Dünya'nın En İlginç 20 Festivali

Dünyanın pek çok yerinde alışılagelmiş etkinlikleri içermeyen festivaller düzenlenmektedir. İşte gezegenimizde düzenlenen 20 tuhaf festival!
Dünya'nın En İlginç 20 Festivali

Dünya Üzerinde Gerçekleşen En İlginç 20 Festival

Her yıl aynı türde festivallere katılmaktan bıkan okurlarımız için harika bir liste ile karşınızdayız. Dünya üzerinde daha önce ismini duymadığınız birbirinden ilginç ve eğlenceli festivaller yapılmaktadır. Bu festivaller 3. dünya ülkelerinde gerçekleştirildiği için isimlerini çok fazla duymak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bizler de sizler için bu konuyu araştırdık ve gitmenizde hiçbir sakınca olmayan birbirinden ilginç dünya festivallerini bir araya getirdik.

1. Loi Krathong ve Yi Peng Festivalleri – Tayland

İlginç Festivaller

Kendilerine ait takvimleri bulunan Taylandlıların dünyaca ünlü festivallerinden Loi Krathong ve Yi Peng… Tay ay takviminin 12 ayının dolunayında kutlanan festivallerde Muz ağacından yapılan setler çiçeklerle, mumlarla, muz yapraklarıyla ve tütsülerle süslenmektedir. Halk son dolunay akşamında tütsülerle süsledikleri sepetleri bir araya getirip suya bırakır. Bu durum insanların üzerinden öfkenin ve mutsuzluğunun gideceğini düşündürür.

2. Rio Karnavalı – Brezilya

İlginç Festivaller

Brezilyalıların en büyük eğlencesi dünyaca ünlü festivali Rio Karnavalı… En ilginç festivallerden bir tanesi olarak gösterilen ve ilk kez 1723 yılında kutlanmaya başlayan festivale günde ortalama 2 Milyon kişi katılmaktadır. Müzik ve dansın hiç bitmediği festivalde rengarenk kıyafetlerle insanlar doyasıya eğlenmektedir.

3. Holi Festivali – Hindistan

İlginç Festivaller

Dünyaca ünlü Bahar Festivali Holi, dünya üzerinde ilginç gelenekleri bulunan Hindistan’da ve Nepal’de kutlanan oldukça renkli ve eğlenceli kültür. Festivalin kutlamasında en büyük amaç iyinin kötü karşısındaki zaferi, baharın gelişini, kışın bitişini ve güzel hasada şükranlarını sunmaktır. Festival güneş takvimine göre Şubat’ın sonu ve Mart’ın ortalarına denk gelmektedir. Hilo festivali sadece Hindistan ve Nepal’de değil ülkemizde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde kutlanmaktadır.

4. La Tomatina (Domates) Festivali – İspanya

İlginç Festivaller

1945 yılından itibaren kutlanan La Tomatina yani Domates Festivali, herkesin birbirine eğlenmek için domates fırlattığı, bütün sokakların domatesle dolup taştığı bir harika bir kültür organizasyonu. Festival eskiden herkesin katıldığı ücretsiz bir organizasyonken 2013 yılından itibaren ise ücretli ve biletli hale gelmiştir.

5. Burning Man Festival – ABD

İlginç Festivaller

ABD’nin ev sahipliği yaptığı en büyük festivallerden bir tanesi de Nevada Çölü’nde gerçekleştirilen Burning Man yani Yanan Adam Festivali’dir. Festivalin asıl amacı sınırsızlık özgürlük ve barışın sonsuz olduğu yeni bir kültür yaratmak. Festival ilk olarak 1986 yılında kutlanmaya başlandı ve dünyanın dört bir yanından insanlar her yıl Nevada Çölü’ne akın ediyor.

6. Harbin Ice and Snow (Harbin Buz ve Kar) Festivali – Çin

İlginç Festivaller

Dünyanın en büyük kar ve buz festivali olarak bilinen Harbin Ice and Snow genel olarak 5 Ocak’ta başlar ve bir ay boyunca devam eder. Festivalde dünya üzerinde en büyük buzdan heykeller yapılır ve bu heykeller çoğu zaman önemli yapıtların taklitlerinden oluşmaktadır.

