Faiz Nedir? Faiz Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazımızda kısaca faiz çeşitlerini tanıyarak, Merkez Bankası'nın bu faiz oranlarını da kullanarak para politikasını nasıl yürüttüğüne bakacağız. Ayrıca sizler için bu içeriğimizde faiz çeşitlerini araştırdık ve derledik.
Faiz Nedir?
Faiz, vade sonunda iade edilmek üzere başka bir kişiye kredi olarak verilen paraya ilave olarak, parayı alan kişinin parayı veren kişiye ödediği bedeldir. Bir diğer açıklama ise şöyledir, faiz verilen paranın kirasıdır. Verilen paranın üzerine konulan kar payına faiz denir.
Faiz Türleri Nelerdir?
Faiz'in elbette çeşitleri bulunmaktadır. İnsanların son dönemde en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de faiz türlerinin ne olduğudur. İşte faiz çeşitleri hakkında bilgiler;
1. Kredi Faizi
Bankaların belirlediği bu faiz türüne devlet müdahale etmez.
2. Mevduat Faizi
Bankalar tarafından belirlenen bir diğer isminin de piyasa faizi olduğu, Mevduat faizine devlet tarafından hiç bir şekilde müdahale edilmemektedir.
3. Tahvil Faizleri ve Bono
İkisini de devlet çıkarır. Devlet tahvili 1 yıldan uzun sürelidir. Hazine bonosu ise 1 yıldan kısa sürelidir. Şirketler genelde bunları kullanmaz, en çok hisse senedi çıkarırlar.
4. Reeskont Faizi
Aynı zamanda para politikası araçlarından biri olan bu faiz, Merkez Bankası'nın bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyacını karşılaması için bankalar tarafından verilen ticari senetlere uygulanan faizdir. Merkez Bankası bu senetler karşılığında avans da verebilir.
5. Repo / Ters Repo
Geri alım vaadiyle satım. Merkez Bankası, piyasada fazla likidite olduğunu düşündüğü dönemlerde ters repo yaparak menkul kıymetleri satıp piyasadan para çeker. Merkez Bankası, para politikası aracı olarak para politikasını yürütmek için tahvil kullanır çünkü devlet bunu belirliyor. Merkez Bankası'nın borç verirken geri alacağı faiz oranı türü repo ve ters repodur. Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranları ile oynayarak piyasaya çıkacak para miktarını belirler. Merkez Bankası, elindeki faiz oranları ile piyasadaki faiz oranlarını dolaylı yoldan belirliyor. Bu aynı zamanda, piyasaya müdahale edemediğini ve uyguladığı para politikası aracının istediği sonucu vermediğini ve bu aracı iyi uygulayamadığını gösterir. Faiz oranları düşürülerek piyasaya çıkarılan para miktarı artırılır ve faiz oranları düşük olduğu için artan likidite miktarı tüketiciler tarafından kullanılır. Bu da üretimin, tüketimin ve milli gelirin artması demekti ve Aktarım Mekanizması olarak adlandırılıyordu.
6. Net Faiz / Brüt Faiz
Brüt faiz bir ismi ile net faiz, iki tarafından karşılıklı onayladığı faiz oranıdır. Gerek borçlu kişinin gerekse alacaklı kişi açısından söz konusu olan masrafların eklenip çıkarılmasyıla bulunacak oranlara net faiz veya brüt faiz denmektedir.
Önerilen İçerik;
► Türkiye'de En Çok Para Kazandıran 10 Meslek!
NeOldu.com
- Yorumlar 0