En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Unutulmaz başyapıtlarla evimize konuk olan, son 23 yılın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü alan oyuncularını sizlere sıraladık.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Akademi Ödülleri yani popüler adıyla Oscar Ödülleri, film endüstrisinde uluslararası düzeyde ön plana çıkan ödüllerdir. Filmlerin sanatsal ve teknik başarılarını taçlandıran en popüler ödüllerden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. California merkezli Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisi tarafından yılda bir kez verilen ödül töreni, sinema dünyasında uluslararası başarının göstergesidir. Dolayısıyla tüm dünyada ses getiren bir ödül olduğunu söyleyebiliriz.  

Son 23 Yılın Akademi Ödülü Alan En İyi Yardımcı Erkek Oyucuları 

Unutulmaz başyapıtlarda yer alan oyuncuların hak ettiği ödülleri sunan Akademi Ödülleri, birçok başarılı oyuncuyu bir araya topluyor. Her yıl bir kez düzenlenen ödül töreninin tüm dünyada ses getirdiğini ve hemen hemen herkes için merak konusu olduğunu söyleyebiliriz. Merak edenler için 2000 yılından bugüne son 23 yılın ödül alan En İyi Yardımcı Erkek Oyuncularını sizlere sıraladık.  

1. Michael Caine (2000)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Michael Caine, 1933 Londra doğumlu İngiliz oyuncudur. Oyuncunun tüm dünyada yer edinen ve sevilen filmlerde rol aldığını görüyoruz. Michael Caine, Alfie, Shirley, The Dark Night, Inception, Intersteller ve Christopher Nolan gibi başarılı yapıtlarda yer alan bir oyuncudur. Oyuncunun 2000 yılında ise The Cider House Rules adlı filmde canlandırdığı Dr. Wilbur Larch rolü sayesinde Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü ile başarısını taçlandırdığını görüyoruz.  

2. Benicio Del Toro (2001)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

2000 yılında düzenlenen Akademi Ödülleri’nde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü alan kişi Benicio Del Toro olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncunun Traffic filminde gösterdiği üstün performans sayesinde bu ödüle hak kazandığını görüyoruz. Del Toro, 2003 yılında da 21 Grams adlı filmde başarısını sürdürerek Jack karakteriyle Oscar adaylarından bir tanesidir. Başarılı oyuncunun 2008 yılında da 61. Cannes Film Festivali’nde Che Guevara ile canlandırdığı Che filmi ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne layık görüldüğünü görüyoruz. 1967 doğumlu oyununun birçok başarılı filmde yüksek performans göstererek iz bıraktığını söyleyebiliriz.  

3. Jim Broadbent (2002)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Jim Boadbent uluslararası düzeyde başarılı oyunculardan biridir. 2002 yılında canlandırdığı John Bayley rolü sayesinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü kazandığını görüyoruz. Iris Murdoch’ın yaşam öyküsünü bizlere sunan filmde yazarın eşi olan John karakteriyle karşımıza çıkıyor. Iris filminde gösterdiği üstün performans sayesinde ödül kazanan oyuncunun, Longford filmiyle BAFRA TV Ödülleri’nde En iyi Aktör Ödülünü kazandığını görüyoruz. Longford filmiyle oldukça yüksek başarı elde eden oyuncu, 2007 yılında ise Emmy’e aday gösteriliyor.   

4. Chris Cooper (2003)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Bhris Cooper, 1951 ABD doğumlu uluslararası nitelikte başarı kazanan oyuncularda biridir. Oyucunun 2002 yılında senaryosunu Charlie Kaufman’in yazdığı ve yönetmenliğini Spike Jonze’nin yaptığı Adaptation filminde rol aldığını görüyoruz. Filmde canlandırdığı John Laroche adlı karakter ile 75. Oscar Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanıyor. Aynı yıl 60. Altın Küre Ödüllerinde de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü alarak başarısını taçlandırdığını görüyoruz. Filmdeki başrol oyuncuları ise Nicolas Cage ve Meryl Streep olarak karşımıza çıkıyor.  

