Kadir Gecesi Ne Zaman? Yapılması Gereken İbadetler ve Dualar

Kadir gecesi, Ramazan ayının son on günü içinde bir günde saklıdır. Kadir Gecesi’nde neler yapılmalı ve bu gecenin hikmetleri nelerdir? İşte cevabı...
Kadir Gecesi Ne Zaman? Yapılması Gereken İbadetler ve Dualar

Kadir Gecesi, İslam dininde Ramazan ayının son on gününde kutlanan ve bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan bir gece olarak kabul edilir. Kuran-ı Kerim'de de bahsi geçen Kadir Gecesi, Kur'an'ın ilk kez indirilmeye başladığı gece olarak bilinir.

Kadir Gecesi'nin önemi, içinde bulunduğu Ramazan ayının manevi havasına ek olarak, bu gece yapılacak ibadetlerin ve duaların bin aydan daha hayırlı olacağına inanılmasıdır. Bu nedenle, Müslümanlar tarafından yoğun bir şekilde ibadet edilen ve dualar edilen bir gecedir.

Peki Kadir Gecesinin önemi nedir? 2023 yılında Kadir Gecesi ne zaman? sizler için bu soruların cevabını verdik. Hadi hep birlikte bu sorunun cevabına göz atalım.

Kadir Gecesinde Neler Olmuştur?

Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesinde Ne Yapılır?

Hazreti Muhammed’in 40 yaşında toplumdan uzaklaşarak Nur dağındaki Hira Mağarası'nda inzivaya çekilmiş ve burada vakit geçirmiştir. 610 yılının Ramazan ayında yani Kadir gecesinde hırkasına bürünüp, Hira mağarasında tefekküre daldığı bir sırada ilk vahyi almıştır. Kuran’ın indirildiği bu gecede, Hz Muhammed'e; “Oku” emri verilmiştir. Peygamber Efendimiz, Okuma bilmediğini söyleyince, Cebrail: “Seni yaratan Rabb'inin adıyla oku” emrini tekrarlamıştır. Kuran’ın indirildiği bu gece bin aydan daha hayırlıdır.

Şüphesiz ki Biz Kuran'ı Kadir gecesinde indirdik. (Ey Resulüm!) Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler de inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. Kadir suresinde bu şekilde geçiyor. Bu mübarek gecenin hikmeti Kuran-i kerimde açık bir şekilde geçmektedir.

Kadir Gecesi Ne Zaman?

Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesinde Ne Yapılır?

Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının son on günü içerisinde hangi geceye denk geldiği konusunda ise birçok farklı görüş vardır. Bazı Müslümanlar, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının 27. gecesi olduğuna inanır. Bu görüş, bazı hadislerde yer alan işaretlere dayanmaktadır.

Diğer bir görüşe göre, Kadir Gecesi Ramazan ayının son on günü içerisinde rastgele bir geceye denk gelir. Bu görüş, Hz. Muhammed'in hadislerinde yer alan "Ramazan'ın son on gününde Kadir Gecesi vardır" ifadesine dayanır.

Kadir gecesinin tam olarak hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte, Ramazan ayının 27. gününde olması büyük ihtimaldir. Bu yıl Kadir Gecesi 17 Nisan Pazartesi gününe denk geliyor.

Kadir Gecesinin Özellikleri Neler?

Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesinde Ne Yapılır?

Bin Aydan Daha Hayırlı Olması

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlı kabul edilir. Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olarak adlandırılan bu gece, yapılan ibadetlerin ve duaların bin ay boyunca yapılan ibadetlere eşdeğer olduğu vugulanır.

Kur'an'ın İlk Kez İndirildiği Gece Olması

Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in ilk kez indirildiği gece olarak kabul edilir. Bu nedenle, Müslümanlar bu gecede Kur'an'ı okumaya, dinlemeye ve anlamaya çalışmalıdır.

Allah'ın Merhametinin ve Bağışlamasının Arttığı Bir Gece Olması

Kadir Gecesi, Allah'ın merhametinin ve bağışlamasının arttığı bir gece olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu gece yapılan duaların ve ibadetlerin kabul edileceği peygamber efendimiz tarafından söylenilmiştir.

