Ömür Uzatan Hamsinin Faydaları Nelerdir?

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde yaşayan balık türlerinin başında hamsi gelir. Peki hamsinin faydaları nelerdir, nasıl yenmelidir?
Hamsinin İnsan Sağlığına Faydaları
Balık insanların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Soğuk su balıkları içerisindeki Omega 3 denilen, insanı her türlü hastalıktan koruyan, zeki olmasını sağlayan vitamin ülkemizdeki balıklarda az miktarda bulunuyor. Bunun için balığı çok tüketerek bu açığı kapatabiliriz. Karadeniz bölgesindeki insanların uzun ömürlü ve sağlıklı olmaları tesadüf değildir. Ülkemizde ve Karadeniz'de en çok bulunan hamsi balığının insan sağlığı üzerinde de birçok faydası vardır.
İşte adeta insanın ömrünü uzatan hamsi balığının faydaları;
1. Hamsinin içinde B, B2, B6 ve B12 vitaminlerini barındırmasıyla birlikte vücudumuza tam destek sağlanıyor.
2. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu engelliyor. İçerisinde bulunan Omega-3 yağı sayesinde sağlığımız korunmaktadır.
3. İyotun bol olduğu balık olmasından dolayı tuz ihtiyacı hamsiyle karşılanabilir.
4. Hamsi kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.
5. Gözlerin gelişme duygusunu geliştirerek bulanık görmeyi ve gözde oluşacak kataraktı engelliyor.
6. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanların en ideal besin maddesi olan hamsi, D ve A vitaminleri yönünde oldukça zengindir. Hamsi etinde magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot ve fosfor, sodyum bulunur.
7. Hamsi kötü kolesterolü düşürür ve kan basıncını ayarlar, kalp ritim bozukluğunu ciddi oranda önler. Kanın damar çeperinde pıhtılaşmasını önler, migrene de iyi gelir. Depresyon ve stresi ortadan kaldırır.
8. Hamsi cilt için oldukça faydalı bir besindir. Cildi tazeler ve parıl parıl yapar. Saçlarınızı daha dolgun ve parlak gösterir. Deri, saç ve tırnak sağlığı için hamsi tüketilmelidir.
9. Balık yiyen insan şişman olmaz derler. Fakat bu durum kızartma olarak olmadık zamanlarda tüketilirse tam tersi olur. Yağda kızartma şeklinde değil de balığın fırında pişirme şeklinde olması daha iyidir.
Hamsi Nasıl Pişirilmeli?
Hamsiyi pişirirken haşlama ve yemeklere katılması daha fazla fayda sağlıyor. Hamsinin kızartılması durumunda faydasının yağına gitmesinden dolayı etkisi azalır. Hamsi tuzlanmadan ve taze şekilde tüketilmesi halinde daha fazla yarar sağlar. Kolay sindirildiği için yedikten sonra herhangi bir ağırlık çökmez.
Sağlıklı yaşamak istiyorsanız haftada en az bir porsiyon balık yemeniz şart.
Bayat Hamsiyi Anlamanın Püf Noktası
Havalar yavaştan yavaşa soğumaya başladı. Balık avcılığı ile yasağın kalkmasıyla, balıkçılar Bismillah diyerek sabahın erken saatlerinde balık avına çıkmış bulunmaktalar. Bizler de rastgele diyelim bereketli olsun.
Hamsi, daha çok Karadeniz kıyılarında yaşayan küçük boylu bir balıktır. Uzunluğu 10-12 cm. Vücudu ince pullarla kaplıdır. Sırtı canlıyken yeşil, ölürken mavi ve bayatken ise siyahlaşır. O zaman taze hamsiyi bayat hamsiden bu özelliği ile ayırt edebilirsiniz. Ayrıca bayat hamsi, cansızdır.
UYARI!
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
Benzer İçerik Önerileri | |
---|---|
Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir? | Evdeki Balık Kokusu Nasıl Giderilir? |
- Yorumlar 1