7. Ölüler Festivali – Meksika

İlginç Festivaller

Meksika’da her yıl kutlanan ve Aztek’lerin ölüm tanrıçasını Mictecacihualt’a adanan Ölüler festivalinin kökeni mitlere kadar dayanmaktadır. Bir nevi bugünkü cadılar bayramının atası olarak kabul görmektedir. Eğer olurda festivale giderseniz etrafta bir sürü kuru kafalar görebilirsiniz. Ölüm makyajları ise festivale ayrı bir renk katmaktadır.

8. Takanakuy Festivali – Peru

İlginç Festivaller

Dünya üzerinde en ilginç festivaller listesine bulunan Takanakuy Festivali, Peru’da düzenlenen ve dövüş üzerine kurulan harika bir organizasyon… Yıllar boyu insanlar tepkilerini ve anlaşmazlıklarını dövüş festivalinde yumruklarda ve tekmelerle oldukça kanlı bir şekilde ortaya koymaktadır. Festival gününde herkes alandan istediği bir kişiyi seçip o kişide kabul ederse dövüş gerçekleşmektedir.

9. Boğa (Running of The Bulls) Festivali – İspanya

İlginç Festivaller

Bana göre listede bulunan ve büyük bir tarihi olan dünyanın en ilginç festivali… Tüm dünya tarafından bilinen Boğa festivali her yıl 6-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmektedir. Festivalde boğalar sokaklar salınır ve sokaklarda bulunan insanlar etrafa kaçışmaktadır. Festivalin en önemli etkinliği de boğa koşusudur. Belirli bir sokağın başından boğalar salınır ve sokaklarda insanları kovalamaya başlarlar.

10. Oktoberfest (Bira) Festivali – Almanya

İlginç Festivaller

Avrupa’nın göbeğinde düzenlenen eğlenceli ve ilginç bir festival ile karşınızdayız… Özellikle alkol sevenlerinde hoşuna gidecek Oktoberfest Festivali, Eylül ayının sonundan, Ekim ayının ilk haftasına kadar sürmektedir. Her yıl ortalama 6-7 Milyon kişinin ziyaret ettiği festivalde alkol olarak sadece bira yer almaktadır. Çadırlarda geçen festivalde birçok eğlence organizasyonu da bulunmaktadır.

11. Songkran Festivali - Tayland

İlginç Festivaller

Songkran Festivali, yeni yılı kutlamak amaçlı her yıl Tayland'da düzenlenen çok keyifli bir festivaldir. Tuhaf olan ise bu festivalin Nisan ayında Tayland'ın her yerinde kutlanmasıdır. Bu festivalde insanlar birbirlerini eline geçirdikleri ne varsa onunla ıslatmaya çalışmaktadır. En ilginç olanı ise koca koca fillerin şehir merkezin insanların arasında geçmesi ve çevredekileri ıslatması...

12. Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri - Japonya

İlginç Festivaller

Sırada, eğer klostrofobiden muzdaripseniz kaçınmanız gereken bir festival var! Bu ritüel, her Şubat ayının üçüncü Cumartesi günü Tokyo'da gerçekleşmektedir. Bu festivalde, bir papaz belirlenen çukur içerisinde bulunan 900 yarı çıplak erkeğin üzerine kutsal sopalar atar. Sopaları yakalayan kişiler ise bir an önce o sopayı kutsal pirinç kasesine yetiştirmesi gerekmektedir. Bize kalırsa, festivali dışarıdan izlemek daha ilgi çekici ama siz bilirsiniz :)

13. Dünya Şnorkelle Dalma Şampiyonası - Galler

İlginç Festivaller

Bu ritüel her yıl Galler'de gerçekleşir ve Japonya, Avustralya ve Kanada gibi uzak ülkelerden insanlar da katılır. 60 ft uzunluğundaki çamurlu bir bataklıkta yüzerek şnorkel çekmeye çalışan insanlar bu etkinlikten delicesine keyif alırlar.