5. Tim Robbins (2004)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Tim Robbins 1958 doğumlu yönetmen ve yapımcıdır. Oyuncunun en çok tanındığı rol ise 1994 yapımı olan The Shawhank Redemption filmdeki Andy Dufresne rolüdür. Oyuncunun 2003 yılında Mystic River filminde yer alan Dave Boyle karakterini canlandırarak Adademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü kazandığını görüyoruz. Aynı zamanda The Player filmindeki rolüyle de En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü alarak başarısını taçlandırdığını görüyoruz.  

6. Morgan Freeman (2005)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Morgan Freeman uluslararası düzeyde ün kazanan başarılı oyunculardan bir tanesidir. 1937 doğumlu oyuncunun uzun yıllardır tanınan ve sevilen karakterlerle evlerimize konuk olduğunu söyleyebiliriz. Freeman, kendine has düzgün ve derin sesiyle anlatımdaki becerisiyle ön plana çıkan bir oyuncudur. Yapımcı ve seslendirme sanatçısı olarak da karşımıza çıkan oyuncu, 2003 yılında Miillion Dollar Baby (Milyon Dolarlık Bebek) filmindeki Eddie rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akdemi Ödülü almaya hak kazandığını görüyoruz. Aynı zamanda Bayan Daisy’nin Şoförü, Esaretin Bedeli ve Yenilmez adlı filmlerdeki başarısıyla da Akademi adaylığına layık görülen bir oyuncudur.  

7. George Clooney (2006)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

George Clooney, uluslararası düzeyde ün kazanan ve sevilen oyunculardan biridir. Gerorge Coleney 2006 yılında Syriana adlı filmde canlandırdığı Bob Barnes adlı karakter ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü almayı başaran isim oluyor. Oyuncunun Syriana film çekimlerinde bir kaza sonucu ameliyat olduğu ve hafızasını kaybettiği görülüyor. Oscar Ödülü sahibi olan Clooney, Milton Katselas’dan oyunculuk eğitimi alarak başarısını artıran bir oyuncudur. Oyuncunun yıldızının parlamasını sağlayan film ise Ocean’s Eleven olarak karşımıza çıkıyor. Hem çekici hem de başarılı oyuncunun 1997 ile 2006 yılında yaşayan en seksi erkek seçildiğini görüyoruz. Aynı zamanda George Clooney, Batman’i oynayan 6. oyuncu olarak evlerimize konuk oluyor.  

8. Alan Arkin (2007)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Alan Arkin, 1934 Amerika doğumludur. Alan Arkin oyunculuk yanı sıra yönetmen, müzikyen ve şarkıcı olarak da karşımıza çıkıyor. Çok yönlü başarılara imza atan yetenkli oyuncunun 2007 yılında Little Miss Sunshine filminde Edwin Hoower rolünü canlandırdığını görüyoruz. Bu roldeki üst performansı sonucunda ise Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü almaya hak kazanıyor.  

9. Javier Bardem (2008)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Javier Bardem, 1969 doğumlu İspanyol sinema oyuncusudur. Oyuncunun 2000 yılında Vefore Night Falls filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterildiğini görüyoruz. 2004 yılında ise İçimdeki Deniz Adlı film ile The Sea İnside filmiyle En İyi Erkek Oyuncu Drama dalında Altın Küreye aday gösteriliyor. 2008 yılında ise No Country for Old Men filminde canlandırdığı Anton Chigurh rolüyle Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Ödülü almayı başarmıştır. Oyuncunun aynı rol ile Altın Küre En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü de kazandığını görüyoruz.  

10. Heath Ledger (2009)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Heath Ledger, 1979 doğumlu Avustralyalı oyuncudur. Oyuncu 22 Ocak 2008 tarihinde reçeteli ilaçları yanlış kullanmasından ötürü hayatını kaybetmiştir.  The Dark Knight filmi oyuncunun ölümünden altı ay sonra vizyona girer. Oyuncunun filmde başarılı bir oyunculuk sergilediği ve sıkça konuşulduğu bilinir. Ölümünden sonra 66. Altın Küre Ödülleri ve BAFRA Ödüllerinde aday olan Ledger, Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülünü kazanır. Ödülleri Ledger adına alan kişiler ise annesi Sally Ledger, babası Kim Ledger ve kız kardeşi Kate Ledger oluyor.  