Meleklerin Yeryüzüne İnmesi

Kadir Gecesi'nde meleklerin yeryüzüne inerler. Bundan dolayı Kadir gecesinde normal günlere göre daha fazla huzur vardır.

Cennet Kapılarının Açılması

Kadir Gecesi, cennet kapılarının açıldığı bir gece olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu gece yapılan ibadetlerin ve dualar kişiyi cennete daha çok yakınlaştırır.

Kadir Gecesinde Neler Yapmalıyız?

Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesinde Ne Yapılır?

Namaz Kılınır

Kadir Gecesi, gece namazının kılınması için ideal bir zamandır. Ülkemizde camilerde teravih namazının ardından genellikle tesbih namazı kıldırılır. İsterseniz evinizde de Kadir gecesine özel 4 veya 12 rekat namaz kılabilirsiniz.

Kur'an Okunur

Kadir Gecesi, Kur'an'ın ilk kez indirildiği gece olduğu için Kur'an okumaya özen gösterilmelidir. Normale göre daha dikkatli bir şekilde Kuran-ı Kerimi okuyarak anlamına önem vermek ve hayata geçirmek gerekir. Kadir gecesinde okunacak sureler arasında; Yasin, Amme, Tebareke, İnşirah ve Kadir Suresi yer almaktadır.

Zikir Çekilir ve Dua Edilir

Kadir Gecesi'nde yapılması gereken ibadetler arasında zikir çekmek ve dua etmek de yer alır. Bu gece, Allah'ın rahmetinin ve bağışlamasının arttığı bilinir. Bu nedenle, Kadir Gecesi'nde yapılan duaların kabul edileceğine ve günahların bağışlanacağı peygamber efendimiz tarafından söylenmiştir. Kadir gecesinde 100 tane La ilaheillallah, Elhamdülillah, Allahü Ekber, Sübhanallah, Subhanallahi vel Hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahuekber, salavat zikirleri çekilebilir.

Sadaka Verilir

Kadir Gecesi, sadaka vermenin de önemli olduğu bir gecedir. Sadaka vermek, bu gece yapılan diğer ibadetleri tamamlamak için önemli bir adımdır. Kadir Gecesi'nde yapılan sadakaların sevabı da bin ay boyunca süreceği bilinmektedir.

Kadir Gecesinde Nasıl Dua Edilmeli?

Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesinde Ne Yapılır?

Rasul-i Ekrem Efendimiz, Ramazan-ı şerifin son on gününün gecelerinde, kendilerini daha çok ibadete verirlermiş. Bunun gibi gecelerde, ailedeki herkesi uyandırırlarmış. Hz.Ayşe validemiz bir gün kendilerine şöyle bir soru sormuştur. "Ya Resulellah! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilir ve o geceye idrak edersem, Cenab-ı Hakka nasıl duada bulunayım?"

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: "De ki; ya Rab! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kandil Nedir?

Kadir Gecesi hangi aya denk gelir?

Kadir Gecesi, İslam takvimine göre Ramazan ayının son on gününde kutlanır.

Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğu kesin olarak biliniyor mu?

Kadir Gecesi'nin tam olarak hangi geceye denk geldiği konusu İslam dünyasında hala tartışılan bir konudur. Ancak genel olarak, Kadir Gecesi Ramazan ayının son on günü içerisinde kutlanır.

Kadir Gecesi'nin önemi nedir?

Kadir Gecesi, İslam inancında bin aydan daha hayırlı kabul edilir ve bu nedenle Müslümanlar tarafından manevi arayışa vesile olan bir gecedir. Kur'an'ın ilk kez indirildiği gece olarak kabul edilen Kadir Gecesi, Allah'ın rahmetinin ve bağışlamasının arttığı bir gece olarak kabul edilir.

Kadir Gecesi'nde ne gibi ibadetler yapılır?

Kadir Gecesi'nde yapılması önerilen ibadetler arasında gece namazı (teravih namazı), Kur'an okumak, zikir ve dua etmek, sadaka vermek ve iyi davranışlarda bulunmak yer alır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.