Havayı Temizleyen Vakum Kulesi

Hollandalı uzmanlar hava kirliliğinin daha ileriki boyutlara taşınmaması için 1 saat içerisinde 30 bin metreküp havayı temizleyebilen vakum kulesini inşa etti.
Havayı Temizleyen Vakum Kulesi

Teknolojideki gelişmeler sadece iyi yönde olmuyor. Gelişen fabrikalar, araçlar ve sanayi hava kirliliğine neden oluyor. İnsanoğlunun doğayla mücadelesi, ağaçları da yok etmesiyle birlikte git gide artıyor. Kesilen ağaçlar nedeniyle hava kirliliği de artıyor.

Hava kirliliği üzerinde araştırma yapan Hollandalı Delft Teknoloji Üniversitesi araştırma ekibi geliştirdiği yeni sistemi Avrupa Nano Çözümleri adındaki yeşil enerji şirketine sundu. İkili grubun ortaklaşa yaptığı çalışmada ortaya çıkan yeni hava temizleyen vakum Hollandalı tasarımcı Daan Roosegaard tarafından kule şeklinde tasarlanarak Rotterdam Parkı’nın ortasına konuldu.

Havayı Temizleyen Vakum Kulesi

7 metre yüksekliğinde olan kule 1 saatte ortalama 30 bin metre küp havayı rahatlıkla temizliyor. Bir günlük çalışmanın ardından ise bir mahalleye yetecek temiz havayı üretebiliyor.

Vakum havadaki duman partiküllerini iyonize ediyor. Daha önce de böyle çalışma prensibine sahip üretilen vakumlardan farkı ise kulenin ürettiği hava içerisinde ozon gazı bulunmaması. Bunu ise kirli hava partiküllerine negatif elektrik değil pozitif elektrik yükleyerek sağlıyor. Böylece oluşturulan temiz hava içerisinde ozon değil pozitif enerji bulunuyor.

Havayı Temizleyen Vakum Kulesi

Öncelikle kirli hava kulenin üst bölmesinden aşağıya doğru çekiliyor. Bu esnada 15 mikrometre’den daha küçük olan parçacıklara pozitif elektrik yüklemesi yapılıyor. Bu sayede hava temizleniyor ve kulenin alt kısmından parktaki alana yayılıyor.

Sistemi geliştiren mühendisler yeni sistemin hastanelerde ve yol kenarlarındaki parklarda çok kullanışlı olacağını belirtti.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.