11. Christoph Waltz (2010)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Chrisroph Waltz, 1956 Viyana doğumlu başarılı bir oyuncudur. Waltz, birçok televizyon yapımında rol almıştır. 2009 Tarantino yapımı Inglourious Basterds (Soysuzlar Çetesi) filminde canlandırdığı Colonel Hans Landa rolü ise oyuncunun En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü almasını sağlıyor. Christoph Waltz aynı film ile Cannes Film Festivalinde de En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü almaya hak kazanır. Oyuncunun başarılı perdormansı için Tarantino’nun sözleri ise şu şekildedir "Sanırım Landa yazdığım ve yazacağım en iyi karakterlerden biri ve Christoph bu rolü tam olması gerektiği gibi oynadı. Christoph kadar iyi birini bulamamış olsaydım, Soysuzlar Çetesi'ni çekmeyebilirdim." 

12. Christian Bale (2011)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Christian Charles Philip Bale, 1973 doğumlu İngiliz sinema oyuncusudur. Metot oyunculuğu ve çok yönlülüğü ile ön plana çıkan oyuncunun Akademi Ödülü ve Altın Küre Ödülü gibi uluslararası ödüller ile başarısını taçlandırdığını görüyoruz. Bale, 2010 yılında The Fighter filminde canlandırdığı Dicky Eklund rolü ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü almaya hak kazanıyor. Başarılı oyuncunun Entainment Weekly dergisinin internet üzerinde yürüttüğü "Son 10 Yıl İçerisindeki En Güçlü 8 Kült Figür" listesine girdiğini görüyoruz.  

13. Christopher Plummer (2012)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Christopher Plummer, 1929 doğumlu Kanadalı film, tiyatro ve dizi oyuncusudur. 5 şubat 2023 tarihinde evinde düşme komplikasyonu sonucunda hayatını kaybeder. Oyuncunun uzun yıllar başarılı oyunlarda yer aldığı ve uluslararası düzeyde başarılı bir oyuncu olduğunu görüyoruz. 2010 yılında Beginners filminde canlandırdığı Hal Fields rolü ise Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü almaya layık görülür. Hayatı boyunca farklı televizyon, tiyatro ve sinema filmlerinde rol alan oyuncunun kendini mesleğe adayan başarılı bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.  

14. Christoph Waltz (2013)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Christoph Waltz, dünya sinemasının başarılı oyuncularından biridir. Oyuncunun 2009 yılında Tarantino yapımı Inglourious Basterds (Soysuzlar Çetesi) filminde canlandırdığı Colonel Hans Landa rolü ile oyuncunun En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü aldığına değinmiştik. Başarılı oyuncunun üstün yeneteneği sayesinde 2013 yılında tekrar ödül aldığını görüyoruz. Waltz, Django Unchained adlı filmde canlandırdığı Dr. King Schultz rolü ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü aldığını görüyoruz. 

15. Jared Joseph Leto (2014)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Jared Jeseph Leto, 1971 doğumlu Altın Küre Ödülü ve Akademi Ödülü sahibi oyuncudur. Oyunculuk yanı sıra yönetmen, müzisyen, şarkıcı ve söz yazarı olarak birçok mesleği başarılı şekilde yerine getirdiğini görüyoruz. Oyuncunun genel olarak Hollywood ve bağımsız yapıma sahip olan küçük filmlerde rol aldığı görülür. Oyuncunun yükselmesini sağlayan en büyük rol ise 1994 yapımı My so Called Life filminde canlandırdığı Catalano karakteridir. Sonrasında ise 1995 yapımı How to Make an American Quilt filminde eleştirmenlerden tam not almayı başarır. Jared Leto, 2014 yılında Dallas Buyers Club adlı filmde canlandırdığı Rayon rolü ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü ile başarısını taçlandırdığını görüyoruz. 

16. J.K. Simmons (2015)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Simmons, 1995 doğumlu Amerikalı oyuncudur. Kuşağındaki en seçkin karakter oyuncularından biri olarak anılmaktadır. Whiplash filmindeki Terence rolüyle Akademi Ödülü, Britanya Akademi Film Ödülü, Altın Küre Ödülü, Screen Actors Guild Ödülü, olmak üzere birçok önemli ödül töreninde Yardımcı Erkek Oyuncu Ödüllerinin sahibidir.  

Whiplash filmi 2014 yılında çıkan ve büyük ses getiren filmlerden bir tanesidir. Filmin Damien Chazelle’nin kendi anılarından yola çıkarak yazıldığı ve yönetildiğini görüyoruz. Film, sert mizaçlı caz hocasını canlandıran J.K.Simmons ve onun bateri öğrencisini canlandıran Miles Teller başrol oyuncuları ile karşımıza çıkıyor. J.K. Simmons ise 2015 yılı Akademik Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü almaya hak kazanıyor.  

17. Mark Rylance (2016) 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Mark Rylance, 1960 doğumlu İngiliz oyuncu, oyun yazarı ve tiyatro yönetmenidir. Başarılı oyuncunun 1995 ile 2005 yılları arasında Londra’da yer alan Shakespeare's Globe'un ilk sanat yönetmenidir. Başarılı oyuncunun 2016 yılında Bridge Of Spies filminde Rudolf Abel adlı karakteri canlandırdığını görüyoruz. Oyuncunun üstün performansı sayesinde Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü aldığı görülür. Aynı zamanda 2017 yılında Farinelli And The King filminde gösterdiği performans sayesinde Akademi Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu adaylığı alan başarılı oyunculardan biridir.  

18. Mahershala Ali (2017)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Mahershala Ali, 1974 doğumlu Amerikalı oyuncu, 2016 yılında Moonlight (Ay ışığı) filminde canlandırdığı rol ile Altın Küre’ye aday olur. Oyuncunun Moonlight filminde Juan rolünü canlandırarak başarılı bir performans gösterdiği görülüyor. Bu sayede oyuncu 2017 yılında gerçekleşen 86. Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Oyuncu Erkek Ödülünü alarak başarasını taçlandırıyor. Aynı film karakteri ile Maheshala Ali, SAG Ödüllerinin ve Eleştirmenlerin Seçimi Ödülünün de sahibidir. Oyuncunun 2018 yapımı ses getiren Yeşil Rehber adlı filmdeki rolüyle de Altın Küre Ödülünde En İyi Yardımcı Erkek Ödülü aldığını görüyoruz.  

19. Sam Rockwell (2018)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Sam Rockwell 1968 doğumlu Amerikalı oyuncudur. Oyuncunun başarılı performansı sayesinde 2018 yılında Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü aldığını görüyoruz. Ödül almasını sağlayan önemli karakter ise Three Billboards Outside Ebbing filmindeki Missouri (Dixon) rolüdür. Oyuncunun önemli rollerinden bir tanesi de Yeşil Yol filminde canlandırdığı psikopat mahkum Bill Wharton karakteridir.  

20. Mahershala Ali (2019)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Mahershala Ali, 1974 doğumlu Amerikalı oyuncudur. Başarılı oyuncu Ay Işığı adlı film ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü ile 2016 yılında Altın Küre Ödülleriyle başarısını taçlandırıyor. Dünyaca ünlü ve başarılı oyuncunun popüler filmlerde başarılı oyunculuğunu sergilediğini görüyoruz. 2019 yılında da Green Book adlı filmde canlandırdığı Dr. Donald Shirley karakteri sayesinde Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü almaya hak kazanır.  

