Hatay'da Yemeden Dönmemeniz Gereken 25 Meşhur Lezzet

Kültürel zenginliğini mutfağına da yansıtan Hatay'a gittiğinizde tatmanız gereken yöresel lezzetleri sizin için listeledik. İşte o yemekler...
Hatay'da Yemeden Dönmemeniz Gereken 25 Meşhur Lezzet

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel mozaikleriyle ön plana çıkan Hatay, hala birbirinden farklı ırkların ve dinden insanların huzurla yaşadığı bir şehir. Gaziantep'ten sonra 2017 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler alanında ''Gastronomi Şehri'' olarak yer alan Hatay, saymakla bitmeyen lezzetleriyle turist olarak gidenlerin aklını başından alıyor.

''Hatay'da ne yenir?'', ''Hatay'ın neyi meşhurdur?'', ''Hatay'ın yöresel yemekleri nelerdir?'' ve ''Hatay'dan dönüşte hangi lezzetler alınır?'' gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu içeriğimiz, şehre gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken tatlardan oluşuyor.

Tepsi Kebabı

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın en meşhur lezzetleri arasında yer alan tepsi kebabı, yiyen herkesin beğenisini kazanıyor. Yöre halkı tarafından sini kebabı da denilen tepsi kebabı, dana ve koyun eti karışımından hazırlanıyor. Odun ateşinde pişirilen bu enfes lezzet, sarımsak ve baharatlarla tatlandırılıyor.

Künefe

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Herkesin bayıl bayıla yediği künefe, Hatay'ın meşhur tatlısıdır. Dünya'nın ilk peynir tatlısı olduğu bilinen künefe, tuzsuz peynir, kadayıf, fıstık ve şerbetin bir araya gelmesinden oluşuyor. Türkiye'nin hemen her yerinde künefeciler bulabilmek mümkün olsa da gerçek lezzet için Hatay'a gelmeniz gerekiyor.

Fellah Köftesi

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan fellah köfte, şehirde en sevilen yemeklerden biri. İnce bulgurla hazırlanan ve küçük yassı top şekilleri verildikten sonra haşlanan fellah köftesi, Hatay'ın biber salçası, sarımsağı ve yoğurduyla buluşarak karşı konulamaz bir lezzette dönüşüyor. Hatay'da yöresel lezzetler sunan lokantalarda bulabileceğini bu yemek, şehre gittiğinizde mutlaka tatmanız gerekenler arasında.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fellah Köftesi Tarifi

Hatay İçli Köftesi

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan içli köfte, Hatay'da da çok fazla yapılıyor. Hatay'ın meşhur lezzetlerinden biri olan içli köfte, iç harcıyla diğerlerinden ayrılıyor. İçinde ince ince doğranmış etlerin bulunduğu bu içli köfte, Hatay'da ne yenir diye düşünenlerin tatması gereken bir lezzet.

Kağıt Kebabı

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın meşhur lezzetleri arasında bulunan kağıt kebabı, etin satırdan geçirilmesiyle hazırlanıyor. Maydanoz, biber, soğan, sarımsak, biber ve 72 farklı baharatla hazırlanan kağıt kebabı, kağıt üzerinde taş fırında pişiriliyor. Piştikten sonra pidelerle servis edilen bu lezzet, Hatay'da yemeniz gereken yemekler arasında bulunuyor.

Kaytaz Böreği

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın yöresel lezzetleri arasında bulunan kaytaz böreği, hem çay saatlerinde hem de akşam yemeklerinde çok fazla tercih ediliyor. Görüntü olarak fındık lahmacunu anımsatan bu lezzet, özel kıymalı harcıyla dikkat çekiyor. Hatay'da şehre özgü bir şeyler yemek istiyorsanız kesinlikle denemeniz gereken kaytaz böreği, tek kişilik porsiyonlar halinde hazırlanıyor.

Katıklı Ekmek

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'a özgü yöresel lezzetlerden biri olan katıklı ekmek veya bir diğer adıyla biberli ekmek, sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar günün her öğünü tüketilebiliyor. İncecik açılan hamurun üzerine acı biber, salça, baharat ve çökelek eklenerek hazırlanan bu lezzet, Hataylılar tarafından çok seviliyor.

Belen Tava

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken yöresel yemekler arasında bulunan Belen tava, adını Belen ilçesinden alıyor. Kuzu eti, soğan, biber, sarımsak, kekik ve baharatlarla hazırlanan bu yemeği Hatay'da hemen her restoranda bulabilmek mümkün.