14. Boryeong Mud Festivali - Güney Kore

İlginç Festivaller

Güney Kore'deki Boryeong, her yıl Çamur Festivali'ne ev sahipliği yapmaktadır. Festival ilk olarak 1998'de düzenlenmeye başlamıştır ve günümüzde her yıl 11 milyona yakın ziyaretçi çekmektedir. Boryeong bölgesinden gelen çamurun mineral açısından zengin olduğuna ve cilde iyi geldiğine inanılıyor.

15. Maymun Büfesi Festivali - Tayland

İlginç Festivaller

En yakın hayvan koruma şirketi için telefon numarasını aramaya başlamadan önce Tayland'daki Maymun Büfe Festivali hakkında biraz bilgi edinmelisiniz. Tuhaf festival her Kasım ayında Lopburi'de gerçekleşir ve maymunları beslemek için yaklaşık 4000 insan ellerinde muzları, elmaları ve şekerleri ile bu etkinliğe katılırlar.

16. Bebek Üstünden Atlama Festivali - İspanya

İlginç Festivaller

İspanya'da düzenlenen Bebek Üzerinden Atlama Festivali, Burgos yakınlarındaki Castillo de Murcia'da 1620 yılından beri her yıl gerçekleştirilen popüler bir etkinliktir. Tüm bebekler bir battaniyenin üzerine yatırılıyor ve şeytan kostümüne bürünmüş yetişkinler bebeklerin üstünden atlayarak inanışa göre onların tüm kötülüklerden arınması sağlıyorlar.

17. Eş Taşıma Şampiyonası - Finlandiya

İlginç Festivaller

Erkeklerin eşlerini kum, su ve çeşitli engellerin bulunduğu bir parkurdan sırtlarında taşıyarak yaptıkları bir yarıştır. Ödül ise taşınan eşin ağırlığınca biradır. Bu festival Finlandiya kökenlidir ve tarihi efsanelerden etkilenerek bulunduğu düşünülmektedir. 19. yüzyılda gerçekleştiği düşünülen bir efsaneye göre bir adam komşu köylerdeki erkeklerin eşlerini çalmaktadır. İkinci efsane ise Rosvo-Ronkainen adlı bir suçlu askerlik yapabileceğini ispatlamak için ağır torbaların taşındığı bir yarışı kazanmıştır. Bu iki efsaneyi bir araya getirdiğinizde eş taşıma yarışını ortaya çıkaran fikrin nereden doğmuş olabileceği biraz netlik kazanabilir.

Festivallerle ilgili benzer bilgileri öğrenmek için "Dünyada Festivaller ve Kültürler" içeriğini ziyaret edebilirsiniz.

18. Tunarama Festivali - Avustralya

İlginç Festivaller

Tunarama festivali her yıl Avustralya’da düzenlenen dünyanın en ilginç festivalleri arasında yer alır. Bu festivalin ortaya çıkış amacı ilk olarak ülkenin orkinos endüstrisini tanıtmaya yardım etmekti… Sonraki yıllarda ise bu etkinlik yüzbinlerce kalabalığın ilgisini çeken bir etkinliğe dönüştü. Bu yarışmada insanlar iplerin uçlarına bağladıkları dev balıkları savurarak hedefi devirmeye çalışıyorlar. Sizce de aşırı eğlenceli görünmüyor mu?

19. Turp Gecesi Festivali - Meksika

İlginç Festivaller

Turp, herkesin favori sebzesi olmayabilir ama kesinlikle Meksika'nın Oaxaca bölgesinde aşırı popüler bir sebzedir. Her yıl 23 Aralık'ta, turplardan heykel yapmak bir ritüel haline gelmiştir. Festivalin tarihi, 1897'ye kadar uzanıyor.

20. Peynir Yuvarlama Festivali - İngiltere

İlginç Festivaller

Dev bir peynir tekerleğini yüzlerce yarışmacının yüksek bir tepeden aşağı kovalaması üzerine düzenlenen etkinlikte çok fazla yaralanan insan olsa da bu ritüel onlar için vazgeçilmez bir aktivitedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum