İrlanda Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Bilgiler

Kuzeybatı Avrupa'da yer alan İrlanda Cumhuriyeti'nin kültürü, yasaları, yaşayış biçimleri ve tarihine dair oldukça şaşırtıcı bilgileri bir araya getirdiğimiz bu içeriğimize mutlaka göz atmalısınız.
İrlanda Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Bilgiler

İrlanda Hakkında Şaşırtan İlginç Bilgiler

Sınırları batıda Atlas Okyanusu’yla, doğuda İrlanda Denizi’yle, güneydoğuda St George Kanalı’yla ve güneyde Kelt Denizi ile çizilmiş İrlanda Kuzeybatı Avrupa’da yer almaktadır. Bizler bu içeriğimizde İrlanda Cumhuriyeti ile ilgili ilginç ve gerçek bilgileri sizler için bir araya getirdik. 

irlanda-hakkinda.jpg


İki Resmi Dil Kullanılmaktadır

İrlanda'nın 2 resmi dili vardır. Bunlar İrlandaca ve İngilizcedir. Ülkede İrlandaca başta olmak üzere iki resmi dil konuşulurken, İngilizce herkes tarafından bilinmektedir. 


5 Milyona Yakın Nüfus!

4 milyon 760 bin nüfusa sahiptir ve 51.350 $ kişi başına düşen milli geliri vardır. 1800 yılında, İrlanda'nın nüfusu Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfusunun neredeyse 2 katıydı. 2000 yılına gelindiğinde Amerika'nın nüfusu İrlanda'nın nüfusunun 60 katı oldu. Avustralya nüfusunun %29'unu, Birleşik Krallık nüfusunun %21'ini, ABD nüfusunun %12’sini, Kanada nüfusunun %12'sini, Yeni Zelanda nüfusunun %12'sini, Arjantin nüfusunun %2'sini İrlandalılar oluşturur.


İki Mezhebin Barışı Bayraklarında!

İrlanda bayrağındaki yeşil renk Katolikleri, turuncu renk ise Protestanları temsil eder. Beyaz renk de iki mezhep arasındaki barışı temsil eder. İrlanda bayrağı Fildişi Sahili bayrağı ile karıştırılır.

irlanda-bayragi.jpg


İrlanda’nın Uğurlu Sembolleri

İrlanda'nın sembolleri Üç Yapraklı Yonca, Arp ve Kelt Haçı’dır.Üç yapraklı yonca ve arp İrlanda'nın tescilli ticari markasıdır. 3 yapraklı yoncanın her bir yaprağı "Baba"-"Oğul"-"Kutsal Ruh"u temsil eder.

irlanda’nin-ugurlu-sembolleri.jpg


Dünyanın En Büyük Neolitik Alanı

Bilinen en eski yerleşim yeri İrlanda'da keşfedilmiştir. Bulunan insan kalıntıları 12.800 yıllıktır. Ceide Fields dünyanın en kapsamlı Neolitik alanıdır ve 6.000 yaşındadır.


Kaydedilen En Eski Güneş Tutulması

İrlanda'da kayalarda tam olarak M.Ö. 30 Kasım 3340’da gerçekleşmiş bir güneş tutulması resmedilmişti. Kayalardaki bu oymalar, kaydedilen en eski güneş tutulması olma özelliğini taşıyor. Newgrange Avrupa'nın en iyi korunmuş anıt mezarıdır. Tarihi M.Ö. 3200 yılında dayanır. Anıtın merkezinde dünyanın en eski 'Güneş Gözlemevi' bulunmaktadır.


Dublin’i Vikingler Kurdu

Dublin'i 840 yılında Vikingler kurmuştur. İrlanda'daki Viking dönemi, kimilerince "zengin Kelt kültürünün baltalandığı bir zaman dilimi" olarak değerlendirilse de, "Vikinglerin Dublin şehrinin kurucusu olduğu, gemicilik teknikleri ve ticaretin gelişmesi gibi konularda bölgeye önemli katkılarda bulunduğu" yaklaşımı da kabul görmektedir. 

dublin’i-vikingler-kurdu.jpg


Kendilerine Kelt Diyorlar

İrlandalılar Kelt soyundan geldikleri için kendilerine "Kelt" derler. Bu onlar için övünç kaynağıdır. Keltler, tarih öncesi ve ilk çağ döneminde yaşayan Avrupa kavimlerinin bir bölümüdür.


