Güncel Ekonomik Sorunlar

Otomotiv, inşaat ve turizm sektörleri bir ülke için önemli sektörlerdir. Bu yüzden özellikle bu sektörlerdeki sorunları bilmek gerekir.
Güncel Ekonomik Sorunlar

Otomotiv Sektörünün Önemi

Ekonominin hareketlenmesi için mal veya hizmetin bir noktadan diğer noktaya gitmesi önemlidir. Bir otomobilin satılması, vergi alınmasıyla devlete gelir sağlıyor. Bu yüzden otomotiv sektörü önemli bir sektördür.

Firma açısından montaj üretimi yapmak sorun değildir çünkü firma kâr maksimizasyonuna bakar. Ana malları ithal etmektense ülke içinde üretebilir mi, buna bakılmalıdır. Yan sanayi ürünleri şeklinde kullanılan mallar ülke içinde üretiliyor fakat kalite faktörü burara öne çıkıyor. İthal edilen mallar daha kalitelidir.

Otomotiv sektörünün önemini gösteren diğer bir unsur nüfustur. Otomobil sektöründe talep artıyor. Teknoloji ilerledikçe otomobil birim maliyeti düşmektedir. Türkiye'de fiyatın yükselmesi vergiye bağlıdır. Ekonomide hiçbir şey karşılıksız değildir.

Otomobil piyasası ne kadar gelişirse genel ekonomi konjonktürü de o kadar iyiye gider. Eğer otomobil fiyatları düşüyorsa ters giden bir şeyler var demektir.

Otomobil sektöründe istihdam da çoktur. Yan sanayi, servis, taşımacılık, sürücü kursları vb. istihdam yaratır.

otomotiv-sektoru.jpg

Otomotiv Sektörünün Sorunları

  • Vergi oranlarının yüksek olması. Vergi yükünün ağırlığı hem ticari araçlarda hem de diğerlerinde talep miktarını doğrudan etkiler. Fiyat farkı tamamen vergiden kaynaklanıyor. Bu, devlet açısından avantajdır. Devlet, belli dönemlerde otomobil talebini artırmak için vergi oranlarında indirim yapmaktadır. Bireylerin vergi indirimi beklentisi piyasada olumsuz etki yaratır. Bu da istikrarsızlığa yol açar. Kişiler satın almayı erteler.
  • Türkiye'de talep fazlası var. Gelir arttıkça ve vergi oranları düştükçe talep artacaktır. Ancak bu talebi karşılayacak yollar yetersizdir. Altyapı hazırlanmadan talep artırılırsa şu andaki gibi trafik sorunu oluşacaktır. Devletin uzun vadeli bir plan yapması gerekir. Hem özel sektörde hem de kamuda AR-GE yapılmalıdır. 
  • Otomotiv sektöründe çok fazla bürokratik işlem vardır. Bu, dünya stadartlarına göre fazladır.
  • Bir sorun da enerji sektörüdür. Satın alma maliyetini ve kullanma maliyetini etkiler.
  • Otomobil sektöründe faiz yüksek olduğu için kredi talebi çok düşüktür.
  • Dışa bağımlılık bir diğer sorundur.
  • Tasarım ve marka yaratmada da Türkiye çok geridedir.
  • Üretim bir diğer problemdir. Döviz kuru riskinden dolayı ithalattaki bu risk üretim maliyetlerine yansır.

Otomotiv Sektöründe Tasarım ve Marka

1. Grup: Hem marka hem teknoloji üretir.

2. Grup: Üretimle ilgili birçok girdisini ithal eden ve üretim yapan.

3. Grup: Hiç araç üretmeyip teknolojiyi ithal eden.

Türkiye 2. gruptadır. Araç üretimini ithalata dayalı yapıyor. 1. grupta olabilmek için özsermayenin çok yüksek olması gerekir. Türkiye bunu bildiğ için 2. grubun lideri olmak istiyor fakat Türkiye'de döviz riskinden dolayı üretim maliyetlerinin reel olarak artması tedirginlik yaratıyor.

