Yükseltir

Kahvenin Zararları

Düzenli olarak günde dört beş bardak kahve içenler üzerinde Edinburgh Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda kandaki basınç, yani tansiyon hızla yükseldi. Yapılan testlerde, yüksek miktarda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.


7. Ülseri Tetikler

Kahvenin Zararları

Kahve, ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da, bu hastalıkların varlığında kötüleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor.


8. Şeker Hastalığını Tetikler

Kahvenin Zararları

Kafeinin Tip 2 şeker hastalığı üzerindeki etkileriyle ilgili olarak farklı görüşlere yer verildi. Amerika'da yapılan araştırmalarda, yemek zamanlarında yükselen kan şekeriyle birlikte tüketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. İngiltere ise, yapılan bu araştırmanın yetersiz olduğunu ve Tip 2 şeker hastalığının kahveden olumsuz yönde etkilenmediğini açıkladı. Uzmanlar kahvenin içindeki kafeinin değil, minerallerin şeker hastalığına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu savunuyorlar.


9. Su Kaybına Yol Açar

Kahvenin Zararları

Uzmanların bir kısmı kahvenin vücutta sıvı kaybına neden olduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın önemsiz derecede az olduğunu savunuyorlar.


10. Migreni Tetikler

Kahvenin Zararları

Kahve uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu, araştırmalarda görülüyor.


Tüm bunların yanında kahve dozunda tüketildiği zaman son derece yararlı ve faydalı bir içecektir. Kahvenin yararlarını öğrenmek için "Kahvenin Faydaları Nelerdir?" isimli içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.