Ekonomi

Bir çok tanımı ve anlaşılması zor bir konu olan ekonomin günlük yaşantımızın bir parçası olarak devam etmektedir.
Ekonomi

Ekonomi

Eski yunan' da ekonomi kelimesinin sözcük anlamı, bir evin mal varlığını yönetme sanatıdır. Sözlük anlamı olarak tanımlamak istersek; bireyler ve toplumların sınırlı kaynaklarını, sınırsız ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl dağıttıklarının incelenmesidir.

Ekonomi ile ilgili konular, hemen hemen bütün ülkelerde yoğun ilgi görmesine rağmen birçok kişi için ekonomi, çocukların eğitim giderlerini karşılama ve şuan çalıştıkları işlerini kaybetme korkusundan ileri gitmeyebilir. Bir başka deyişle ekonomi, günlük yaşamda önemli olmasına rağmen, bir bilim dalı olarak iktisat hakkında çok az şey bilinmektedir. Bununla beraber günümüzde birçok insan, günlük ekonomik yaşamlarının ve alışverişleri karşılığında ödedikleri para, işsizlik, fiyatlar genel düzeyi, ekonomik büyüme gibi makro ekonomik bilgilerle farkına varmaktadır.

Günümüzde ekonomilerin en önemli özelliklerinden birisi, para ekonomilerinden oluşmasıdır. Yani paranın ekonomi içerisinde değişim aracı olarak kullanılmasıdır. Para ekonomilerinde, özellikle bankacılık sektörü önem kazanır. Ekonomide kullanılan paranın belirli bir kısmını bankacılık kesimi oluşturduğu için ekonomiye önemli bir rol oynar.

Ekonomik konulara yoğun ilgi ve çeşitli ekonomik göstergeler konusunda artan kaynaklara rağmen, çok az kişi gerçekte ekonominin nasıl çalıştığını algılayabilir. Ekonomi bilimin de ve ekonomik olayların gün içinde sürekli değişen olgular olması ve rakamların sürekli değişim göstermesi ekonominin anlaşılmasını da zorlaştırmaktadır. Genelde bir ekonominin gelişmişlik düzeyi, hem ekonomideki çeşitli sektörlerin gelişmişliğine, hem ekonomilerde var olan sermaye ve servet miktarına bağlıdır. Dolayısıyla ekonomilerin daha iyi anlaşılması için para, bankacılık, sermaye ve servetin detaylı şekilde incelenmesi gerekir. Ekonomi bilimi, toplumdaki bireylerin birçoğu için soyut kavramlar gibi gözükse de günlük yaşantımızın bir parçası olarak devam etmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.