Ertesi Gün Hapı Nedir? Kullanımı ve Yan Etkileri

Korunmasız cinsel ilişki sonrası gebe kalmamak için kullanılan ertesi gün hapının etki süresi ve zararları hakkında her şeyi içeriğimizde bulabilirsiniz.
Ertesi Gün Hapı Nedir? Kullanımı ve Yan Etkileri

Korunmasız ilişkiden sonra hamile kalınmak istenmiyorsa mutlaka alınması gereken ertesi gün hapı, oldukça yüksek koruma oranına sahiptir. Rutin olarak kullanılması uygun olmayan bu hapların ne olduğundan, ne zaman alınması gerektiğinden, zararlarından ve bilinmesi gerekenlerden içeriğimizde bahsettik.

İşte ertesi gün hapı hakkında bilinmesi gerekenler...

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi Gün Hapı

Ertesi gün hapı, yüksek progesteron hormonu içeren bir ilaçtır. Plansız gebeliklerde ve korunmasız ilişkiye girildiği zamanlarda kullanılan bu hap gebelik oluşumunu engelleme konusunda oldukça etkilidir.

Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ertesi gün hapının hormonal dengeyi bozmaması için yılda en fazla bir ya da iki defa kullanmanız gerekir. Yıl içerisinde birkaç kez kullanılması kalıcı olmasa da adet döngüsünü bozabilir.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Alınmalıdır?

Ertesi Gün Hapı

İlişki sonrasında ilk 72 saat içinde kullanıldığında yüzde 80 başarı sağlanır diye bilinse de ilişki sonrasında ne kadar erken kullanılırsa o kadar başarı oranı artacaktır. İlk 24 saat içerisinde alınan ertesi gün hapı %98 oranında gebeliği önlemektedir. Bu yüzden mümkün olan en kısa sürede ertesi gün hapını oral yoldan almalısınız.

Ertesi Gün Hapının Etkili Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ertesi Gün Hapı

Hiçbir doğum kontrol yönteminin yüzde 100 koruma sağlamadığı gibi ertesi gün hapı da yüzde 100 koruma sağlamaz. Ertesi gün hapının etkili olduğu, adetin beklenilen zamanda normal miktarlarda olması ile anlaşılır.

Ertesi gün hapı alındıktan birkaç gün sonra lekelenme ve kanamanız olmuş olsa, beklediğiniz zaman adet kanaması normal miktarlarda gerçekleşmişse ve kadının alışkın olduğu belirtiler görülmüşse ertesi gün hapı başarılı olmuştur.

Ertesi gün hapı lekelenme yapmışsa ama bu lekelenme uzun sürmüşse veya gecikme yaşanmışsa bu durum kimi zaman haplardan kimi zaman stresten kaynaklıdır. Hemen endişe edilmesine gerek yoktur. Ertesi gün hapı kullanılsa da lekelenme tarzında kanama uzun sürmüşse, ertesi gün hapı alınmasına rağmen adet gecikmişse ve diğer gebelik belirtileri varsa test yapılması önerilmektedir.

Ertesi Gün Haplarının Zararları ve Yan Etkileri

Ertesi Gün Hapı

İçinde bulunan hormona göre ertesi gün hapları bazı yan etkileri gösterebilirler. Sadece progesteron içeren hapların kullanımı bir avantaj gibi görünse de yan etki açısından daha tehlikeli olan östrojenin çıkarılması daha yüksek dozda progesteron verilmesi demektir.

İçerisinde sadece progesteron bulunan hapların avantajları vardır. Ancak daha yüksek dozda olması bulantı, sinirlilik, göğüslerde dolgunluk veya şişkinlik gibi yan etkilere sebep olabilmektedir. İçinde östrojen ve progesteronun birlikte olduğu hapların en büyük yan etkisi ise bulantı ve kusmaya sebep olmasıdır. Doktorun bilgisi eşliğinde bulantı giderici ilaçlar da kullanılmalıdır.

Kimler Ertesi Gün Hapı Kullanamaz?

Ertesi Gün Hapı

Bu haplar genellikle doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Östrojen içeren haplar damar tıkanıklığını artırma gibi bir yan etkiye sahiptir. Bu yüzden kadın çok kiloluysa, kadının yaşı ilerlemişse, sigara kullanıyorsa ve damarsal bozuklukları varsa ertesi gün hapının kullanılması önerilmemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Doğum Kontrol HaplarıHamilelikten Korunma Yöntemleri
Bakirelikte Hamile Kalınır Mı?Zevk Suyu Hamile Bırakır Mı?

Ertesi gün hapı en geç ne zaman alınmalı?

Ertesi gün hapının önerilen alınma zamanı en geç ilk 72 saattir. 72 saate kadar oldukça etkili olan ertesi gün hapları, 5. güne kadar kullanılabilmektedir. Ancak etkisinin düştüğünü söyleyelim.

Ertesi gün hapı gebeliği kesin önler mi?

Ertesi gün hapının işe yarama oranı markalara göre değişse de ortalama %75-80'dir. Dolayısıyla ertesi gün hapının gebeliği kesin önlemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir.

Ertesi gün hapı işe yarıyor mu?

Ertesi gün hapı oldukça yüksek koruma oranına sahip bir doğum kontrol yöntemidir. Plansız oluşabilecek gebelikleri önleyen bu yöntem korunmasız cinsel ilişki, kondom yırtılması ya da cinsel saldırılar sonrasında kullanılabilir.

Ertesi gün hapı 4 gün sonra kullanılır mı?

Ertesi gün hapı ilişkiden sonraki 5. güne kadar alınabilmektedir. İlacın etkisi ne zaman alındığına göre değişmektedir. İlk 24 saat içerisinde alınan ertesi gün hapı yüzde 98 oranında etkilidir. Bu oran 2. günün sonunda yüzde 75'e gerilemektedir.

Ertesi gün hapı hangisi daha iyi ?

İlk gün içerisinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella, Ertes'e oranla daha etkilidir. Etkisi kısa süreli olan bu ertesi gün hapları sizi bir sonraki adet dönemine kadar korumaz.

İlk gece hamile kalınır mı?

İlk cinsel ilişkide de hamile kalınabilir. Ancak spermin sağlıklı olması gerekiyor. Tüm şartlar oluştuğunda gebelik oluşabilir. Yani ilk cinsel ilişkide hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.