21. Brad Pitt (2020)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Brad Pitt, 1963 doğumlu Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Oyuncunun dünyada herkes tarafından tanındığını ve büyük üne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu ünün en büyük nedeni ise başarılı oyunculuğudur. Oyuncunun odukça fazla ödüle sahip olduğunu söyleyebiliriz. Braf Pitt, Akademi Ödülü, Primetime Emmy Ödülü ve Altın Küre Ödülü olmak üzere birçok başarılı ödül töreninde yer alan oyunculardan bir tanesidir. Oyuncunun 2020 yılında da Once Upon a Time in Hollywood filminde canlandırdığı Cliff Booth rolü ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü aldığını görüyoruz.  

22. Daniel Kaluuya (2021)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Daniel Kaluuya, 1989 İngiliz oyuncu ve yazardır. Uluslarası düzeyde tanınan ve başarılı olan oyuncunun 2017 yılında Get Out adlı filmide yer alarak yıldızının parladığını görüyoruz. Filmdeki performansı sonucunda oldukça büyük ilgi toplayan oyuncunun, övgüler aldığı görülür. 2021 yılında ise Judas and the Black Messiah adlı filmde Fred Hampton adlı karakteri canlandırarak başarılı oyunculuğunu sergilediğini söyleyebiliriz. Bu sayede Fred karakteri ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü almaya hak kazanır.  

23. Troy Michael Kotsur (2022)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Troy Michael Kotsur, 1968 Amerika doğumlu oyuncudur. Oyuncunun başarılı performans gösterdiği Coda filmi sayesinde başarısının taçlandırıldığını görüyoruz. Üstün performans ile karşımıza çıkan Troy Michael Kotsur, Coda filmindeki Franks Rossi rolü ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü kazanıyor. Canlandırdığı Frank rolüyle oyuncunun Yardımcı Rol Performansı Dalında ise Gotham Ödüllerini kazandığı görülüyor.    

24. Ke Huy Quan (2023)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular 

Ke Huy Quan, 1971 doğumlu Amerikalı oyuncu ve dublördür. 1984 yılından bugüne kadar birçok yapımda başarılı bir şekilde yer alır. Bu sayede tüm dünyaya başarısını duyuran bir oyuncu olduğunu görüyoruz. Oyuncunun 2023 yılında Everything Everywhere All at Once filminde canlandırdığı Waymond Wang karakteri sayesinde Akademi Ödüllerinden En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü alarak başarısını taçlandırdığını söyleyebiliriz. Başarılı oyuncu bu rol sayesinde Akademi Ödülleri, Altın Küre Ödülleri ve daha birçok uluslararası ödül töreninde başarı elde eder.  

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü Alan Oyuncular

#OyuncuFilmKarakterYıl
1Michael CaineThe Cider House RulesDr. Wilbur Larch2000
2Benicio Del ToroTrafficJavier Rodriguez2001
3Jim BroadbentIrisJohn Bayley2002
4Chris CooperAdaptationJohn Laroche2003
5Tim RobbinsMystic RiverDave Boyle2004
6Morgan FreemanMillion Dollar BabyEddie2005
7George ClooneySyrianaBob Barnes2006
8Alan ArkinLittle Miss SunshineEdwin Hoover2007
9Javier BardemNo Country for Old MenAnton Chigurh2008
10Heath LedgerThe Dark KnightThe Joker2009
11Christoph WaltzInglourious BasterdsColonel Hans Landa2010
12Christian BaleThe FighterDicky Eklund2011
13Christopher PlummerBeginnersHal Fields2012
14Christoph WaltzDjango UnchainedDr. King Schultz2013
15Jared Joseph LetoDallas Buyers ClubRayon2014
16J.K. SimmonsWhiplashTerence Fletcher2015
17Mark RylanceBridge of Spies Rudolf Abel2016
18Mahershala AliMoonlightJuan2017
19Sam RockwellThree Billboards Outside Ebbing, MissouriDixon2018
20Mahershala AliGreen BookDr. Donald Shirley2019
21 Brad PittOnce Upon a Time in HollywoodCliff Booth2020
22Daniel KaluuyaJudas and the Black MessiahFred Hampton2021
23Troy Michael KotsurCodaFrank Rossi2022
24Ke Huy QuanEverything Everywhere All at OnceWaymond Wang2023

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.