İrlandalı Büyük Yazar: James Joyce

20. Yüzyıl edebiyatını etkileyen önemli yazarlardan olan James Joyce'un hayatı ve en güzel sözleri...
İrlandalı Büyük Yazar: James Joyce

JAMES JOYCE BİYOGRAFİSİ

James Augustine Aloysius Joyce, 2 Şubat 1882’de Dublin’de doğmuştur. 20. yüzyıl edebiyatını derinden etkileyen anlam yenilikleri getirmiştir.

Cizvit okullarında okuyan Joyce, Dublin'deki University College'de felsefe ve modern diller üzerine eğitim gördü. 1900’de, üniversite öğrencisiyken Ibsen’in bir oyunu üzerine yazdığı yazı Fortnightly Review dergisinde yayımlandı.

yazmak

Daha sonra Chamber Music (Oda Müziği) adlı kitapta toplanacak olan lirik şiirlerini de aynı dönemde yazmaya başladı. 1902’de Dublin’den ayrılıp Paris’e giden Joyce, ertesi yıl ölüm döşeğindeki annesini ziyaret etmek amacıyla yeniden İrlanda’ya döndü. 1904 yılından sonra Nora Barnacle’la yaşamaya başlayan ve 1906 yazında Roma'ya giden Joyce yaklaşık dokuz ay bir bankada çalıştı. 1907 kışında yeniden Trieste'ye dönen Joyce, Berlitz School’da İngilizce öğretmenliği yaptı.

james joyce

Dublinliler, 1914’te Birleşik Krallık'ta yayımlandı. 1915’te tek oyunu olan Sürgünler’i kaleme aldı. Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi adli otobiyografik romanı ise 1916’da yayımlandı. Aynı sene içerisinde Joyce ve ailesi Zürih’e taşındı.

Yoksulluk içinde yaşadıkları Zürih’te en önemli eseri olan Ulysses, Little Review adlı bir Amerikan dergisinde dizi halinde yayımlanmaya başladı. Dizileştirme 1918’de başladı fakat kitap hakkında dava açılması sebebiyle 1920 yılında diziye ara verildi. Ulysses kitap olarak ilk defa 1922 yılında Paris’te basıldı. Homeros'un Odysseia'sı üzerine kurulu olan ve pek çok yeni tekniğin kullanıldığı bu roman, yayınlandığı dönemde büyük yankı getirmiştir.

jamesjoyce

İki büyük savaş arasında Paris’te kalan Joyce, Finnegans Wake üzerinde çalıştı ve roman, 1939 yılında basıldı. İrlandalı yazar, 13 Ocak 1941’de hayatını kaybetti. Portre’nin ilk taslağı olan Stephen Hero yazarın ölümünden sonra, 1944’te basıldı. İlk basımı birçok dizgi yanlışı barındıran Ulysses’in aslına uygun olarak basılması 1984’te gerçekleşti. Ulysses'in Türkçe çevirisini Nevzat Erkmen yapmıştır. Bu haliyle 1996’da basıldı.

ESERLERİ

  • Dublinliler
  • Sürgünler
  • Giacomo Joyce
  • Sanatçının Mektupları
  • Oda Müziği (Şiirler)
  • Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi
  • Ulysses
  • Finnegans Wake

jamesjoyce

EN GÜZEL JAMES JOYCE SÖZLERİ

İşte James Joyce’a ait kısa ve anlamlı sözler. Siz de yorum yaparak James Joyce’un sevdiğiniz sözleri bizimle paylaşabilirsiniz.

- Dünya denen bu kokuşmuş çöplükte her şeyden şüphe edebiliriz; bir annenin sevgisi hariç.

- Geçmiş veya gelecek yoktur; sadece sonsuz bir şimdi vardır.

- Yanlışların keşfin kapılarıdır.

- Kalbim baya sakin şimdi. Geri döneceğim.

- Tarih benim uyanmaya çalıştığım bir kabustur.

- Kaçtığını sanırsın ve kendine çarparsın. En uzun dönüş yolu eve en kısa yoldur.

- Cennetin krallığının, zorbalıktan acı çektiğini unuturuz, ki cennetin krallığı kadınlara benzer.

- Öyle görünüyor ki, hiçbir insan, benim ruhuma senin durduğun kadar yakın durmadı.

- Hayat, kötü bir kitabı okumayacak kadar kısadır.

- Hatalar, yeni keşiflere açılan kapıdır.

- Bir hayalden uyanmak en az doğmak kadar acı verir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.