Türkiye marka üretebilir ama teknoloji üretemez. Otomobil yapmak için patent haklarını satın almak gerekir veya farklı bir şey yapmak gerekir. Bu da çok zaman gerektirir. Türkiye giderlerini ithal ederek marka ile birlikte tasarım yapmalıdır.

İnşaat Sektörünün Önemi

Bu sektör ülkede yarattığı çarpma etkisinden dolayıçok önemlidir. Enerji, yollar, altyapı, hizmet, sağlık, eğitim gibi alt sektörler de gelişir. Turizm bile kimi zaman bir alt sektör olarak geçer.

Büyüme rakamı 1 birim artmışsa inşaat sektörü 2 birim büyümüştür. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde tarım, sanayi ve hizmetler sektörüne göre payı sürekli artmaktadır. Konut fiyatları sürekli yükseliyorsa konut arzı az, konut talebi fazladır. Konut artışı hanehalkına paralel olarak belli bölgelerde toplanmıştır. Bu bölgeler büyük şehirlerdir. Diğer yerlerde konut talebi fazladır. Konut fiyatları hep yukarı doğru esnektir.

İnşaat sektöründe vergi oranları yüksektir. Vergi oranlarının talep üzerindeki etkisi önemlidir. Türkiye'de konutu yatırım aracı olarak görüyoruz. Bu alandaki reel yatırımları artırıyoruz. En fazla inşaat sektöründe üretim yapılır.

insaat-sektoru.png

İnşaat Sektörürün Sorunları

  • Kamu ihaleleri sorunu. Kamu önemli yatırımları Türkiye'deki inşaat sektörlerine yaptırıyor fakat birçok firma ihaleyi kazandıktan sorna çoğu zaman istenilen kalitede inşaat yapılmıyor. Bu sorunun aşılması yine devlete düşüyor.
  • İnşaat sektöründe Türkiye'de bürokratik işlemler çoktur.
  • Uzman istihdam sayısı artırılmaya başlanmıştır. İnşaata kalite standardı geldi. Problem ise finansman satın almadadır. Konut kredileri faizleri yüksektir. Üretim ile ilgili olarak sorun da hep büyük firmaların elinde olmasıdır.
  • Bir diğer sorun sigortadır. Sigorta yapmaktan kaçınırlar. Devletin devreye girmesi gerekir.
  • Türkiye'de her geçen gün konut talebi artar fakat konut arzı hanehalkı artışı kadar artmaz. Bu yüzden konut arzı açığı oluşacaktır.

Turizm Sektörünün Önemi

İnşaat sektörü kadar olmasa da birçok alt sektörü harekete geçiren turizm sektörü bir ülke için son derece önemlidir. Turizm sektöründe önemli yapı değişikliğine gidildi. Turizm arz ve talebi de değişti. Geçmişe göre istihdam bakımından sorun olan nitelikli işgücü de gelişmeye başladı. Turizm sektörü ciddi anlamda istihdam yaratır.

turizm-sektoru.jpg

Turizm Sektörünün Sorunları

  • Özel sınıflu butik oteller, yeterli kriterler sahip olmadan alınan belgeler kaliteyi düşürür.
  • Turizm tesislerinin sınıflandırılmasında dünyaya kıyasla reklam yapılamamaktadır.
  • Fiyatlandırma ve konaklama sorunu vardır. Her şey dahil sistemi rekabette üstünlük sağlamak için yapılıyor. Fiyatlandırma ise dünya standartlarına göre düşüktür. Alternatif çok olduğu için yine rekabet edebilmek için yapıyor.
  • Türkiye'de bütün bölgeler turizme uygundur fakat belli bölgelerde yoğunlaşılıyor.
  • Vergi problemi var. 
  • Transfer sorunu mevcut. Bu alanda altyapının mükemmel olması gerekir.
  • Döviz riski mevcut.

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.