Emekli Maaşını Artmanın Yolları

Emekli maaşını artırmak tüm emekli olmayı isteyenler için büyük bir beklenti. İşte emekli maaşının arttırmanın yolları…
Emekli Maaşını Artmanın Yolları

" Emekli maaşını artırmak ", emeklilik hayali kuranlar için büyük bir nimet. Emekliliği dört gözle çekenler aynı zamanda " Emekli maaşımı nasıl artırabilirim? " sorusuyla beklenti içerisindeler. İşte emekli maaşını artırmak için yapmanız gerekenler…

Öncelikle bilinmesi gereken emekli maaşı hesaplaması. SGK bunun için çalışılan " gün ve yatırılan primi " esas alıyor.  Bu nedenle de gün sayısının ve sigortaya bildirilen esas kazancın yüksek olması büyük önem taşıyor.

Emekli maaşının hesaplanmasını emekliliğinize son 2-3 yıl kala değil " en az 10 yıl kala " planlamak gerekiyor. Aynı zamanda emekliliğinize son 3,5 yıl kala yüksek prim ile yatırmak, maaşınızın yükselmesine büyük katkı sağlıyor.

Emekli maaşını belirleyen en önemli etken alınan brüt ücret. Eğer yüksek maaş alıyorsanız ancak primizin asgari düzeyden yatırılıyorsa öncelikle buna itiraz edin ve maaşınıza denk primden ödenmesini sağlayın. Eğer prim borçlanması yapıyor ya da isteğe bağlı sigortalı primi ödüyorsanız ödediğiniz primlerin tavandan ödenmesi maaşınızın da artmasına neden olacaktır.

Brüt maaşısınız sadece maaşınız demek değil. Size ödenen " yol, yemek ve ikramiye " parası da brüt maaşınız anlamına geliyor. Eğer brüt maaşınızın bordosunda bunlar görünmüyorsa mutlaka ekletin.

Brüt maaşınızın 3 bin TL’nin üzerinde olması çok önemli. 3 bin TL üzerinde brüt maaş alıyorsanız, emekli maaşınızda " yılda 70-80 TL " artışlar sağlayabilirsiniz.

Eğer Bağkurlu iseniz primlerinizi " en üst seviyeden " yatırmaya çalışın. Böylelikle maaşınız yüksek olacaktır.

Eğer prim ödemelerinizi Bağ-Kur üzerinden gerçekleştirmişseniz ve 01.05.2008 öncesinde sigortalı olmuşsanız son 3.5 yıl SGK (4A) ile çalışmanız emekliliğiniz için daha avantajlıdır. SSK şartlarıyla emekli olursanız daha yüksek emekli maaşı alırsınız.

Emeklilik başvurusunda doldurulan formada " eş, çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısı " seçeneklerini işaretlemeyi unutmayın. Böylece emekli maaşı bağlanma oranınız yükselir ve maaşınız da artar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.