Muhammara

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'da kahvaltıların baş kahramanı olan ve akşam yemeklerinde de sıkça tüketilen muhammara, aslında ana vatanı Suriye olan bir lezzet. Hatay ve çevresinde sıkça yapılan bu lezzet, bayat ekmek, sarımsak, ceviz içi ve salça ile hazırlanıyor. Acuka olarak da anılan muhammara, et yemeklerinin yanında da güzel gidiyor.

Firik Pilavı

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın meşhur yemeklerinden biri olan firik pilavı, bol tavuk etiyle hazırlanıyor. Firik, bulgur, nohut ve dereotunun birleşimiyle ortaya çıkan bu lezzet, hemen her restoranda bulunabiliyor. Genellikle Gaziantep ile adı anılan firik pilavı, Hataylılar tarafından da sıkça yapılıp yenen yemekler arasında bulunuyor.

Ispanak Borani

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve et sevmeyenlerin şehirde bayılarak yiyecekleri ıspanak borani, pirin., nohut, ekşi sos, yoğurt, ceviz ve ıspanakla hazırlanıyor. Üzerine tereyağı gezdirilerek hazırlanan bu lezzet, Antakya'da denemeniz gereken yemekler arasında bulunuyor.

Şeyh Mualla

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Patlıcan, yeşil mercimek, domates, kapya biberi, sos ve birçok baharatın birleşimiyle ortaya çıkan şeyh mualla, Hatay'a özgü yöresel yemekler arasında bulunuyor. Alışılagelmiş patlıcan yemeklerinden oldukça farklı olan bu lezzet, Antakya'ya gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken yemekler arasında yer alıyor.

Kumbursiye Çorbası

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın yöresel çorbaları arasında bulunan kumbursiye çorbası, kuzu eti, arpacık soğan ve nohudun bir araya gelmesiyle damak çatlatıyor. Antakya mutfağından önemli bir değere sahip olan bu çorba, üzerine dökülen tereyağında yanmış nane ile servis ediliyor.

Humus

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Nohut, tahin ve sumağın güçlerini birleşerek ortaya koydukları bu enfes lezzet, Hatay mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Hemen hemen bütün Ortadoğu mutfağında önemli bir yer edinen humus, Antakya sofralarında her zaman baş köşede yer buluyor.

Antakya Kömbesi

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'da çayınızın yanına eşlik edecek bir lezzet olan kömbe, bir nevi kurabiyedir. Mahlep, tarçın, karanfil, damla sakızı, yenibahar ve zencefil gibi baharatların birleşerek ortaya koyduğu bu enfes lezzet, Hatay'a gidildiğinde hem yenilmesi hem de dönüşte eve götürmek için alınması gereken tatlar arasında yer buluyor.

Nar Ekşisi

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın lezzetlerinden bahsedip nar ekşisini atlamak olmaz. Nar ekşisi denildiğinde akla ilk gelen şehir olan Hatay, bu lezzeti hemen hemen bütün yemeklerinde kullanıyor. Şifa deposu olarak bilinen nar ekşisini Hatay'da en orijinal haliyle bulabileceğiniz için kesinlikle sevdiklerinize hediye olarak alabilirisiniz.

Zahter Salatası

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın yöresel lezzetleri arasında yer edinen zahter salatası, genellikle et yemeklerinin yanına sunuluyor. Zahter, soğan, nar ekşisi, zeytin yağı ve farklı baharatlarla kolayca hazırlanan bu salata, kendine özgü hoş aromasıyla tek başına bile yenilebilecek bir lezzette.

Oruk

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

İçli köftenin tepsideki hali diyebileceğimiz oruk, Hatay'da en sevilen yemekler arasında bulunuyor. İnce bulgurla hazırlanan, alt ve üst taban kısmının ortasına konulan kıymalı iç harçla enfes bir lezzet olan oruk, taş fırında pişiriliyor. Antakya'ya gittiğinizde tatmanız gereken bu lezzet, Hatay'ın meşhur yemekleri arasında bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Oruk Tarifi

Mütebbel

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Közlenmiş patlıcan, limon suyu, nar ekşisi ve tahin gibi oldukça zıt tatların birleşimiyle ortaya çıkan mütebbel, Lübnan mutfağından Hatay'a geçmiş lezzetler arasında bulunuyor. Özellikle kebapların yanına oldukça güzel bir eşlikçi olan mütebbel, Hatay'a gittiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Kireçte Kabak Tatlısı

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'ın meşhur tatlıları arasında yer alan kireçte kapak tatlısı, bildiğimiz kabak tatlısından oldukça farklı hazırlanıyor. Kireçte bekletilerek hazırlanan bu tatlı, dışı çıtır içi yumuşacık olduğundan dolayı yiyenlerin beğenisini kazanıyor.