Bizden Önce Türk Kelimesini Kullandılar

Günümüzde Orta-Batı Anadolu'yu kapsayan Anadolu ismi konmadan önce "Galatea" denen bölgede de yaşamışlardır. Yaygın olan ama kanıta ihtiyaç duyan bir iddiaya göre Keltler Galatea'nın bir şehrine "Türkiye" adını vermişlerdir. Yani yaşadığımız topraklarda bizlerden önce "Türk" kelimesi kullanılmıştı. Tabi iddiadan öteye gidemese de İrlandalılar Türkler'i adeta akraba gibi görürler.


Temel Gıda Maddesi Patates!

İrlanda, 1845-1852 yılları arasında büyük kıtlık yaşamıştır. O yıllarda halkın temel gıda maddesi patatesti… Patateslere bulaşan mantar hem ekili olan hem de depolanmış patateslerin tamamını yok etti. Bu nedenle İrlanda halkı 7 yıl boyunca açlık çekti.

temel-gida-maddesi-patates!.jpg


Abdülmecid Yardıma Koştu

İngiliz egemenliğindeki İrlanda'ya dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid yardımda bulunmaya karar vermiştir. Osmanlı'nın İrlanda halkı için 5.000 £ yardımda bulunmak istediği İngiliz hükümetine bildirilmiş fakat bu yardım talebi Kraliçe Victoria'nın bile kendi vatandaşlarına 2.000 £ yardımda bulunduğu gerekçesiyle geri çevrilmiştir. Yapılmak istenen yardımın 1.000 £'e düşürülmesini rica eden İngilizler'in bu isteğini kabul eden Sultan Abdülmecid, 1.000 £'nin yanı sıra 4.000 £ değerinde buğdayı da gemilerle İrlanda'ya göndermiştir. İngiliz hükümeti ve İrlanda halkı yardımlarından dolayı Padişah'a teşekkür mektubu yollamışlardır.


Kıtlıktan Amerika’ya!

Yaşanan büyük kıtlığın sonucunda 1 milyon insan hayatını kaybederken, 1 milyonu da başka ülkelere göç etmiştir. İrlanda nüfusu 7 yılda %25 azalmıştır. İrlandalılar, kıtlık zamanında "Tabut Gemi" adını verdikleri gemilerle Amerika'ya 8 haftada ulaşmışlardır. Gemilere bu adı vermelerinin sebebi ise İrlandalılar'ın birçoğunun Amerika'ya varmadan açlıktan veya hastalıktan hayatını kaybetmiş olmalarıdır. Büyük Kıtlık’tan önceki 8 milyonluk nüfusa bugün bile hala ulaşılamamıştır.


El Yazması Kur’anlara Sahipler

Chester Beatty kütüphanesinde Osmanlı'ya ait orijinal minyatürler, el yazması Kur'an'lar bulunuyor.

el-yazmasi-kur’an.jpg


Sarayda Sürekli Yanan Işık!

Cumhurbaşkanlığı sarayında sürekli yanan bir ışık vardır. Bu ışık ülke dışında yaşayan yaklaşık 80 milyon İrlandalı'ya "Burası sizin eviniz, kapımız her zaman açık" mesajı vermektedir.


İrlandalı Önemli İsimler

Amerika Birleşik Devletleri; John Kennedy, Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton gibi 22 İrlanda kökenli Başkanla yönetilmiştir. Hatta Barack Obama da anne tarafından İrlanda kökenlidir. Amerikan devlet başkanlarının Washington'daki resmi ikametgahı olan "Beyaz Saray" İrlandalı James Hoban tarafından tasarlanmış ve yine James Hoban nezaretinde inşa edilmiştir. Akademi Ödülleri'nde dağıtılan Oscar heykelciğinin tasarımcısı İrlandalı Sanat Yönetmeni Cedric Gibbons’dur. Ayrıca Cedric Gibbons 11 kez Oscar ödülüne layık görülmüştür. Denizaltı, İrlandalı John Philip Holland tarafından icat edilmiştir. İrlandalı mucit Louis Brennan Dünyanın ilk güdümlü füzesi sayılan "Tel Güdümlü Torpido"yu ve uzaktan kontrollü insansız helikopteri icat etmiştir.

irlandali-onemli-isimler.jpg


Boykot Buradan Geliyor!

