Dünyanın İlk Aşk Şiiri Nerede? En Eski Aşk Şiirinin Türkçesi

Aşk, insanlığın eski zamanlardan beri edebiyata sürekli konu olan bir olaydır. Peki yazılan ilk aşk şiiri nerede? İşte bilinen en eski aşk şiiri.
Dünyanın İlk Aşk Şiiri Nerede? En Eski Aşk Şiirinin Türkçesi

Aşkın gücü, insanlığın varoluşundan bu yana tartışılmıştır. Aşk, insanları birleştirir, güçlendirir ve hayatı daha anlamlı kılar. İnsanlar, aşkı her zaman ifade etmek için yaratıcı yollar bulmuşlardır ve bu yollardan biri de şiir yazmaktır. Bizde bu içeriğimizde dünya üzerinde en eski aşk şiirini ele aldık.

İşte dünyanın bilinen ilk aşk şiiri...

Dünyanın İlk Aşk Şiiri Nerede?

Dünyanın İlk Aşk Şiiri

Dünyanın ilk aşk şiiri ibaresine sahip olan bu şiir yıllardır İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 4 bin yıllık Sümerce çivi yazısı bir tablettir. Aşkı ele alan şiirin yazılı olduğu bu tablet, 1889 yılında Bağdat'ın 150 kilometre uzağındaki Sümer kenti Nippur'da bulunmuştur. Tablet, ABD'li Sümerolog Samuel Noah Kramer tarafından çevrilmiştir. Tableti Türkçeye ise Türkiye'nin ilk Sümerologu 94 yaşında olan Muazzez İlmiye Çığ çevirmiştir.

Dünyanın İlk Aşk Şiiri Ne Zaman Yazıldı?

Dünyanın İlk Aşk Şiiri

Dünyanın İlk Aşk Şiiri" olarak bilinen eser, yaklaşık olarak MÖ 2030 yılında Sümerler tarafından yazılmıştır. Sümerler, günümüzde Irak'ın güneyinde bulunan Mezopotamya'da yaşamış olan bir antik halktır. Şiir, Sümerler'in başkenti Nippur'da bulunan bir tapınakta ortaya çıkarılmıştır.

Tapınakta keşfedilen eski tabletler arasında, "Bilgames ve Huwawa" adlı destanla birlikte, "Dünyanın İlk Aşk Şiiri" de bulunmuştur. Şiir, Sümer kralı I. Şu-Sin döneminde yazılmış ve kralın eşi için yazdığı düşünülmektedir.

"Dünyanın İlk Aşk Şiiri", Sümer edebiyatının bir parçasıdır ve aynı zamanda dünya edebiyatının da en eski şiirlerinden biridir. Bu şiir, aşk ve sevginin gücünü anlatan bir başyapıttır ve binlerce yıl sonra bile hala ilgi çekici bir eser olarak kabul edilir.

Dünyanın İlk Aşk Şiiri Türkçesi

Damadım, kalbimin sevgilisi.

Güzelliğin büyüktür, baldan tatlı.

Aslan, kalbimin kıymetlisi

Güzelliğin büyüktür, baldan tatlı.

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır.

Yatak odasında bal doludur.

Güzelliğinle zevklenelim.

Aslan seni okşayayım.

Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır.

Damadım benden zevk aldın.

Annem, söyle sana güzel şeyler verecektir.

Babam, sana hediyeler verecektir.

Sen beni sevdiğin için.

Lütfet bana okşayışlarını.

Benim Tanrım, benim koruyucum.

Tanrı Ellil'in kalbini memnun eden Şusin'im.

Lütfet bana okşayışlarını.

Dünyanın İlk Aşk Şiirinin Hikayesi

Dünyanın İlk Aşk Şiiri

Sümerler'in yazdığı bu aşk şiiri Sümer inancına dayanır. Bu inanca göre Kral, toprağın bereketini ve verimini sağlamak amacı ile yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıçası Ellil yerine bir rahibe ile evlenir. Bu kutsal bir görevdir. Bu şiirin yazılışı işte bu göreve dayanıyor. Tahmin ediliyor ki Kral Şusin için seçilen bir gelin yeni yıl bayramını kutlama töreninde söylenmek üzere bu şiiri yazmıştır. Öyleyse diyebiliriz ki büyük olasılıkla dünyanın ilk aşk şiiri bir kadın tarafından yazılmıştır ve şiir neredeyse erotik olarak tanımlayabileceğimiz dizelere sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aşk ŞiirleriSümerler Kimdir?

Dünyanın ilk aşk şiirinin yazarı kimdir?

Dünyanın İlk Aşk Şiirinin yazarı bilinmemektedir, ancak eser Sümerler tarafından MÖ 2030 yılında yazılmıştır.

Dünyanın ilk aşk şiiri nerede bulundu?

Dünyanın İlk Aşk Şiiri, Sümer kralı I. Şu-Sin döneminde yazıldı ve Sümerler'in başkenti Nippur'da bulunan bir tapınakta keşfedildi.

Dünyanın ilk aşk şiiri hangi dilde yazılmıştır?

Dünyanın İlk Aşk Şiiri, Sümer diliyle yazılmıştır.

Dünyanın ilk aşk şiiri günümüze kadar nasıl ulaşmıştır?

Şiir, Sümer tabletleri olarak bilinen çivi yazılı tabletlerde korunmuştur. Bu tabletler, çeşitli antik kentlerde yapılan kazılarda bulunmuştur.

Dünyanın ilk aşk şiiri günümüzde hala önemli midir?

Evet, dünyanın ilk aşk şiiri, dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir ve hala ilgi çekici bir eser olarak kabul edilir. Aşkın evrensel temaları ve insanın sevgiye olan ihtiyacı, binlerce yıl sonra bile güncelliğini korumaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.