Kahramanmaraş Hakkında Bilmedikleriniz

Kahramanmaraş, eski ve halk arasındaki adıyla Maraş, Türkiye'nin en kalabalık on sekizinci şehridir.
Kahramanmaraş Hakkında Bilmedikleriniz

Nüfus: 1.075.706

İl Trafik No: 46

İl Telefon Kodu: 344

Kahramanmaraş İlçeleri;  Oniki Şubat, Dulkadiroğlu, Elbistan, Afşin, Türkoğlu, Pazarcık, Çağlayancerit, Göksun, Andırın, Nurhak, Ekinözü olmak üzere 11 ilçesi bulunmaktadır.

 

ilce.jpg

 

Kahramanmaraş’ın Kısa  Tarihçesi  

Maraş'a ilk yerleşiminin Neolitik ve İlk Tunç çağlarında gerçekleştiği düşünülmektedir. 

Maraş, Hitit devletlerinden Gurgum'un merkeziydi. Gurgum kent devleti aralıklarla Urartu ve Asurlulara bağlanmıştır daha sonra Perslerin, Makedonyalıların, Roma ve Pontus’un yönetimine girmiştir. 1103'te Selçuklular'ın eline geçmiştir. Daha sonra kentte Danişmendli, Haçlı, Kilikya Krallığı, Eyyubiler, Memlükler hüküm sürmüştür. 1339'da Dulkadiroğulları'nın yönetimine girdi. 16. Yüzyıl başlarında Osmanlı topraklarına katılmış ve 1522'de Zulkadiriye Eyaletine bağlanmıştır. Eyaletin adı 1831'de Maraş olarak değiştirilmiştir.

Maraş Mondros mütarekesinin imzalanması ile 22 şubat 1919 da İngiliz işgali altına girmiştir. İngilizler kısa bir süre sonra Musul'a karşılık Anadolu'nun güney kesiminden çekilmiştir. 30 Ekim 1919 da Fransız birlikleri Maraş'a girmiştir. İşgalci Fransızlarla onlarla işbirliği yapan Ermenilere karşı Sütçü İmam'ın başlattığı silahlı direniş halktan geniş bir destek görmüştür. Direnişi örgütlemek için 29 Kasım 1919'da Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Daha sonra Fransızlar Maraştan çekilmişlerdir.

Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı şehre TBMM tarafından 5 Nisan 1925 tarihinde İstiklal Madalyası verilmiş ve  7 Şubat 1973'te adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

 

el-sanatlari-1-001.jpg

Kahramanmaraş’ın Geleneksel El sanatları

Bakırcılık, Sim Sırma İşlemeciliği, Köşkerlik, Oymacılık, Kuyumculuk, Bıçakçılık, Demircilik, Keçecilik, Kordon İşlemeciliği, Abacılık, Oyacılık, Semercilik, Taş İşlemeciliği, Yorgancılık, Saraçlık

 

kahramanmaras-simge.jpg

Kahramanmaraş İklimi

Kahramanmaraş, Akdeniz iklim kuşağında olmakla beraber Orta Anadolu ve Doğu Anadolu iklim kuşaklarıyla sınır teşkil etmektedir.

 

goksun-ova-.JPG

Kahramanmaraş, Elbistan ve Göksun Ovaları ilin önemli ovalarıdır. Ceyhan Nehri il sınırları sınırları içinde doğmaktadır. Kahramanmaraş akarsu ve kaynak suları bakımından zengin bir görünüm teşkil etmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.