Fildişi Sahili'nde Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Fildişi Sahili Afrika'nın batısında yer alan tarihi ve turistik bir ülkedir. Ülke tabii güzellikleri, dini yapıları ve ulusal parklarıyla kıtanın en turistik yerlerinden biridir. Fildişi Sahili'nin gezip görmeniz gereken yerlerini sizler için araştırdık.
Fildişi Sahili'nde Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Batı Afrika'da bulunan Fildişi Sahili'nin başkenti Yamoussoukro'dur. Atlas Okyanusu'na kıyısı olan ülkenin sınır komşuları; Burkina Faso, Gine, Gana, Liberya ve Mali'dir. Yaklaşık 24 milyon nüfusun yaşadığı ülke, tam 322.463 kilometrekarelik yüzölçümü alanına sahiptir. Ülkenin ismi 1500'lü yıllarda bölgede yaşayan fillerin ticari amaçlarla dişleri için öldürülmesine istinaden 'Fildişi Sahili' olmuştur. 1960 yılında özgürlüğünü elde eden ülke ulusal parkları, tarihi mekanları ve turistik yerleriyle Afrika'nın önemli bölgelerindendir. Fildişi Sahili'nin gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.

 

Tai Ulusal Parkı

tai-ulusal-parki.jpg

Fildişi Sahili sınırları içerisinde bulunan ve Batı Afrika'da birincil yağmur ormanlarının son alanlarından birini içeren bir milli park alanıdır. 3.300 kilometrekarelik devasa bir sahayı içine alan Tai Ulusal Parkı, 1972 yılında bu statüyü elde etmiştir. 1978'de Tai Ormanları sebebiyle UNESCO tarafından biyosfer rezervi olarak tanınan ulusal park olive colobus maymunları, şempanze, leopar, cüce su aygırı, Cephalophus jentinki gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılara ev sahipliği yapması, geniş flora ve faunaya sahip olması nedeniyle de 1982 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. 

 

Banco Ulusal Parkı

banco-ulusal-parki.jpg

Ülkenin eski başkenti Abican'ın Attecoube ilçesi sınırları içerisinde bulunan tam 30 kilometrelik alanı kapsayan milli park alanıdır. Ülkenin birinci sınıf ormanlarına ev sahipliği yapan Banco Ulusal Parkı, doğaseverlerin Fildişi Sahili gezisindeki ilk duraklarından biridir. Mahogany, avodires, waffle gibi ağaç türleri içeren bölgede tatilcilerin konaklaması için birçok otel mevcuttur. Yemyeşil ormanların üzerine kurulmuş asma köprülerden geçerek etrafın manzarasını yukarıdan izlemenin tadını çıkarmalısınız.

 

Ehotile Adaları Ulusal Parkı

ehotile-adalari-ulusal-parki.jpg

105 kilometrekarelik alanı kapsayan milli park, Fildişi Sahili'nin d'Assinie ve d'Adiake yerleşim alanlarının yakınında bulunmaktadır. 1974 yılında milli park olarak ilan edilen bölgede birçok nehir bulunmaktadır. Deniz sahiline sahip olan milli parkın civarında 21 köy bulunmaktadır. 35 bin civarında nüfusun yaşadığı bölgede temel geçim kaynağı sulak alanlarda yapılan balıkçılıktır. 128 kuş türüne de ev sahipliği yapan ulusal park, Fildişi Sahili'nin görülmesi gereken yerlerinden biridir.

 

Basilica of Our Lady of Peace

basilica-of-our-lady-of-peace.jpg

Fildişi Sahilli'nin başkenti Yamoussoukro'da bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. 1985 ve 1989 yılları arasında ABD ve başka ülkelerden gelen yardımlarla inşa edilen bazilika, mimar Pierre Fakhoury tarafından tasarlanmıştır. Papa II. Jean Paul tarafından kutsanan ibadethane 1990 yılında hizmete açılmıştır. 30 bin metrekarelik alana kurulmuş olup tam 18 bin kişi kapasitelidir. Kubbe yüksekliği 158 metreyi bulan bazilika, Dünya'nın en büyük kiliselerinden biridir. Bu manevi yapı, Fildişi Sahili'nin gezilecek görülecek yerleri arasındadır.

 

Grand-Bassam Ulusal Kostüm Müzesi

grand-bassam-ulusal-kostum-muzesi.jpg

1893 ve 1902 yılları arasında Fransızların bölgedeki valilerinin ofisi olarak hizmet veren bir kuruma açılan müze, Fildişi Sahili bağımsızlığını kazandıktan sonra 1980 yılında açılmıştır. Adını bulunduğu Grand-Bassam kasabasından alan müze, ülkenin ulusal kostümlerinin sergilenmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gibi misyonları üstlenmiştir. Müze, ülkenin sömürge dönemine ait fotoğraflar, resmi belgeler, minyatür maskeler ve takılar içermektedir. Fildişi Sahili'nin görülmesi gereken yerlerinden biri olan kurum ülkenin geleneksel kostümlerini bulabileceğiniz en önemli mekandır.

 

Fildişi Sahilleri Medeniyetler Müzesi

fildisi-sahilleri-medeniyetler-muzesi.jpg

1942 yılında kurulan kamuya ait müze, ülkenin eski başkenti ve ekonoik açıdan en değerli merkezi Abican'da bulunmaktadır. 2 hektarlık alana kurulan büyük müze, etnografik, arkeolojik ve ikonografik birçok kalıntı içermektedir. Birbirinden değerli heykeller, maskeler, müzik aletleri, arkeolojik buluntular, altın, mutfak eşyaları, süs eşyaları, fotoğraflar, oyma kapılar, çanak çömlek ve tekstil ögelerinin sergilendiği Fildişi Medeniyetler Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir.

 

Ulu Camii

ulu-camii-004.jpg

Fildişi Sahili'nin eski başkenti Abican'da bulunan şahane bir camidir. Ülkenin eski Cumhurbaşkanlarından Henri Konan Bedie'nin emriyle 1996 yılının Mart Ayı'nda yapımına başlanan cami, kısa sürede ibadete açılmıştır. Afrika'nın en görkemli camilerinden biri olan Abican'daki Ulu Camii kentte yaşayan Müslümanların en değerli ibadethanesidir. Mavi kubbesi ve görkemli minaresiyle Abican'ın en tanınmış sembollerinden biri haline gelen modern cami kesinlikle keşfedilmelidir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.