Dünya Tarihinin Gelmiş Geçmiş En Pahalı 10 Kazası

Tarihin tozlu raflarına kaldırılmış olsa da, binlerce can ve mal kaybına neden olan dünyanın en pahalı kazalarını sizler için listeledik. İşte detaylar..
Dünya Tarihinin Gelmiş Geçmiş En Pahalı 10 Kazası

İnsanlık, tarih boyunca sayısız trajik ve maliyetli kazalara şahitlik etmiştir. Kimi kazalar dudak uçuklatacak rakamlara ulaşırken, kimileri sayısız insanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştır. Sizler için tarihe kazınmış en pahalı kazaları listeledik.

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Gündelik hayatta irili ufaklı meydana gelen birçok kaza haberi duyuyor olduğunuza eminiz. Fakat aşağıda görecekleriniz sizi fazlaca şaşırtacak. Maalesef yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve milyon dolarlık zararlara sebep olan tarihin en korkunç kazalarını sizler için derledik.

Etkisi ile dünyayı sarsmış olan dünyanın en pahalı 10 kazası;

1. Titanik Gemisinin Batması - 1952 (150 Milyon Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Tarihin en pahalı 10 kazası listemizde yer alan Titanik faciası, aynı zamanda en ünlü kaza olma ünvanına sahiptir. 15 Nisan 1912 yılında buzdağına çarpması ile meydana gelen kazada 1.500'den fazla yolcu ve mürettebat hayatını kaybetmiştir. Modern tarihin en lüks okyanus gemisi olarak bilinen Titanik, toplam 150 milyon dolar zararı sebep olmuştur. Geminin yapımı tam 7 milyon dolara mal olduğu bilinmektedir.

2. Wiehltal Köprüsü'nde Tanker Kazası 2004 (318 Milyon Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

26 Ağustos 2004 yılında 32.000 litre yakıt taşıyan tanker, Wiehltal Köprüsü'nde bir araba ile çarpışarak katliama sebep olmuştur. Çarpışmanın etkisiyle korkuluklardan 90 metre aşağı düşen araç, köprünün tamamen kullanılmaz hale gelmesine sebep olmuştur. Almanya tarihinde meydana gelmiş en pahalı kaza olarak tarihe geçen olay, toplam 318 milyon dolara mal olduğu söylenmektedir.

3. Chatswoth Tren Kazası - 2008 (500 Milyon Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Listemizin 8.sırasında yer alan en pahalı kazalardan bir tanesi Chatswoth faciasıdır. Şaşılacak biçimde gerçekleşen kaza, tamamen dikkatsizlik sonucu meydana gelmiştir. Karşı taraftan gelen banliyö treninin kırmızı ışıkta durmaması ile meydana gelen kaza, yük trenine çarpması ile son bulmuştur. Yalnızca maddi değil, ölümle de sonuçlanan kazada 25 kişi hayatını kaybetmiş. Toplam kaza maliyeti ise 500 milyon dolar olarak açıklanmıştır.

4. B-2 Stealth Bombardıman Kazası - 2008 (1.4 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Bugüne kadar yaşanmış tarihin en pahalı uçak kazalarından bir tanesi olan B-2 Stealth, tüm dünyada yankı uyandıran bir kazaya sebep olmuştur. 23 Şubat 2008 yılında bir süre uçuş yapan uçak, Andersen Hava Kuvveleri Üssü'ne düşerek 1.4 milyar dolar zarara sebep olmuştur. Kazanın hemen ardından yapılan incelemelerde, bilgisayar veri sisteminde hata olduğu tespit edilmiştir. Bombardıman uçağının pilotu, esrarengiz bir şekilde hayatta kalmayı başarmıştır.

5. Exxon Valdez Petrol Sızıntısı - 1989 (2.5 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

24 Mart 1989 yılında meydana gelen korkunç kazanın faturası tam 2,5 milyar dolara mal olmuştur. Talihsiz olay Exxon Valdez petrol gemisinin bir resife çarpması ile başlıyor. Alaska'daki Prince William Sound'da meydana gelen olay, sayısız deniz canlısının telef olmasına sebep olmuştur. Toplam kaza maliyetinin 2.5 milyar olduğu açıklanırken, bunu büyük bir kısmı temizlik olarak harcanmıştır. Denize toplam dökülen petrol ise tam 11 milyon galon!

6. Piper Alpha Kazası - 1988 (3.4 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Dünyanın en tehlikeli petrol kulesi kazası olarak bilinen Piper Alpha, dünyanın en büyük petrol üreticisi ünvanı ile günde tam 317.000 varil petrol üretebiliyordu. 6 Temmuz 1988 yılında teknisyenler tarafından yapılan rutin bir kontrol esnasında, tehlikeli gaz birikmesini önlemek için parçalar sökülmüştür. Toplam 100 tane olan parçanın 1 tanesini unutan teknisyenler, dünyanın en pahalı kazalarından birinin başlamasına sebep olmuştur. 2 saat içerisinde alevlere kapılan ve denize çöken petrol kulesi, 167 işçinin ölümüne sebep oldu. Toplam kaza maliyetinin 3,4 milyar dolar olduğu açıklanmıştır.

7. Challenger Uzay Mekiği Patlaması - 1986 (5.5 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Uçuşundan 73 saniye önce şiddetli bir gürültü ile patlayan Challenger uzay mekiği, 7 astronotun ölümü ile sonuçlanmıştır. Yapılan araştırmalarda büyük bir ihmal gözler önüne serilmişken, 5,5 milyar dolar zarara girildiği açıklanmıştır. Kazanın sebebi, uzay mekiğindeki gaz hava basınç tankından meydana geldiği görülmüştür. Hem can hemde mal kaybına sebep olan bu kaza listemizde 4.sırada yerini aldı.

8. Prestige Tanker Kazası - 2002 (12 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Tarihin en pahalı kazaları listemizde 3.sırada yer alan gemi kazası, bilinenlerin aksine tam bir ihtimalden ibaret! 13 Kasım 2002 yılında büyük bir fırtınadan kaçmaya çalışan Prestige tankeri, İspanya'nın Galiçya kentine kaçmayı denemiştir. Ancak İspanyol yetkililer buna izin vermemiş, adeta bu faciaya davetiye çıkartmıştır. Kaptanın Portekizce ve Fransızca yardım çığlıkları arasında ikiye ayrılan gemi, 20 milyon galon petrolün denize boşalması ile sonuçlanmıştır. Toplam 12 milyar dolar zarara sebep olan kazanın faturası, deniz canlıları başta olmak üzere doğaya büyük bir zarar vermiştir.

9. Columbia Uzay Mekiği Patlaması - 2003 (13 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

NASA'nın yörünge filosunda ki ilk uzay mekiği olma özelliğine sahip Columbia, dünyanın en pahalı uçak kazası olma ünvanına sahiptir. Fırlatma esnasında meydana gelen delik oluşumunun ardından Teksas'a gönderilen uzay mekiği, 16 gün sonra şiddetli bir şekilde patlayarak tüm dünyayı sarstığı biliniyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü'nün yaptığı açıklamalara göre toplam kaza maliyeti 13 milyar dolar.

10. Çernobil - 1986 (200 Milyar Dolar)

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Dünya, 26 Nisan 1986 yılında tarihin en pahalı kazasına tanık olmuştur. Tarihin en kötü nükleer santral kazası olarak kabul edilen Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği inin 7.seviye kaza olarak nitelendirilmiştir. Tarihin en korkunç kazaları arasında da yer alan olay, sosyo-ekonomik bir felaket olarak anılmaya devam ediyor. Ukrayna'nın %50 kısmını engelleyen ve dünyanın bir çok ülkesini zehirli gazlara boğan felakette tüm sorumluluk santral operatörüne yıkılmıştır. Milyonlarca göçe neden olan Çernobil felaketi, onlarca yıldır süre gelen kanser hastalıklarının da en büyük sorumlusu olarak görülüyor. Bu korkunç kazanın maliyeti tam 200 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En Büyük Uçak Kazaları

En pahalı kazalar hangi ülkelerde yaşandı?

En pahalı kazaların bulunduğu ülkeler arasında ABD, Japonya, Avustralya ve İngiltere yer alıyor.

En pahalı kazaların nedenleri nelerdir?

Kazaların nedenleri arasında doğal afetler, ulaşım kazaları, endüstriyel kazalar ve nükleer kazalar bulunur.

En pahalı kaza hangisidir?

En pahalı kazalar arasında 1986 yılında meydana gelen Çernobil faciasıdır. Kazanın toplam maliyeti 200 milyar dolar olarak belirlenmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.