Tuzda Tavuk

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'a özgü yöresel yemekler arasında bulunan tuzda tavuk, ağır ağır piştiğinden dolayı oldukça lezzetli oluyor. İçine önce iç pilav doldurulup ardından tuzla kaplanarak pişirilmeye bırakılan tavuk, Hatay turunuzda kesinlikle denemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Antakya Döneri

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Bütün yediğiniz dönerleri unutturacak derecede lezzetli olan Antakya döneri, sosuyla hafızalarda yer ediniyor. Lavaşa sarılan tavuk dönere özel sos eklenerek hazırlanan bu lezzet, özellikle acı sevenlerin beğenisini kazanıyor.

Sürk

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'da kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında bulunan sürk, taze ot ve baharatlarla yoğrulan çökeleğin güneşte kurutulması olarak biliniyor. Hataylıların severek yediği bu lezzet, kimine göre ağır koksa da tadına bakınca fikirleri değişiyor. Hatay'dan dönüşte evinize de götürmenizi önerdiğimiz sürk, Hatay'a özgü yemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Zeytin Üfelemesi

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Antakya'da denemeniz gereken yöresel lezzetler arasında bulunan zeytin üfelemesi, kırma yeşil zeytinle hazırlanıyor. Hatay'da özellikle kebapçılarda meze olarak sunulan bu lezzet, domates, maydanoz, kuru soğan, kırmızı biber ve baharatlarla yapılıyor.

Ekşi Aşı

Hatay'ın Meşhur Lezzetleri

Hatay'da çorba olarak tüketilen ekşi aş yemeği, aslında ana yemek olarak yenebilecek kadar doyurucu bir lezzet. Bulgurdan hazırlanan köftelerin misket haline getirerek salçalı, nar ekşili ve naneli suda haşlanmasıyla yapılan bu yemek, Hatay gezinizde tadına bakmanız gereken lezzetler arasında yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hatay'da Gezilecek YerlerHatay'ın En İyi Otelleri
Hatay Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hatay'ın ünlü yiyeceği nedir?

Hatay'ın en ünlü yemeği olarak bilinen tepsi kebabı, zırhtan geçirilen etle hazırlanıyor.

Hatay lezzetleri nelerdir?

Hatay'ın meşhur lezzetleri arasında; Hatay Tepsi Kebabı, Künefe, Fellah Köftesi, Hatay İçli Köftesi, Hatay Usulü Kağıt Kebabı, Kaytaz Böreği, Katıklı Ekmek, Belen Tava, Muhammara, Firik Pilavı, Ispanak Borani, Şeyh Mualla, Kumbursiye Çorbası, Humus, Antakya Kömbesi, Nar Ekşisi, Zahter Salatası, Oruk, Mütebbel, Kireçte Kabak Tatlısı, Tuzda Tavuk, Antakya Döneri, Sürk, Zeytin Üfelemesi ve Ekşi Aşı Hatay'ın yöresel yemekleridir.

Hatay sokak lezzetleri nelerdir?

Hatay'ın sokak lezzetleri arasında; züngül, Şam tatlısı, cevizli, sarı bülbül, şerbet ve yazın haytalı Hatay'da bulabileceğin yöresel sokak lezzetleridir.

Hatay neyle ünlüdür?

Hatay'ın ünlü lezzetleri arasında; tepsi kebabı, öcce, oruk, içli köfte, kabak borani, kıbbıl nane, zahter, zeytin, zeytinyağı, nar ekşisi ve biber salçası Hatay'da tatmanız gereken yöresel lezzetlerdir.

Hatay'ın meşhur tatlısı nedir?

Hatay'ın meşhur tatlısı olarak bilinen künefe, yörede bayramların ve ramazanın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor.

Hatay'ın hangi meyvesi meşhur?

Hatay'ın meşhur meyvesi olan zeytin, hem üretim hem tat olarak ön plana çıkıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum