Güneş Çarpması Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Son günlerde güneşin yakıcı etkisini daha da artırması güneş çarpması problemlerini ortaya çıkardı. Peki güneş çarpmasından korunmak için neler yapmalıyız?
Güneş Çarpması Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Güneş Çarpması Nedir?

Yaz aylarının gelmesiyle güneş de etkisini artırdı. Sıcak havadan ve güneş ışınlarından korunmayanlar güneş çarpması problemiyle karşılaşıyor. Bugünlerde güneş çarpması şikayetiyle hekime başvuranların sayısı artıyor. 

Uzmanlar, güneş çarpmasının insanların baş bölgesine güneş ışınlarının uzun süre ve doğrudan etki göstermesiyle ortaya çıktığını belirtiyor. Eğer başınız açık bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalıyorsanız, bu problemle karşılaşmanız olasıdır.

Güneş Çarpması Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Güneş ışınlarının etkisiyle beyinde kan akışının arttığını ve kan dolaşımının bozuluyor. Güneş çarpması hadisesi özellikle 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri vatandaşlar, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan kişileri daha fazla tehdit ediyor.

Güneş Çarpmasının Belirtileri

Güneş Çarpması Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Güneş çarpması belirtileri arasında; baş ağrısı ve baş dönmesi, genel halsizlik ve bulantı, istifra etme (kusma), vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi, kalp ritminin bozulması, cildin kızarması ve kuru bir hal alması, nabzın hızlanması, solunumun düzensizleşmesi, kulaklarda istenmeyen sesler, vücudun çeşitli yerlerinde kramp yer alır.

Güneş Çarpması Sonrası Ne Yapılır?

Güneş Çarpması Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Güneş çarpması yaşayan bir bireye yapılması gereken ilk yardım yöntemleri vardır. Bu yöntemler yapıldığı taktirde güneş çarpması etkisini kaybeder, kişi kısa süre içerisinde eski haline geri döner. Peki güneş çarpması sonrasında ne yapılmalıdır? İşte yapılması gerekenler;

1. Kişiyi klimalı bir ortama veya en azından serin, gölgeli bir alana taşıyın ve gereksiz giysileri çıkarın.

2. Mümkünse, kişinin vücut sıcaklığını ölçün ve en azından 38.5 dereceye kadar soğutmak için ilk yardımı başlatın. Termometre yoksa da ilk yardıma başlayın!

3. Hastanın cildini bir sünger veya bahçe hortumuyla ıslatırken bir yandan da yelpazeleyerek serinletin.

4. Hastanın koltuk altlarına, kasık, boyun ve sırtına buz torbaları koyun. Bu bölgelerde cilde yakın kan damarları bulunduğu için, onları soğutmak vücut sıcaklığını azaltabilir.

5. Hastayı duşa sokun veya soğuk su küvetine daldırın.

6. Eğer kişi genç ve sağlıklı ise ve aktif bir şekilde egzersiz yaparken sıcak çarpması yaşadıysa vücudu soğutmak için buz banyosu kullanabilirsiniz.

Güneş Çarpmasından Korunma Yolları

Güneş Çarpması Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

Güneş çarpmasından korunmanın bazı yolları vardır. Bu yollara başvurulduğu taktirde güneş çarpması gibi bir sorun yaşamazsınız. Dışarıya çıkmadan önce mutlaka bu yöntemleri denemelisiniz.

İşte güneş çarpmasından korunma yolları şunlardır;

1. Bol, açık renkli ve pamuklu giysiler giyin.

2. Kendinizi geniş kenarlı bir şapka, güneş gözlükleri ve en az 30 faktörlü bir güneş koruyucu ile güneşin zararlı etkilerinden koruyun. Eğer yüzüyor ya da terliyorsanız güneş koruyucunuzu her 2 saatte bir yenileyin.

3. Bol sıvı tüketin.

4. Vücudunuzun nemini ve ısı yayma yeteneğini etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız özellikle dikkatli olun.

5. Park halindeki bir arabada evcil hayvanınız da dahil hiç kimseyi bırakmayın. Aracınız park edildiğinde, bir çocuğun içeri girmesini önlemek için kilitli tutun.

6. Günün sıcak saatlerinde yorucu aktiviteler yapmayın.

7. Vücudunuzun sıcak havaya uyum sağlaması birkaç hafta sürebilir. Yavaş yavaş alışın. Birden sıcağa maruz kalmayın.

8. Alkol ve kahve tüketiminizi sınırlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneşten Koruyan Mucizevi Güneş HapıGüneşin Cilde Etkisi ve Korunmamız Gereken UV Işınları

Güneş çarpması hangi organı etkiler?

Güneş çarpması sonucunda böbrek ve kalp yetmezliği, akciğerde ödem, koma hali görülebilir. Bu görülen belirtiler en etkili güneş çarpması belirtileridir. Özellikle erken tanı konmayan ve tedaviye geç kalınan güneş çarpmalarında bunlar görülebilir.

Güneş çarpması evde kaç gün sürer?

Güneş çarpması sıvı tedavisi uygulandığında ortalama 1 gün sürmektedir. Vücudun normale dönmesi ve hassasiyetin ortadan kalkması ise yaklaşık 1 haftadır. Kişinin kendine gelme süresi değişiklik gösterebilir.

Güneş vurunca ne olur?

Vücut sıcaklığı güneş çarpması ile birlikte 40 derecenin üzerine çıkar. Kusma, mide bulantısı gibi şikayetler başlar. Yoğun bir şekilde hissedilen kas ve eklem ağrıları meydana gelir. Ağrı ve cilt kuruluğu görülebilir.

Başımıza güneş geçtiğini nasıl anlarız?

Başınıza güneş geçtiğini belirtilere bakarak anlayabilirsiniz. Eğer sizde bulantı, baş ağrısı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybı varsa başınıza güneş geçmiş demektir.

Güneş çarpmasında ne içilir?

Güneş çarpmasında ayran içebilir, vücut ısısını düşürmek için yoğurdu vücudunuza sürebilir, soğuk su içerek vücut ısınızı düşürebilirsiniz. Soğuk içecekler tüketmek güneş çarpmasının etkisini düşürecektir.

Güneş çarpmasında ağrı kesici içilir mi?

Güneş çarpması durumunda ılık bir duş almanız, cildinizi nemlendirmenizi sağlayacak kremler kullanmanız, bol bol su içmeniz, parasematol içeren bir ateş düşürücü almanız iyi gelecektir. Alkol kullanmamakta önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum