Geçmişten Günümüze 17 Karikatür Dergisi

Karikatürler çok tarihi bir kökene sahiptir. İşte geçmişten günümüze kadar gelmeyi başaran 17 karikatür dergisi.
Geçmişten Günümüze 17 Karikatür Dergisi

Mizah dergilerinin geçmişine bakacak olursak aslında çok eskilere gitmektedir. İşte geçmişten günümüze mizah dergileri... 

1. Diyojen (1869-1873)

Ermeni asıllı bir Osmanlı vatandaşı olan Teodor Kasap tarafından çıkartılan Diyojen ilk mizah dergisi olarak kabul edilmektedir. Osmanlıcadan önce Rumca, Ermenice ve Fransızca olarak da yayımlanan Diyojen, üç kez yayın hayatına ara vermek zorunda kalmış. Son sayısını ise 1873 yılında çıkartmıştır.

2. Kalem (1908-1911)

Salah Cimcoz ve Celal Esat Arseven’in önderliğinde Fransızca ve Türkçe olarak çıkartılan Kalem, sadece üç yıl boyunca yayımlanabilmiştir. 

3. Akbaba (1922-1977)

Politik sebepler nedeniyle yayın hayatına kısa aralar vermek zorunda kalsa da en uzun süre yayımlanan mizah dergisi olma özelliği taşıyan Akbaba, Yusuf Ziya Ortaç ve Orhan Seyfi Orhon tarafından kuruldu. Eleştiri yazıları, tiyatro oyunları, fıkralar, rüya tabirleri, genç fırçalar köşesi ve karikatürlerden oluşan içeriğe sahip olan dergi yabancı karikatüristlerin eserlerine de yer vermiştir. 

4. Markopaşa (1946-1947)

Markopaşa, sadece bir yıl çıkartılabildi fakat Markopaşa kapatıldıktan sonra yayın hayatına ­sırasıyla­ Merhumpaşa, Malumpaşa, Yedi­Sekiz Hasan Paşa, Hür Marko Paşa, Bizim Paşa, Ali Baba ve Kırk Haramiler adları altında devam etti. 

5. Tef (1954-56 / 1960-?)

Toplumcu bir bakış açısına sahip olan Tef Dergisinin kadrosunda Oğuz Aral, Turhan Selçuk, Ferruh Doğan gibi isimler yer alıyordu.

6. Gırgır (1972-…)

Oğuz Aral’ın liderlik ettiği Gırgır, bir dönemin en çok satan mizah dergileri arasında yerini almıştır. Gırgır, zaman zaman ara verse de halen yayın hayatına devam etmektedir. 

7. Çarşaf (1975-1992)

Erol Simavi tarafından çıkarılan Çarşaf, sadece sarı rengi ile dikkat çeken Gırgır’ın karşısına bir alternatif olarak çıkarılan dergilerden biridir. Dergi, 17 yıl yayımlandı. 

8. Fırt (1976-…)

Gıgır ile aynı düşüncelere sahip olan dergi, defalarca yönetim değiştirmesinden dolayı mizah dergisi anlamında etkisini tamamen yitirmiş durumdadır.

9. Limon (1985-1991)

Gani Müjde, Şükrü Yavuz ve Mehmet Çağçağ gibi isimlerin bir araya gelerek kurduğu dergi olan Limon, sert ve açık cinsellik, argo ve sol siyasetin kullanılması nedeniyle dönemin en çok okunan mizah dergilerinden olmayı başarmıştır. 

10. Hıbır (1989-1995)

Gırgır ekolünden gelen Hasan Kaçan, Latif Demirci, Ramize Erer ve Ergün Gündüz gibi isimlerden oluşan ekibi ve yayımlandığı 6 yıllık süre boyunca tam renkli olarak çıkması sonucunda okuyucuların dikkatini topladı. 

11. Avni (1990-1996)

Oğuz Aral’ın ünlü karakteri Avni’den yola çıkılarak hazırlanan derginin asıl çıkmasının nedeni, Aral’ın Gırgır dergisinin el değiştirmesi sonucu mevcut sahibiyle düştüğü anlaşmazlıktır. 

12. Pişmiş Kelle (1990-2001)

1990­-2001 yılları arasında Milliyet gazetesi bünyesinde dergi olarak yayımlanan Pişmiş Kelle, amatör çizerlere profesyonel çalışma olanağı sunduğu için günümüzün pek çok çizerinin çizerliğe ilk başladığı dergi olması açısından ayrı bir öneme sahiptir. 

13. Leman (1991-…)

Limon’un kapanmasının ardından kurulan Leman, politik ve kültürel figürlere sahip çıkarması nedeni ile kısa bir sürede popüler olmayı başardı ve hatta dergi olmanın ötesinde bir yayın grubuna dönüştü. 

14. L-Manyak (1996-2012)

Selçuk Erdem ve Bahadır Baruter’in kurduğu L­-Manyak, 16 yıllık yayın hayatına sahip olarak bugüne kadar aylık mizah dergisi olarak varlığını en uzun süre devam ettirebilen mizah dergisi olma özelliğine sahiptir. 

15. Lombak (2001-2009)

Kötü Kedi Şerafettin, Kunteper Canavarı, Cihangir’de Bir Ev, Zavallı Polat, Lombak Şehitleri, Tübitak, Prifesör Lepistes, İsmail, Tuğçe gibi çizgi roman eserlerine yer veren Lombak Dergisi, çıkış yıllarında iyi bir satış yakaladıysa da ilerleyen yıllarda çeşitli kopmalar yaşayarak enerjisini yitirdi.

16. Penguen (2002-…)

Metin Üstündağ, Bahadır Baruter, Selçuk Erdem ve Erdil Yaşaroğlu gibi Leman’dan ayrılan bir grup çizer ve mizah adamı tarafından yayım hayatına geçirilen Penguen, Eylül 2002’den bu yana her Çarşamba okurları ile buluşuyor.

17. Uykusuz (2007-...)

Yiğit Özgür, Ersin Karabulut, Oky, Umut Sarıkaya, Uğur Gürsoy ve Memo Tembelçizer tarafından kurulan Uykusuz, her Perşembe okuyucuları ile buluşuyor. Genç nesle daha yakın bir dille mizah yapması, muhalif duruşu sayesinde geniş bir okuyucu kitlesine sahip.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum