Görsel Bir Dil: İşaret Dili

İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'lik kısmı engelli insanlardan oluşmaktadır. Bu engellerden biri olan işitme veya konuşma engellilerin kullandıkları dil işaret dilidir. Konuşma ve işitme engelli insanların kullandıkları işaret dili, kendi aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dildir.
İşaret dili, ülkeden ülkeye farklılık gösteren aksan ve lehçelere sahiptir.
Türkiye'de işaret dilinin tarihi
Günümüzde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kullanılan İşaret Dili'nin (TİD) kökeni 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı Devleti’ne uzanmaktadır.
İlk işitme engelliler okulu yine Osmanlı döneminde II. Abdülhamit tarafından 1902′de kurulan Yıldız Sağırlar Okulu’dur. İşaret dilinin Osmanlı döneminde mahkemelerde kullanıldığına dair bilgiler vardır fakat işaret dili görsel bir dil olduğu için yazılı tarihte yaygın olarak kayıt altına alınmamıştır.
İşaret dilinin ana özellikleri
İşaret dilleri de sözlü diller gibi gramer yapısına sahiptir.
Her işaret dilinin kendine özgü gramer kuralları vardır. Her kavram için kullanılan işaretler kullanıcılar arasında ortaktır.
Her ülkenin kendi işaret dili vardır.
İşaret dilinin erken yaşta öğrenilmesi bir avantajdır.
- Yorumlar 1
- Görme Engelliler İçin Akıllı SaatGörme engelli kişiler için Dot Smartwatch isimli akıllı saat üretildi.04 Ağustos 2015 Salı 16:04