Kişi, topluluk veya ülkeyle, amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme anlamına gelen "BOYKOT" kelimesinin kökeni İrlandalı Kaptan Charles Boycott'ın soyadından gelir.


Doğal Kızıllık

Dublin Avrupa'nın en genç yaş ortalamasına sahip kentidir. Şehrin yaklaşık %50'si 25 yaşın altındadır. İrlanda nüfusunun %9'u doğal kızıllardan oluşur. İrlandalılar Avrupalılara göre daha sıcakkanlı ve dost canlısıdırlar. BBC'nin 2003 yılında yapmış olduğu ankete göre İrlanda, Avrupa'nın en mutlu ülkesidir. İrlandalıların, diğer Avrupalılara kıyasla aile bağları daha güçlüdür ve daha gelenekçidirler.

dogal-kizillik.jpg


Çayda 3. Birada 2. Millet

İrlandalılar dünyada en çok çay tüketen 3. millettir. Birincinin kim olduğunu söylememize gerek yok sanırım… :) Bir İrlandalı yılda ortalama 131.1 litre bira tüketir. Bu ortalamayla İrlandalılar Çekler'den sonra dünyada en çok bira tüketen 2. millettir. İrlandalılar'ın favori içkileri İrlanda'nın dünyaca ünlü birası Guinness'dir. Fakat Guinness, İrlanda'ya özgü olmasına rağmen Nijeryalılar İrlandalılar'dan daha çok tüketirler. Ayrıca her yıl basılan ve hem insanlar tarafından kırılan hem de doğanın aşırılıklarının neden olduğu dünya rekorlarını barındıran bir referans kitabı olan "Guinness Rekorlar Kitabı" da bu ünlü siyah biranın üreticisi tarafından hazırlanmaktadır.


Guinness Rekorlar Kitabı

Çok içince iddialaşmaya başlayan İrlandalılar, bu iddialarda kimin haklı olduğu konusunda anlaşamayınca kavgalar kaçınılmaz oluyormuş. Bunu önlemek için Guinness firması en çok bahse girilen konuların cevaplarının olduğu bir kitabı bastırmış ve barlara dağıtmış. Sonra da bu iş gelişmiş ve "Guiness Rekorları" ortaya çıkmış. Guinness Rekorlar Kitabı en çok satan kitap serisi dünya rekoruna sahiptir ve Amerika’da en çok çalınan kitap özelliğini taşır.

guinness-rekorlar-kitabi.jpg


En Seksi Erkekler Bu Milletten

İrlandalılar, Amerikalı erkekler tarafından en seksi millet seçilmiştir.

en-seksi-erkekler.jpg


Boşanmak İçin 4 Yıl Ayrı Yaşamak Şart!

1995 yılına kadar İrlanda'da boşanmak yasaktı. Fakat günümüzde de çiftlerin boşanmak için 4 yıl ayrı yaşamaları gerekmekte…


24 Saatliğine Yasal Uyuşturucu

İrlanda yasalarında "yanlışlıkla" oluşan açık nedeniyle ekstacy de dahil birçok uyuşturucu 24 saatliğine yasal olmuştur. Hükümet yetkilileri ortaya çıkan yasal boşluğun suistimal edilmemesi için uyarıda bulunmakla yetinmiştir.

24-saatligine-yasal-uyusturucu.jpg


Borçlu Doğan Bebekler

İrlandalılar kişi başına düşen dış borç ortalamasına göre en borçlu 2. millettir. Bir İrlandalı 515 bin $ borçla doğuyor.

 

NeOldu.com / Bilgi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.